Foto Recensie: Foghat - Live At The Belly Up

Foghat – Live At The Belly Up
Format: CD / Label: Belly Up Live
Releasedatum:  17 februari  2017

Tekst: Mark Harmsma

Als je niet te zwaar tilt aan het sentiment, dat er nog slechts één origineel bandlid uit de roemruchte jaren ’70 formatie leeft – in Foghat speelt, en je hebt nog geen genoeg van de stroom van live releases (vijf van de negen laatste albums) van de afgelopen jaren, dan is dit een prima plaat voor de liefhebbers van het stevige boogiewerk.

Afgelopen Koningsdag heb ik bij een kraampje met vinyl platen een heuse ouderwetse ruildeal gemaakt. Ik had een handje ogenschijnlijk weinig waardevolle jazz geselecteerd, maar wel met een originele Jimmy Smith pré Liberty Blue Note ergens in die stapel verstopt. De kraampjesman wilde er wel vanaf en gedreven door de samenstelling van zijn assortiment stelde ik voor een stapel weinig gedraaid hardrock vinyl te halen om te kijken of hij die wilde inruilen. Daar kwam ik met mijn stapel: Bovenop klinkende namen en amper gedraaid vinyl in keurig plastic hoezen, en tot mijn verbazing kreeg ik alleen maar een hand en hoefde ik niet bij te betalen. En zo ruilde ik studio elpees van Sammy Hagar in voor Jimmy Smith, en een handje Foghat elpees voor Duke Ellington. Foghat had ik goedkoop gekocht, nooit gedraaid: ik ben niet de grootste Foghat volger.

Toch zou ik het niet over mijn hart kunnen verkrijgen klassieke live platen weg te doen, en zo had ik gisteren de 1977 live van Foghat weer op de draaitafel. Nooit begrepen waarom daar maar zes nummers op staan, maar dat terzijde.
Die plaat zou ik al niet wegdoen vanwege de vette hoes, die mij als muziekhongerige tiener het bewijs leverde dat harde rock ‘n’ roll en boogierock grote stadions konden vullen.
De plaat staat in een klein ‘vakje’ in de vinylkast, tussen zo’n 20-30 soortgelijke legendarische ‘documenten’ waar ik nooit afstand van wil doen. Foghat mag genoemd worden in precies het rijtje in dat vakje: AC/DC, ouwe Whitesnake, Pat Travers, Status Quo, UFO, Uriah Heep, Michael Schenker en – uit m’n veel groter vakje ‘Southern Rock’ – stevige boogiebands als Molly Hatchet, Point Blank, de oude .38 Special en last but not least Blackfoot. Alle genoemde bands hebben vele bezettingswisselingen gekend in de loop der jaren.

Terug naar Foghat: die gasten zijn dus al bezig sinds 1971! Tijd om de website te raadplegen om me in de huidige bezetting te verdiepen. Beide gitaristen van het eerste uur leven niet meer (Lonesome Dave en Rod Price). Dat lijkt mij wel een dingetje in een gitaar georiënteerde band: wat is AC/DC zonder Malcolm, Quo zonder Parfitt, Molly Hatchet zonder originele leden of een Blackfootversie zonder Rickey Medlocke? Vanuit sentiment is het niet het ‘echte werk’ – en in bovengenoemde voorbeelden wordt dat door de muziek van de hedendaagse versies bevestigd.

Dat gezegd hebbende zetten we dit live album maar eens op, en onmiddellijk ramt het welbekende Fool For The City erin. Zeker vier van de zes nummers van het 1977 album staan ook op dit album, aangevuld met enkele van het laatste studio album van deze bezetting Under The Influence. Maar de band staat nog prima z’n mannetje. En het zijn me een stelletje hitsige flageolet- en sustain-tijgers hoor, die mannen die – onder aanvoering van drummer Roger Earl – deze muziek al ruim 45 jaar levendig houden. Dus als je niet te zwaar tilt aan het sentiment, dat er nog slechts één  origineel bandlid uit de roemruchte jaren ’70 formatie in Foghat speelt, dan is dit een prima plaat voor de liefhebbers van het stevige boogiewerk. En, als bovengenoemde bands zich op je interesse mogen verheugen kun je dit album gerust meenemen. Of de band een keer live gaan zien. Lijkt me een mooie voor De Boerderij in Zoetermeer?

Tracks:
01. Fool For The City – Eight Days On The Road
02. Under The Influence
03. Stone Blue
04. Drivin’ Wheel
05. Knock It Off
06. Terraplane Blues
07. Hot Mama
08. California Blues
09. I Just Wanna Make Love To You
10. Slow Ride

Website: Foghat

Tour:

22 juli –  Harrrington, DE Deleware State Fair – Rock the 70’s with Foghat, Pure Prairie League, Pat Travers, Atlanta Rhythm Section and Rare Earth


Ook op Blues Magazine ...