Foto Recensie: George Benson - Walking To New Orleans - Remembering Chuck Berry And Fats Domino

George Benson – Walking to New Orleans
Format: CD – LP – Digital / Label: Provogue
Releasedatum: 26 april 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

De aangeboden wandeling naar New Orleans door George Benson is een soort tijdmachine. Samen met de gitarist gaat de luisteraar terug naar de jaren zestig. Het album is bedoeld als eerbetoon aan het werk van Chuck Berry en Fats Domino. Tevens is dit het derde album op rij met andermans werk, na het eerder ‘Guitar Man’ en ‘Inspiration’.

Eenmaal uit de tijdmachine bevindt de luisteraar zich in de tijd van ‘Mad Men’ en de vroege ‘rock & roll’. Net nog de tijd voordat de sixties swinging werden. Die tijd die nu geldt al de oorsprong van alle muziek. Stuk voor stuk zijn de oorspronkelijke nummers krakers. Hits die zoveel artiesten hebben beïnvloed en bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van de muziek na die tijd.

Jammer alleen dat iedere vorm van muzikaal vuur in deze uitvoeringen ontbreekt. Muzikaal gezien spelen Benson en zijn muzikanten authentiek. Alleen ligt er een glimmend laagje hoogglans over het geheel. Nergens voelt de luisteraar zich aangespoord om te dansen en te feesten, daarvoor zijn deze versies te sloom en weinig diepgaand.
De liedjes staan als replica’s in een museum. Het lijkt allemaal wel precies op het origineel maar het blijft een goedkope kopie. Nu heeft de muziek van George Benson altijd wel een gelikt en shiny karakter maar het past niet bij dit soort liedjes. Het is van oorsprong muziek van rebellie en de jeugd, niet van dit type oubolligheid.

Een wat tegenvallend album van een gitarist die zoveel meer in zijn mars heeft. Hopelijk weet hij spoedig revanche te nemen met een ander album in een andere stijl.


Tracklist:
01. Nadine (Is It You)
02. Ain’t That A Shame
03. Rockin’ Chair
04. You Can’t Catch Me
05. Havana Moon
06. I Hear You Knocking
07. Memphis, Tennessee
08. Walking To New Orleans
09. Blue Monday
10. How You’ve Changed

Website: George Benson


Ook op Blues Magazine ...