Gerry Cinnamon – Erratic Cinematic
Format: CD – Vinyl / Label: Little Runaway Records
Releasedatum: 19 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Dit debuutalbum van singer-songwriter Gerry Cinnamon uit Glasgow verscheen al in 2017 en is dus niet kakelvers. Voor sommigen onder ons zal dit echter toch de eerste kennismaking met deze artiest zijn. Dat hij behoorlijk in de roos schoot met dit debuut bleek wel uit het feit dat het album gelijk naar de top van de iTunes album charts door schoot.

Gerry doet vrijwel alles op dit album. Hij laat zich alleen af en toe bijstaan door de drummers/percussionisten Carlo Kriekaard (uit Holland!) en Scott Blackwood.

De muziek van Gerry is zeer zeker in de folkrubriek in te delen. Folk waarin ook invloeden uit de new wave en grunge (ja, echt!) te beluisteren zijn.

Nadat de wekker is afgegaan opent het stuwende Sometimes waarin we een Cure-achtig geluid aantreffen. Het nummer is voorzien van Gerry’s fraaie, sprankelende gitaar en zijn aangename, lijzige zang. Lullaby heeft een bonkende bassdrum als begeleiding en is een luchtig swingend, ietwat bluesy nummer met galmende zang. Een schijnbaar luchtig nummer, waarin Gerry “vrolijk” fluitend voorthuppelt. Door het gebruik van de harmonica gaat het geluid van What Have You Done automatisch richting Dylan. Die Dylan invloed verdwijnt echter als Gerry zijn rauwe zang op ons los laat. Hierdoor klinkt hij ineens als Kurt Cobain die zich aan een fragiel folknummer waagt. En zie daar de grunge connectie! Een uitzinnig publiek (sample) opent de stuwende folk van Belter waarin het geluid meer doet denken aan een rauwere variant van Jethro Tull (zonder fluit dan).
Fortune Favors The Bold is een heerlijk sprankelend folknummer met een geluid dat aan Al Stewart in zijn “On The Border” periode doet terugdenken. De pure folk in Erratic Cinematic is al even sprankelend. Keysies is daarentegen een intiem Donovan-achtig folknummer. Fans van George Ezra zouden zomaar eens blij verrast kunnen worden door het sprankelende Diamonds In The Mud.
In de afsluiter, het zacht deinende War TV, moest ik denken aan zowel de folk van The Dubliners als Peter Blanker’s “’t Is Moeilijk Bescheiden Te Blijven”. Vreemd maar waar!!!

De muziek van Gerry Cinnamon komt volgens mij het beste tot zijn recht in een intieme zaal of tijdens een gezellig festival. Op een CD is het moeilijk om de aandacht er alle tijd bij te houden. Innemen met mate dus! Dit neemt niet weg dat Gerry Cinnamon een aangenaam debuutalbum heeft afgeleverd.


Tracklist:
01. Sometimes
02. Lullaby
03. What Have You Done
04. Belter
05. Fortune Favors The Bold
06. Erratic Cinematic
07. Keysies
08. Diamonds In The Mud
09. War TV

Website: Gerry Cinnamon


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.