Francesco Piu Peace & Groove Band – The Cann O’Now Sessions
Format: CD / Label: Appaloosa Records
Releasedatum: 5 juli 2019

Tekst: Peter Marinus

Maak je op voor een zeer prettige verrassing uit Italië via het zesde album van de bluesartiest Francesco Piu uit Sardinië. Hoewel hij zich totaal niet “beperkt” tot de blues. Met het grootste gemak gooit hij er de nodige soul, funk en gospel tegenaan.

Het is zijn zesde album maar zijn eerste met de Peace & Groove Band. Francesco zingt, de akoestische gitaar, dobro, banjo, lap steel en harmonica bespeelt en dat hij de meeste nummers op dit album met Salvatore Niffoi heeft geschreven.

Zoals gezegd is Francesco zeer gevarieerd bezig op dit album. Zo is de opener In The Cage Of Your Love een lekker funky groovend bluesnummer met een soulvol pompend orgel en de de band die het groove gehalte uit haar bandnaam alle eer aan doet. Francesco heeft een lekker rauwe soulstem in dit superfunky nummer.
In Hold On waart een hoog gospelgehalte rond. Dat begint gelijk al in het intro en blijft in stomende bluesrock nummer in stand door de prima achtergrondzangeressen. Er is zwiepend akoestisch gitaarwerk te horen en wederom een pompend orgel. Trouble So Hard is een broeierig pompende blues waarin God en de Lord ook weer een grote rol spelen als troostmiddel voor Francesco’s blues. Een funky nummer met rauw snijdende gitaar en zeer soulvolle zang.
Dreunende drums vormen het intro van Down On My Knees. Een warme funky blues met een funky Bo Diddley beat en een uitstekende souljazz orgelsolo. De funk blijft aanwezig in My Eyes Won’t See No More, dit keer vermengd met wat lichte reggae trekjes en een snijdende, bluesy slidegitaar en een Hendrix-achtige vlammende gitaarsolo. Zoals een nummer voor een moeder hoort te klinken, is Mother een intiem en zacht schuifelend nummer met gevoelig akoestisch gitaarwerk en een tintelende piano.
Black Woman heeft verdomd veel weg van Lightnin’ Hopkins’ “Bald Headed Woman” en is een zeer broeierig soort swampblues met gierende gitaarriffs. Een zeer funky clavinet opent de ADHD funky bluesshuffle Crumbled Stones. Een smerig stomend nummer met zwaar vervormde gospelzang en een even smerig klinkende gierende harmonica.
In You Feed My Soul wordt de funk vermengd met een hoge dosis soulblues. Het resultaat is een zeer aangenaam romig swingend nummer. Rough God Goes Riding is een sfeervolle ballad met uitstekende gekwelde soulvolle zang en een heerlijk zwevend orgel. In dit nummer kijkt Van Morrison grijnzend toe.
De gospel is aanwezig in de afsluiter Turn Me Around. Een vurig nummer met a ccapella zang en swingende orgel-gospel klanken.

Ik ben zeer blij verrast door door dit album van de Francesco Piu Peace & Groove Band. Een album, dat het verdient om een zeer groot publiek te krijgen. Verplichte kost dus!


Tracklist:
01. In The Cage Of Your Love
02. Hold On
03. Trouble So Hard
04. Down On My KNees
05. My Eyes Won’t See No More
06. Mother
07. Black Woman
08. Crumbled Stones
09. You Feed My Soul
10. Rough God Goes Riding
11. Turn Me Aroun

Website: Francesco Piu


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.