Gary Clark Jr - Blak and Blu

GARY CLARK JR. – BLAK AND BLUE
Label: Warner Bros. / Datum Release: 23 October 2012 (US import)

Tekst: Jeroen Bakker

BluesMagazine wordt niet alleen regelmatig benaderd door mensen uit de ‘muziekbusiness’ met het verzoek aandacht te besteden aan artiesten uit binnen- en/of buitenland maar is uiteraard zelf ook regelmatig op pad om op zoek te gaan naar muzikanten die (meer dan) de moeite waard zijn om enige aandacht aan te besteden.
In sommige, echt uitzonderlijke situaties is het echter een absolute noodzaak om het belang van een bepaalde act nogmaals te benadrukken. Vooral als blijkt dat deze verantwoordelijk is voor één van de allerbest albums van het jaar. Vandaag is de naam van deze reminder Gary Clark Jr. die na eerdere optredens op zowel Eric Clapton’s Crossroads Festival als op het Witte Huis voor President Obama kan terugkijken op een zeer voortvarende start van zijn carriere.

Nadat enige weken geleden Jeff Beck zijn opwachting maakte tijdens het eerste optreden van The Rolling Stones in Londen om met Keith en Ronnie te soleren in ‘Goin’ Down’ en vorige week Eric Clapton bij het tweede concert als ‘special guest’ mocht opdraven tijdens ‘Champagne And Reefer’, is het vanavond Gary Clark Jr. die enkele minuten lang in het eerste Amerikaanse ‘50 And Counting’-concert, zijn kwaliteiten op het publiek zal botvieren en voor heel even de hoofd-act naar de achtergrond zal verdringen.

In Europa heeft men in 2011 al eens kort kennis mogen maken met de zeer getalenteerde 28-jarige Texaan die op het moment van deze korte tournee de ep, ‘Bright Lights’, had uitgebracht. De reacties na die optredens waren unaniem meer dan lovend. Diegenen die 28 oktober van dat jaar de show van “The future of Texas Blues” in Paradiso bijwoonden kunnen er over meepraten. Zijn uitvoeringen van Muddy Waters’ ‘She’s Alright’ en Jimi Hendrix’ ‘Third Stone From The Sun’, maar bovenal zijn eigen composities maakten een onuitwisbare indruk.

GARY CLARK JR.

GARY CLARK JR.

Clark Jr. laat op zijn album een grote diversiteit horen waarmee een breed publiek bediend wordt. Van de soulvolle opener ‘Ain’t Messin’ Round’ met zijn heavy koperwerk tot het authentieke akoestische bluesgeluid in Next Door Neighbor Blues naar de hiphop in The Life of de psychedelische en zwaar versterkte ‘Third Stone’ die overgaat ‘If You Love Like You Say’ waarin een dj losgaat met een ouderwets stuk ‘scratch-werk’ of het funky ‘Glitter Ain’t Gold’. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de mogelijkheden waarmee de multi-instrumentalist, hij bespeelt naast gitaar ook bas, drums en harmonica, uitstekend wegkomt.
Behalve dat gitaarwerk waarin een stevig Texaans accent te bespeuren valt is het ook de enorme soul in het stemgeluid van de nog zo jonge muzikant. Het is diep, zwart, rauw en soms weer ingetogen maar iedere keer indrukwekkend. Niet alleen de oude meesters zoals Pickett, Cooke, Gaye en Greene maar ook naar de iets recentere grootheden is geluisterd. ‘You Save Me’ laat bijvoorbeeld de invloeden horen die Prince op hem had in zowel het gitaar- als stemgeluid. Samenvattend kunnen we stellen voor zowel de puristen als de liefhebbers van het meer toegankelijke werk, ‘Blak And Blu’ meer dan de moeite waard is.

The Barclays Center in Brooklyn, NY zal vanavond heel even het décor vormen voor een artiest wiens reputatie in Amerika pijlsnel is vooruitgesneld maar van wie wij in Europa nog heel veel gaan horen…

Tracklist:
Ain’t Messin’ Round
When My Train Pulls In
Blak and Blue
Bright Lights
Travis County
The Life
Glitter Ain’t Gold
Numb
Please Come Home
Things Are Changin’
Third Stone From The Sun, If You Love Me Like You Say
You Saved Me
Next Door Neighbor Blues
Breakdown (Bonustrack)
Soul (Bonustrack)

Website Gary Clark Jr : http://www.garyclarkjr.com


Ook op Blues Magazine ...