“We beginnen met DE sensatie van het moment.” waren eerder dit jaar de woorden van Radio 1 (B) producer Mark Lefever in z’n aankondiging van Ganashake. Terecht want dit Belgische trio heeft alles in zich om het ver te gaan schoppen. Ze zijn nog maar net de twintig gepasseerd maar het is nu al duidelijk, dat we met een prima stel muzikanten te maken hebben, die zich uiteraard qua stijl en spel nog verder zullen ontwikkelen . Weliswaar met een dikke voet in de blues, bevat hun moddervette sound ook flinke scheuten rock ’n roll en funk. Ganashake  heeft net als bijvoorbeeld hun jonge vakbroeders van Dewolff en Black Box Revelation de potentie om te crossoveren naar een breder publiek. Dankzij een snel opgebouwde live reputatie speelden ze o.a. al op de Gentse Feesten, Gevarenwinkel, Binkom Blues en mochten ze zelfs de zaterdag van het BRBF jl. zomer openen. Hun titelloze debuutalbum werd in twee dagdelen grotendeels live in de studio opgenomen met Jean-Marie Aerts (o.a. TC Matic) als producer. Naar verwachting zal dit ruwe diamantje tweede helft januari in de winkels liggen (via Sonic Rendezvous).  Ze zijn nog maar ruim anderhalf jaar bij elkaar maar het is zeker niet ondenkbaar dat Ganashake  DE verrassing  gaat worden van vele festivals in 2011.

Ganashake

Ganashake – Ganashake

Formaat : CD
Label : Sonic RendezVous
Release : 21 Januari 2011

Tekst : Jeroen Bakker

In de categorie ‘Beloftevolle Belgen’ presenteerde het Belgische Rhythm & Blues Festival Peer het afgelopen jaar de jonge honden van Ganashake als opener van de tweede festivaldag. Het trio zou enkele weken erna in de studio de tweede helft opnemen voor wat uiteindelijk moest resulteren in een album dat halverwege de maand oktober kon worden overhandigd.
De uiteindelijke verkoop datum zal 21 januari zijn. Houdt dus de (lokale) platenwinkel in de gaten of bestel alvast online via bijvoorbeeld Bol.com.

De 11 tracks zijn namelijk opgenomen tijdens twee sessies van twee dagen op respectievelijk 5/6 november 2009 en 28/29 juli 2010.

Aangenomen dat de heren in mei van het vorige jaar pas voor de eerste bij elkaar kwamen kunnen we veronderstellen dat we hier met een stel zeer getalenteerde knapen te maken hebben die de hand niet omdraaien voor een potje stevige blues maar zich ook thuisvoelen in enige aanverwante stijlen. Plastic Scene is een op de gitaarleest gesnoeide funkende groove terwijl in Losing It Big Time het rockende karakter van de heren naar boven komt.

De jongens blijken daarnaast bekend met de klassiekers zoals blijkt uit Hound Dog Taylor’s Gimme Back My Wig, een prima uitvoering maar niet echt noodzakelijk aangezien het eigen materiaal prima voldoet. Zanger/gitarist Jess Jacob kan ondanks zijn jonge leeftijd vocaal prima uit de voeten in een swingende Special Sauce of een lichtelijk psychedelische, funky Strings & Things. Voor de opnamen van de tweede sessie heeft de band een ‘break’ genomen van iets meer dan een half jaar waarbinnen veel live-ervaring is opgedaan. Die ervaring speelt duidelijk parten in het tweede deel van dit album dat een meer ontspannen wijze van musiceren laat horen zoals in het soulvolle If You Believe, vol van inventieve breaks, naar voren komt. De snelle ontwikkeling van Ganashake biedt perspectief voor de toekomst van de bluesmuziek in de Lage Landen en zeer waarschijnlijk ook daarbuiten.

Voorlopig zullen er optredens plaatsvinden bij onze zuiderburen maar vanaf het nieuwe jaar zal het trio de Nederlandse podia laten ‘shaken’ beginnend op zondag 16 januari in Café Tom Tom te Heythuysen!

Ganashake - CDTracklist Session 1: November 2009
1. Indian Chief
2. Cherry Red Lips
3. Gimme Back My Wig
4. Special Sauce
5. Strings & Things

Tracklist Session 2: Juli 2010
6. If You Believe
7. Bobby Hitchhike
8. Good Morning Babe
9. Plastic Scene
10. Losing It Big Time
11. Graveyard Shuffle

Preview

Website : http://www.myspace.com/ganashake / http://ganashake.com


Ook op Blues Magazine ...