Gary Clark Jr. – This Land
Format: CD – LP – Digital / Label: Warner Bros Records
Releasedatum: 1 maart 2019

Tekst: Edwin Steehouwer

Een jaar of vijf geleden maakte ik via de concertregistratie van ‘Crossroads 2010’ kennis met Gary Clark Jr. De vertolkingen van  Don’t Owe You a thang en Bright Lights maakte dusdanig veel indruk op mij dat ik dacht: Dit is dé revival van The Blues. Zijn authentieke, rauwe gitaargeluid deed bij mij de overtuiging ontstaan dat we hier te maken hadden met een (toekomstig) fenomeen. Een blik op Youtube leerde me snel dat we met een rechtgeaarde  bluesman van doen hebben.

Kort na de introductie maakte het optreden van Blues at  The White House een diepe indruk op mij, zodanig dat ik deze man redelijk intensief ben volgen. De opvolgers van het debuutalbum van Gary deden mij vrezen dat de commercie teveel vat op deze gitarist zou krijgen, al waren het allerminst slechte albums.

‘This Land’ is het nieuwste artistieke product van Gary en ik moet tot mijn grote spijt constateren dat de commerciële belangen een te hoge prioriteit lijkt te hebben. Dit album heeft mijns inziens een te hoog festival gehalte. Voorzie verschillende nummers van de ‘’ oh, oh, weeoh – methodiek en het kan eenvoudig doorgaan voor het Kensington of Passenger repetoire. Het algemene gevoel dat overheerst na het beluisteren van deze plaat, is dat ik heb geluisterd naar een album van Lenny Kravitz.
What About us  is hiervan het meest treffende voorbeeld. Niks ten nadele van de bijzonder goede gitarist en artiest Kravitz en dus ook Gary Clark jr., maar dit is niet waar iemand wiens voorkeur op blues is gefundeerd op zit te wachten.
Wat ik wel erg leuk en verrassend vind is de diversiteit aan stijlen die op deze cd hoorbaar is. I Walk Alone  is lekkere funky soul. Feelin’ Like A Million is reggae. Gotta Get Into Something onvervalste punk.
Natuurlijk blijft The Blues niet geheel onbelicht: Low Down Rollin’Stone, The Governor  en Dirty Dishes Blues maken Bluesmen meer dan tevreden.

De artiest en gitarist Gary Clark jr. stelt met deze productie geenszins ontevreden. Voor ieder wat wils, maar ben je op zoek naar een puur bluesalbum, is dit voorstelbaar niet helemaal het kopje thee.


Tracklist:
01. This Land
02. What About Us
03. I Got My Eyes On You (Locked & Loaded)
04. I Walk Alone
05. Feelin’ Like A Million
06. Gotta Get Into Something
07. Got To Get Up
08. Feed The Babies
09. Pearl Cadillac
10. When I’m Gone
11. The Guitar Man
12. Low Down Rolling Stone
13. The Governor
14. Don’t Wait Til Tomorrow
15. Dirty Dishes Blues
16. Highway 71 (Bonus Track)
17. Did Dat (Bonus Track)

Website: Gary Clark Jr.

15.06 – Holland International Blues Festival 2019, Grolloo


Ook op Blues Magazine ...