Fleetwood Mac – Then Play On (Deluxe Edition)

Fleetwood Mac – Then Play On (Deluxe Edition)
Year Of Release: Augustus 2013. Genre: Rock, Blues Rock
Label: Rhio
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Paul Scholman

Onlangs was deze ‘dinosauriër’ in het ZiggoDome om het feit te vieren dat ‘Rumours’ 35 jaar geleden het levenslicht zag en uitgroeide tot een van de best verkochte albums wereldwijd ooit. Geen idee of daarom ‘Then Play On’ in een commerciële gedachte opnieuw is uitgebracht in een Deluxe Edition, maar dat zal niet direct op toeval berusten. Het zal dan ook wel zijn omdat tegenwoordig alles geremastered wordt en dan kan een supergroep als Fleetwood Mac niet achterblijven.

Fleetwood Mac is één van de langst bestaande, geliefde en succesvolste bands van de afgelopen decennia in verschillende bezettingen, als je de beginperiode meerekent. En waarom zouden we dat niet. De beginperiode is voor velen ook hun beste vanwege het meer bluesy karakter. Ondanks de constant veranderende line-ups verkocht de band door de jaren heen miljoenen albums.

Het origineel van Then Play On verscheen in september 1969. Het was het derde studio-album van de band en het eerste album dat ze bij het Reprise Records van Frank Sinatra uitbrachten. Het was het eerste album met Danny Kirwan en het laatste met Peter Green. De heruitgave van dit klassieke album bevat als extra de bonus tracks Oh Well Part I & II, Green Manalashi en World In Harmony.

Deze laatste plaat met Peter Green als inspirator van de Mac is niet alleen een belangrijke overgang tussen hun eerste op blues gebaseerde werk en de mega-pop band die zij werden, het is ook hun meest vitale, spannende versie. De toevoeging van Danny Kirwan als tweede gitarist en songwriter voorspelde al een beetje Rumours. Het onsterfelijke ‘Oh Well’, met zijn hoekige, dikgelaagde gitaren en kamerachtige secties, is misschien wel het meest tot de verbeelding sprekend. En voor die tijd een behoorlijk progressief nummer. ‘Rattlesnake Shake’ is een ander bekend nummer dat ook het kenmerkende heeft van Macs rollende gitaren.

Meeslepende drums op Greens krachtige ‘Searching For Madge’ en misschien Mac’s meest inspirerende werk ‘Green Manalishi’, leidt naar een onwaarschijnlijk symfonisch intermezzo en de soortgelijke, lichtere boogie ‘Fighting For Madge’. Een hete opeenstapeling van Afro-Cubaanse ritmes, met de mooie gitaren van Kirwan en Green op ‘Coming Your Way’ definieert niet alleen het Mac geluid, maar wellicht ook de esthetiek van de roots van die dagen.

Een van de nummers waar Kirwan zijn stempel op drukt is ‘Close My Eyes’ een mysterieuze lovesong. Beklijvende gitaren klinken als surf muziek op de instrumentale ‘My Dream’, terwijl “Although The Sun Is Shining’ een zoete akoestische ballade tentoonspreid waar de honing bijwijze van spreken zo uitsijpelt. Waar de blues wortels nog steeds opduiken en hoe krachtig Greens invloed was op Macs originaliteit zijn individuele inbreng buiten zijn betrokkenheid. Het moet nogmaals gezegd, er zit een commercieel luchtje aan, maar dat neemt niet weg dat deze plaat nog steeds zeer aan te bevelen is en een must-have blijft na al die jaren. Het blijft hun magnum opus, met een paar extra nummers.

TRACKLIST
1. Coming Your Way
2. Closing My Eyes
3. Fighting For Madge
4. When You Say
5. Show Biz Blues
6. Underway
7. One Sunny Day
8. Although The Sun Is Shining
9. Rattlesnake Shake
10. Without You
11. Searching For Madge
12. My Dream
13. Like Crying
14. Before The Beginning
15. Oh Well – Pt. 1
16. Oh Well – Pt. 2
17. The Green Manalishi (With The Two Prong Crown)
18. World In Harmony


Ook op Blues Magazine ...