Foto Recensie: From - Tear it up
Tekst: Jos Verhagen

From – Tear it up
Format: digital
Label: eigen beheer
Release: Januari 2022

Dit digitaal album belandde op mijn buro met als enige beschrijving: FROM is 4 guys from northern Sweden. Nou dan heb je als recensent weinig houvast, als enigste toevoeging nog een zinnetje dat een van hun nummers bijna gecoverd zou zijn door Bonnie Raitt. Nu voorspelt ‘bijna’ niet veel goeds, maar schijn bedriegt. Die toevoeging Bonnie Raitt geeft wel de richting aan waar het met hun muziek heen zou kunnen gaan.

From is de band van de broers Rikard en Henrik From; Rikard, keyboards en Henrik gitaar vocals, Peter Löwgren bass en Simon Lundin drums complementeren de band. De nummers op het album zijn geschreven door Henrik en Rikard, waarbij ieder bandlid zijn deel thuis heeft opgenomen. Deze zijn daarna door Rikard gemixed en gemasterd en uitgeven via Spinnup. Beinvloed door Marcus King, John Mayer, Bruce Hornsby zitten ze muzikaal in de roots rock richting met wat country en southern rock invloeden. Volgens Rikard “We try to write music in our way, not in a specific genre. This is our first project together so we’ve actually just begun! I’m a sucker for slow tunes and I think Henrik’s voice fits perfectly.”

Dat is opvalt aan de broers From, Henriks mooie stem en het keyboard werk van Rikard. Zeker in een slow ballad zoals Sweet Martina. Je vrouw zal maar Martina heten en zo worden toegezongen in dit prachtige nummer. De openings en titeltrack Tear it up en Average man met dat lekker funky ritme zijn songs die tegen de southern rock aanschurken. Bij Here I go levert Bonnie Raitt’s gitarist George Marinelli een gastbijdrage met slide en solo gitaar, een nummer waarbij je jezelf op een lonesome highway waant.

In de slow blues nummers daar zijn de broers op hun best; My last goodbye is een soulvolle ballad, Henriks stem doet hier denken aan Sven Zetterberg, de fluitende Hammond in de achtergrond en de smaakvolle gitaarsolo maken het af, top nummer. Ook This is how I have to go, is weer zo’n prachtige door Henrik ingezongen ballad. The Best met dat funky basloopje en vol inventief gitaar en keyboard werk complementeert samen met het swingende The biggest fish in the bay dit fijne album.

De broers Form laat horen dat het niet uitmaakt waar je zit in de wereld, overal wordt mooie muziek gemaakt die door kanalen als Youtube en Spotify zonder veel moeite zijn weg over de hele wereld vind.

FROM - Long Time Gone - Cover


Ook op Blues Magazine ...