clubbing

Fossen & Struijk Band – Clubbing
Format: CD/ Label: Blueshinerecords
Releasedatum7 Februari 2013
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Ton Kok

Is dit een verrassende cd? Nee.
Is dit een vernieuwende cd? Nee.
Is dit een spectaculaire cd? Nee.
Is dit een goede cd? Ja!!!

Kort voor hun vertrek naar de Verenigde Staten om deel te nemen aan de International Blues Challenge in Memphis werden de eerste exemplaren van “Clubbing” afgeleverd bij de muzikanten.  Inmiddels zijn Robbert Fossen en Peter Struijk weer terug in Nederland en kunnen ze het land in om de CD te promoten.

De heren brengen ‘old skool’ Chicago blues en hoewel dat door een hele generatie liefhebbers, die is opgegroeid met helden als SRV, Gary Moore en wat later Joe Bonamassa, als gedateerd en oubollig wordt gezien, weet een grote groep mensen dit nog wel te waarderen. Ze brengen op een integere en vakkundige wijze de muziek uit Chicago, de geboortegrond van de elektrische blues. En dat het gewaardeerd wordt blijkt wel uit het feit dat Robbert Fossen in november jl. niemand minder dan Magic Slim vervangen mocht in diens band, toen Slim zijn Europese toer moest onderbreken voor een ziekenhuisopname. En het blijkt tevens uit de schitterende finaleplaats op de International Blues Challenge.

Het materiaal op deze cd bestaat voornamelijk uit covers, maar op een enkele uitzondering na, allemaal redelijk onbekend werk bij het grote publiek. Drie Magic Slim covers, waarvan “Bad Avenue” ongetwijfeld een publieksfavoriet gaat worden. De openingswoorden ‘Way Down’, komen er op een dusdanige krachtige manier uit dat ze je meteen volledige aandacht voor het nummer hebt. Een prima uitvoering, waar Slim trots op kan zijn. Andere hoogstandjes zijn de schitterende slow blues “ Ain’t Gonna Worry Bout Tomorrow”, dat ongekend intens wordt vertolkt. Een van de bekende nummers is Muddy’s “Can’t Be Satisfied” en dit nummer krijgt hier een frisse en krachtige uitvoering, zoals ik lang niet meer heb gehoord.

I’m Going Down To Clarksdale” is een door Robbert Fossen geschreven song en past eigenlijk naadloos tussen de door de Amerikaanse grootheden geschreven nummers. Een nummer dat al eerder door beide mannen op de plaat werd gezet is het slotnummer “Sinner’s Prayer”, wat een uitvoering krijgt van ruim elf minuten en waarin Peter Struijk zich lekker uitleeft en helemaal los gaat in een lange solo. In het nummer “Back To School” valt het heavy sologitaar- en fraaie slidewerk op.

Robbert Fossen (gitaar/harmonica/zang) en Peter Struijk (gitaren) worden op vakkundige wijze ondersteund door Jan Markus op bas en Eduard Nijenhuis achter de drums. De live sfeer van de groep wordt goed weergeven, hoewel op subtiele wijze toch van de mogelijkheden van de studio gebruik is gemaakt.

Als je Fossen en Struijk kent, dan kan je deze cd blindelings aanschaffen. Voor mensen die het niet kennen kunnen een dubbelslag maken, namelijk kennismaken met de groep en een lesje krijgen in hoe Chicago blues hoort te klinken.

Songlist:
1. That Will Never Do
2. Bad Avenue
3. Gotta Love Somebody
4. Kiddeo
5. Ain’t Gonna Worry About Tomorrow
6. Can’t Be Satisfied
7. I’m Going Down To Clarksdale
8. Rosalie
9. Back To School
10. If It’s Too Late
11. Sinner’s Prayer

http://www.chicagoblues.nl/


Ook op Blues Magazine ...