Gary Clark Jr. - LIVE

Gary Clark Jr. – Live
CD + LP / Label: Warner Music / Releasedatum: September 2014

Recensie in samenwerking met Rootstime.be

Hoewel Gary Clark Jr. in 2012 doorbrak, verscheen zijn eerste album acht jaar eerder al. Deze 29 jarige Texaan werkt dus al geruime tijd aan zijn carrière, en zijn doorbraakalbum “Blak and Blu” liet dus wel lang op zich wachten. Deze plaat kwam al zeer snel de Billboard Chart binnen, scoorde hoog, en de Amerikaanse pers was meteen laaiend enthousiast. The New York Times noemde Clark “a guitarist of deep magnetism and tremendous feel” en volgens Rolling Stone is hij “A full-fledged guitar hero of the classic school”. Ook draagt Gary Clark Jr. de goedkeuring van onder andere Paul McCartney, Eric Clapton, Neil Young, Jimmy Page, The Roots en zelfs President Obama. The Rolling Stones waren zo onder de indruk dat ze hem hebben gevraagd mee te doen tijdens hun eerste show van de ’50 and Counting’ tour in New York. Door het succes van deze plaat is hij veel gaan touren. Zowel onze Noorderburen als ook vele muziekliefhebbers in België raakten tijdens zijn optredens in de ban van deze rasartiest.

“Blak and Blu” was hier al duidelijk het bewijs van, want er waren alleen maar goeie tracks op deze plaat te vinden. Deze nummers en tal van andere zijn nu terug te vinden op het dubbelalbum dat deze week in de rekken ligt. Door het vele touren na het succes van “Blak and Blu” is het meteen geen verrassing dat zijn nieuwste album een liveplaat is geworden, met songs opgenomen van verschillende concerten over heel de wereld. Dit levert meestal niet meteen de beste live albums op, maar Gary Clark Jr. is werkelijk een fenomeen op het podium. Noem het blues, noem het soul, noem het hiphop, het is gewoon supervet! Gary Clark Jr. is een held op z’n gitaar en zijn stem schreeuwt soul.

Als je Lenny Kravitz, Jimi Hendrix, Raphael Saadiq, Prince, Sam Cooke en Stevie Ray Vaughan een tijdje samen had kunnen laten spelen dan zou je ongeveer de muziek van Gary Clark Jr. krijgen. Swingende bluesrock met een soulvolle attitude. Van de 15 nummers die op deze liveplaat dan ook staan, kunnen wij er geen één opnoemen die slechter is dan de rest. Zo start cd 1 met het nummer “Catfish Blues” en worden de bluespuristen meteen tegemoet gekomen, cd 2 start met het soulvolle “Ain’t Messin’ Around”, samen twee songs met een beetje Lenny Kravitz en ook een beetje Jimi Hendrix invloeden. De twee schijfjes nemen je dan verder mee op reis door de geschiedenis van blues, rock en soul met als startpunt de Mississippi Delta van een eeuw geleden. Deze muziek heeft nog steeds een onweerstaanbare aantrekkingskracht, maar we hoeven daarvoor niet noodzakelijk terug te grijpen naar platen van de vroegere jaren. Een handvol revivalisten, zoals deze Gary Clark Jr., produceren vandaag met misschien nog meer passie en liefde voor het genre dan de pioniers zelf, deze heerlijke sound. Het zijn dan ook die passie en die liefde voor het genre die deze bluesman kracht geven. Dat voel je doorheen heel deze plaat, doorheen alle 15 nummers. De fun spat er van af, de vurige vonken vliegen in het rond, het is een bom testosteron die ontploft.

Naast versies van Muddy Waters’ “She’s Alright”, Jimi Hendrix’s “Third Stone from the Sun,” Lowell Fulson’s “Three O’ Clock Blues” en Albert Collins’ “If Trouble Was Money”, zijn het vooral zijn eigen songs, songs volgestouwd met hooks, en het ideale vehikel voor Clark Jr.’s vocale capriolen, die verwijzen naar de traditie van vroegere soulmannen, die vooral een grote indruk op ons maken. Maar ook zijn sublieme gitaarspel zoals in het nummer “Numb”, is werkelijk om van te snoepen. Clark flirt met zijn gitaarspel uit de gehele blues traditie. Naast stukjes Jimi Hendrix en B.B. King voelt zijn band zich op “Travis Country” ook duidelijk thuis in de boogierock. Hij rockt keihard om daarna weer gas terug te nemen en meer traditionele soul nummers ten gehore te brengen. Een psychedelische Hendrix intro vloeit zo gemakkelijk over in een funky dansnummer. Overal staat de gitaar fier in de hoofdrol. Op deze liveplaat weet onze Texas bluesheld zijn covers met zorg te kiezen, en de toewijding spat werkelijk van elke song, maar als u alleen maar houdt van uiterst experimentele muziek die dwangmatig op zoek gaat naar radicale vernieuwing, dan moet u niet aanbellen bij Gary Clark Jr.. Voor passie, vuur en een voorliefde voor één van de heerlijkste genres uit de bluesmuziek kan u echter geen beter adres vinden. Psychedelische acid blues lijkt ineens helemaal terug van weggeweest. Texaanse shuffles, jazzy lickjes en de klanken van pure Mississippi Delta gaan soepel in elkaar over en worden samengesmeed tot een eigentijdse stijl waarmee de blues een hip jasje krijgt aangemeten. Hier staat werkelijk een man die het voor elkaar kan krijgen om een nieuwe blues revival teweeg te brengen!

TRACKLIST:

Disc 1
“Catfish Blues” (Robert Petway)
“Next Door Neighbor Blues”
“Travis County”
“When My Train Pulls In”
“Don’t Owe You a Thing”
“Three O’ Clock Blues” (Lowell Fulson)
“Things Are Changin'”
“Numb”

Disc 2
“Ain’t Messin’ ‘Round”
“If Trouble Was Money” (Albert Collins)
“Third Stone From The Sun”/”If You Love Me Like You Say” (Jimi Hendrix/Albert Collins)
“Please Come Home”
“Black and Blu”
“Bright Lights”
“When The Sun Goes Down”


Ook op Blues Magazine ...