Gary Moore

Gary Moore – Blues And Beyond
Format: CD – Vinyl – 4 CD Box set + Biografie /
Label: BMG
Releasedatum: 24 november 2017

Zie ook deze actie: https://bluesmagazine.nl/win-gary-moore-blues-and-beyond-box-set/

Tekst: Jos Verhagen

Als Gary Moore fan kocht ik mijn eerste LP in 1980 en ken ik Gary Moore vooral uit zijn heavy metal periode, de periode van ‘Wild Frontiers’, ‘Over The Hills And Far Away’. Later Kreeg Gary Moore grote bekendheid met hits als Oh Pretty Woman, Emty Rooms, Still Got The Blues. Dus toen deze box set uitkwam voor mij de uitgelezen mogelijkheid om bekend te raken met de blues van Gary Moore.

Eind jaren tachtig zegde hij de heavy metal vaarwel om zich te storten in de blues, zijn oude liefde. Hij deed dat met verve, het bracht hem successen en het moet gezegd, zijn zang paste ook beter bij de blues. Die zang was niet zijn sterkste kant, maar zijn gitaarspel des te meer. Vele blues gitaristen heeft hij beïnvloed met zijn furieuze manier van spelen. Recent mocht ik nog Jesse Jay Johnson recenseren, een man die Gary Moore tot zijn inspiratiebron rekent.

De dubbel cd kent achtentwintig nummers, uit de periode 1999 – 2004. ‘Back To The Blues’ uit 2001 en ‘Power Of The Blues’ uit 2004 zijn in het geheel terug te vinden op deze cd’s, aangevuld met een viertal nummers van ‘Scars’ uit 2002 en ‘A Different Beat’ uit 1999. Door de blues nummers uit de vier cd’s door elkaar te mengen ontstaan twee levendige cd’s met bluesrock in vele soorten, gespeeld door een van s ’werelds beste gitaristen. De afsluiter van deze dubbel cd is voor Parisienne Walkways, het nummer dat onlosmakelijk verbonden is aan Gary Moore en is hier in een live uitvoering waarin je hoort wat je met een gitaar al niet kunt doen.

Deze dubbel cd opent met hoe kan het toepasselijker Enough Of The blues, met daarin de volgende tekst, “I’ve got enough of the blues but the blues ain’t got enough of me”. Ware woorden, wij blijven Gary Moore ons herinneren, elk jaar duikt hij meerdere malen op in de top 2000. Voor de blues liefhebbers valt er veel te genieten. Hoewel, als je de discografie van Gary Moore er op na slaat, je een scala aan verzamel cd en live registraties ziet, dan vraag je jezelf af, is deze verzamel cd nog nodig? Ik zeg ja. Het mooie van deze dubbel cd is dat je hier de verzameling van blues van Gary Moore krijgt die deze verzamel en live cd’s nooit halen en zo de veelzijdigheid van de man benadrukken.

Ik kan alleen maar zeggen dat ik veel plezier heb beleefd aan deze cd box, met schitterende nummers zoals Ball And Chain, in dit twaalf minuten durend nummer scheurt Gary door alle blues registers heen. There`s  A Hole, The Prophet  en Memory Pain behoren ook tot mijn favorieten op cd 1.
Cd 2 kent ook pareltjes, I Can’t Quit You Baby, Just Can’t Let You Go, How Many Lies en natuurlijk Parisienne Walkways.

Ik moet beschamend zeggen, verdomd jammer dat ik dit in zijn tijd gemist heb en de man nooit live heb mogen aanschouwen. De metalhead die ik in die tijd was heeft wat wilde haren verloren en zich nu aan de bluesrock overgegeven en ik kan deze cd set erg waarderen. Dus voor degene die Gary Moore alleen maar kennen van Still Got The Blues, maar die meer willen weten van Gary Moore. Degene die van een lekker potje blues rock houden, die houden van scheurende gitaren kan ik deze dubbel cd aanraden.

Gary Moore- The Prophet

Track list:
CD 1
01. Enough Of The Blues
02. Tell Me Woman
03. Stormy Monday
04. That’s Why I Play The Blues
05. Power Of The Blues
06. Ball And Chain
07. Looking Back
08. Surrender
09. Cold Black Night
10. There’s A Hole
11. Getaway Blues
12. We Want Love
13. Memory Pain
14. The Prophet

CD 2
01. You Upset Me Baby2. Bring My Baby Back
02. Bring My Baby Back
03. I Can’t Quit You Baby
04. World Of Confusion
05. Picture Of The Moon
06. Can’t Find My Baby
07. Drowning In Tears
08. Evil
09. My Baby (She’s So Good To Me)
10. Ain’t Got You
11. Just Can’t Let You Go
12. How Many Lies
13. Torn Inside
14. Parisienne Walkways (Live)

CD 3 (alleen beschikbaar in de box set)
Blues And Beyond Live: (previously unreleased)
01. Walking By Myself
02. Oh Pretty Woman
03. Need Your Love So Bad
04. Since I Met You Baby
05. Surrender
06. Cold Black Night
07. All Your Love
08. Still Got The Blues

CD 4 (alleen beschikbaar in de box set)
Blues And Beyond Live: (previously unreleased)
01. Too Tired
02. The Sky Is Crying
03. Further On Up The Road
04. Fire
05. The Blues Is Alright
06. Enough Of The Blues (Alternative)
07. The Prophet

Klik hier voor meer informatie over het boek ‘I Can’t Wait Until Tomorrow’ van Harry Shapiro (alleen beschikbaar in de box set)

Website: Gary Moore

Gary Moore Blues and Beyond box set

Gary Moore - Parisienne Walkways - Live HD


Ook op Blues Magazine ...