Foto Recensie: GG And The Cruisers - Suitcase

GG And The Cruisers – Suitcase
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 3 september 2017

Tekst: Martin van der velde

Zelf noemen ze het een band waar ‘Oldschool’ blues en ‘Newschool’ blues elkaar ontmoeten. De mannen van GG And The Cruisers weten moeiteloos diverse stijlen met elkaar te verweven waardoor er een verfrissende eigentijdse sound ontstaat, zonder daarbij het geliefde vintage geluid uit ogen te verliezen. Henk de Ruiter (zang, gitaar), Erik Niemeijer (harmonica, zang), Hans Niemeijer (contrabas) en Gerrit Bruinink brengen allen een schat aan ervaring samen in deze Drentse blues band. Henk de Ruiter, die ook bekend staat als de Guitar Guy, waarvoor ook de initialen GG staan heeft lange tijd met Harbert Grezel als Herbie and the Guitar Guy het Nederlandse bluescircuit doorkruist. Beide heren wonnen in 2013 de Dutch Blues Challenge en vertegenwoordigden in 2014 de Dutch Blues Foundation als duo tijdens de International  Blues Challenge in Memphis, Tennessee waar ze het tot de kwartfinales schopten. De gebroeders Niemeijer hebben jaren lang onderdeel uitgemaakt van de Dixmeyer Blues Band, een West Coast blues georiënteerde band die in hun bestaan twee zeer goed ontvangen albums hebben uitgebracht. Gerrit Bruinink heeft, en zit nog steeds achter een enorme lijst aan bands achter de ketels. Met de Blues Kings heeft hij Nationale waardering mogen oogsten. Ook van deze band verscheen in hun bestaan twee zeer goed ontvangen albums. Ondertussen hebben deze heren vanaf 2015 hun krachten in GG and the Cruisers gebundeld en hebben sindsdien een goed gevulde agenda.

Op 21 mei van dit jaar deed de band mee aan de voorronde van de Dutch Blues Challenge, waarbij de band, door de jury gekozen als eerste uit de bus kwam. Het jury rapport vermelde “lekkere mellow, blues, energiek en vermakelijk, een fijn stemgeluid en het geheel klopt”. Het een en ander heeft tot gevolg dat GG and the Cruisers op 8 oktober afreizen naar Hotel De Rustende Jager in Nieuw-Vennep om aldaar de eerste prijs in de wacht proberen te slepen om volgend jaar januari naar Memphis, Tennessee te kunnen vliegen voor deelname aan de International Blues Challenge. En Memphis is juist de verbindende factor met de zojuist verschenen cd ‘Suitcase’ van GG and the Cruisers. De legendarische Sun studio zelfs om precies te zijn. Een gezamenlijk plan om de roots van de blues te gaan ontdekken bracht de band afgelopen april/mei ruim veertien dagen naar de States. Onder de noemer Wooden Shoes Bluestour 2017 vertrokken de mannen op 21 april 2017 richting Chicago om aldaar auto’s op te pikken met het doel om eerst naar de Lizards Liquid Lounge in Chicago te gaan voor een gepland optreden en vervolgens af te zakken naar New Orleans en onderweg de blues te beleven. De Sun Studio in Memphis, Tennessee was vanuit Nederland voor de avonduren geboekt, de rest was toeval, zoals een onvergetelijk optreden in de legendarische bluesclub van filmacteur Morgan Freeman en voormalig mayor Bill Luckett de Ground Zero Bluesclub en hun ontmoeting met de authentieke bluesartiest Joshua ‘Razorblade’ Stewart uit Clarksdale, Mississippi. Documentairemaker Tom Roggen heeft het een en ander op film weten vast te leggen met als doel om later dit jaar de muziekreis als beeldverslag aan het publiek te presenteren. De onbewerkte beelden zien er al veelbelovend uit.

Maar eerst de muziek, ‘Suitcase’, de titel van de cd die eerst Being Yourself zou heten, heeft door louter toeval deze titel gekregen. Bij het vertrek uit het hotel in Chicago blijft door onachtzaamheid de koffer van bassist Hans Niemeijer achter en moet Hans het de rest van de reis zonder al zijn vooraf ingepakte spullen doen. Op de terugreis is er gelukkig de gelegenheid om de koffer weer op te halen, dit alles levert uiteraard mooie tekst op voor een nummer, dat Henk de Ruiter smaakvol weet vorm te geven in Suitcase en het eerste nummer van de cd zal worden. De band weet, ondanks dat er akoestisch gespeeld wordt, meteen een stevige sound neer te zetten, waarin de rock steady bas van Niemeijer samen met het rete strakke drumwerk van Gerrit Bruinink voor een gedegen fundament zorgt. Henk de Ruiter opent met fraai fingerpicking werk in The Music Of Africa, een relaxed gezongen en gespeeld nummer waarin respect voor elkaar de achterliggende boodschap is. Ook in de volgende song Move Your Head zet De Ruiter met prima vlot slidespel de lijntjes uit, waarmee de vaart er gelijk weer goed in zit. Dat gegeven trekt de band nog even door in de groovende rocker Mr. Wiskey, waarin Henk de Ruiter met zijn stevige stem de whiskey fles de deur wijst. Machtig mooi is het aflopend akkoorden reeksje in Let It Be Reality, het vlotte fingerpicking spel van de Ruiter wordt in dit nummer door Gerrit Bruinink  met simpel, maar doeltreffend en voornamelijk op snare gespeeld slagwerk perfect ondersteund. Eric Niemeijer wisselt akoestisch en versterkt harpspel op dit album op smaakvolle wijze af, eigenlijk is hij, op een korte gitaarsolo na de enige solist op deze cd. Zowel het vlot en krachtig gespeelde The Best I Can als het stevig rockende Be Youself voorziet hij van prima harmonicaspel, waaraan een lekker rauw randje zit. Bluescruise, klinkt alleen al lekker vrolijk door de backing vocals van alle bandleden en met de slapping bas van Niemeyer krijgt het ook nog eens de nodige vaart. Na het vlotte Next Friday, dat Eric Niemeyer met fraai akoestisch harpspel kleurt zijn we bij de laatste track aangeland. In het groovende Pontiac Chieftain bezingt Henk de Ruiter hoe fijn het is om met je vrienden te cruisen en dat hebben ze gedaan, door Amerika notabene.
Een prachtig initiatief, dat een mooi resultaat en een blijvende herinnering heeft opgeleverd. Gezien het feit dat de mannen mogen komen opdraven voor de Dutch Blues Challenge finale op 8 oktober komt ‘Suitcase’ precies op het juiste moment. Het is altijd goed om op het moment dat je in de belangstelling staat een goed visitekaartje af te kunnen geven, maar in dat opzicht is ‘Suitcase’ meer dan een visitekaartje, want de cd is in een prachtig vormgegeven verpakking gestoken, waarin we diverse foto’s uit de Sun Studio kunnen ontwaren.

GG and the Cruisers weten zich, door akoestisch te spelen te onderscheiden, gelijk zijn ze bij machte om een volwaardig bandgeluid neer te zetten. Een geduchte concurrent tijdens de Dutch Blues Challenge finale lijkt mij. Wij wensen ze veel succes!

Tracks:
01. Suitcase
02. The Music Of Africa
03. Move Your Head
04. Mr. Wiskey
05. Let It Be Reality
06. The Best I Can
07. Be Youself
08. Bluescruise
09. Next Friday
10. Pontiac Chieftain


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.