Foto Recensie: Florian Lohoff - Risin’

Florian Lohoff – Risin’
|
Format: CD – Digital / Label: Timezone Records
Releasedatum: 6 september 2019

Tekst: Peter Marinus

Om de muziek op het derde album van gitarist Florian Lohoff uit Berlijn als pure bluesrock aan te duiden, gaat te ver. Uit dit album blijkt wel dat we hier met een zeer veelzijdige artiest te maken hebben die uit allerlei muzieksoorten de beste elementen haalt.
Zo komen er funk, pop-rock, soul, Steely Dan-achtige rock en fusion voorbij maar Florian waagt zich toch ook aan smerige bluesrock. Genoeg te beleven dus!

Geopend wordt met de luie shuffle Outside Looking In. Een vrij commercieel nummer met een lichte reggae tik. Try is een gesmeerd groovend funkbluesnummer waarin Florian zijn rauwe gitaarriffs zeer effectief rondstrooit.
Dan gaat Florian in Diamonds op de zeer lome shuffelende toer waarin zijn gitaar zwevend als een pedal steel klinkt. Qua stijl zit het ergens tussen Chris Rea en J.J. Cale met een onverwachte jazzy tempoversnelling. Risin’ klinkt stukken feller dan de voorgaande nummers. Een hoekig groovende mix van funk, blues en rock, die toch verzorgd als Robben Ford blijft klinken.
In de slowblues Daydream hoor je hoe Florian zijn blues laat klinken. Als blues gewikkeld in een zeer comfortabele warme deken. Het funky Taxi Driver heeft een flink fusiongehalte, weldadig groovend waarin Florian ineens over een Barry Gibb-achtig hoog stemgeluid blijkt te beschikken. Kan Florian ook hard rocken? Ja wel degelijk! Hoor hem maar eens tekeergaan in Treated Bad, een smerig knallende bluesrock stamper waarin Florian een hard splijtende Hendrix-achtige gitaarpartij neerlegt.
Dat wordt dan weer gevolgd door de sprankelende pop-rock in Stay Free waarin Chris Rea en Michael Franks elkaar tegen lijken te komen. In het lichtfunky Unintended Suicide doet Florian’s gitaarspel denken aan Jeff Beck, gedurende zijn midden 70’s periode, begeleid door Crusaders/Stuff-achtige klanken. De titel Let’s Funk It Up zegt eigenlijk alles. Een stevig funknummer in de beste Average White Band traditie. Florian blijft doorfunken in No Time. Hier klinkt hij af en toe als Jan Akkerman terwijl er ook een stevig rockgeluid in het nummer zit.
De afsluiter Wake Up is een vreemd nummer met Indiaanse oorlogsdrums, twanggitaar, onweer en Ennio Morricone-achtig gefluit. Halverwege gaat het nummer over in rauw scheurende rock met ingenieus gitaarwerk.

Als je van acts als Robben Ford, Carl Verheyen, Chris Rea of Steely Dan houdt, dan zit je bij dit prima album van Florian Lohoff gebeiteld!

Risin'


Tracklist:
01. Outside Looking In
02. Try
03. Diamonds
04. Risin’
05. Daydream
06. Taxi Driver
07. Treated Bad
08. Stay Free
09. Unintended Suicide
10. Let’s Funk It Up
11. No Time
12. Wake Up

Website: Florian Lohoff

Lees hier meer

Optredens:
27.09 – Muziekcafé, Helmond
28.09 – Blues Alive Festival, Boxmeer
01.10 – Countdown Café, Amsterdam
02.10 – Bluesmoose Live, Groesbeek


Ook op Blues Magazine ...