Gerry Jablonski And The Electric Band – Heavy Water (Single)
Format: Double Sided CD Single / Label: GJB Industries
Releasedatum: 4 februari 2018

 Tekst: Peter Marinus

Uit Schotland zijn in de loop der jaren al heel wat door de blues and rhythm & blues geïnspireerde artiesten naar voren gekomen zoals Frankie Miller, Stone The Crows en Blues ‘N’ Trouble en nu ook Gerry Jablonski And The Electric Band.
Deze zanger-gitarist met Poolse achtergrond heeft inmiddels als vijf albums op zijn conto staan. En nu is er dus een dubbelsingle van hem uit. Slechts twee nummers maar wel twee prima en totaal verschillende nummers.
Hij wordt hierop weer bijgestaan door bassist Grigor Leslie, de Poolse Peter Narojczyk op harmonica en drummer Lewis Fraser.

Heavy Water opent de single met sfeervolle gitaarlicks en een huilende harmonica waardoor een Ennio Morricone-achtige sfeer ontstaat. Daarna bouwt de band het nummer langzaam op tot een stevig groovend nummer met rauwe gitaarriffs waarin de harmonica een belangrijke rol speelt met zijn hard huilend geluid. Een soort mix van woestijnrock met hard beukende bluesrock.
Het tweede nummer van de single, Soul Sister, is van een totaal andere order. Hier is sprake van een funky bluesrock nummer van een veel lichter karakter dat echter wel zeer swingend is. Ook hier is de harmonica weer zeer prominent aanwezig middels een scheurende solo.

Gerry Jablonski en zijn band bewijst wederom dat Schotland weer een zeer goede bluesband rijker is. En nu maar weer verlangend uitkijken naar het nieuwe album van deze band.


Tracklist:
01. Heavy Water
02. Soul Sister

Website: Gerry Jablonski And The Electric Band