Foto Recensie: Five points gang - Wanted
Format: Cd, digital
Label: Lunaria records
Release: September 2021

De Five points gang is een band die in 2019 ontstaan is. Na een tijdje gejamd te hebben in een repetitiestudio in Notting Hill, vormde gitarist en zanger, Joe Pearson en bassist Dinho Barral na de komst van drummer Gaet Allard de Five points gang. De klik was er en hun doel wat ze wilde nastreven was meteen duidelijk: “Breng blues de 21e eeuw in”. Geheel in lijn met de revival die de Britse blues meemaakt met tal van nieuwe bands die komen boven drijven zoals, Laurence Jones (hoewel die al wat langer meeloopt), When rivers meet, Elles Bailey, The Cinelli Brothers maakt the Five points gang een lekker pot blues.

De Five points gang drijft op het inventieve basspel van Dinho Barrel en de drive en power in het drumwerk van Gaet Allard. De sound wordt gemaakt door de het karakteristieke gitaargeluid en de stem van Joe Pearson. Een sound waarbij je in zijn hooks iets van Lenny kravits kunt herkennen. Maar bovenal het is hun sound die het herkenbaar maken. Zeker in de uptempo nummers is het genieten geblazen. De cd komt wat voorzichtig uit de startblokken met How long maar het heeft wel dat karakteristieke Five point gang geluid. Met nummers als All in All, Drifting away,Made Man, Deep inside en All Points Bulletin komt de kracht van de Gang naar boven, die drive in de drums, die vette bas grooves, goede zang en en lekker wah wah solo’s maar vooral die power. Hier wordt feest gemaakt met een grote F zoals bezongen in All point bulletin, “its gonna be a party with the Five points gang”. Wat ik van vrienden uit Groot Brittannië terug krijg zijn hun live optredens een waar feest. Ik kan niet wachten om dit in Nederland bezig te zien, welke festival neemt de handschoen op. Neem een nummer als Made Man een geweldig mooi visitekaartje hoe je het publiek in vuur en vlam kunt zetten.

Dat zij meer in huis hebben dan alleen recht toe recht aan vette blues rock en ook improviseren met jazz invloeden niet schuwen hoor je in tracks als Love by the gun het getuigd van lef om een bas solo en een jazzy einde in een nummer te bouwen. Het afsluitende I see you past ook in dit straatje. Met spoken word zang en een donkerder gitaargeluid hoor je hoe de instrumenten in elkaar steken dat het lijkt het op potje jazzy freewheelen. Zo zit de Cd vol van dit soort verrassingen; zo swingt The secret als een dolle met dat typische Five points gang gitaarwerk, de heerlijk bas en een vette wahwah solo, gecombineerd met sterke tekst. Of neem The only one hoe dit nummer rustig begint met die groove in de baslijn en dat mystieke gitaargeluid begint om in het refrein de frustratie over verloren liefde eruit te knallen, maakt het een heerlijk nummer. Dit debuut album van de Five point gang is een fijne plaat voor deze nieuwkomer en een echt visite kaartje van hun kunnen.

Foto Recensie: Five points gang - Wanted
Five Points Gang:
Dinho Barral – Bass, Backing Vocals
Gaet Allard – Drums, Backing Vocals
Joe Pearson – Gitaar, Lead Vocals
Met medewerking van
Julien Baraness – Backing Vocals (1,2 & 7), Lead Gitaar (4)
Chris Rand – Hammond B3 (1,3 & 5), Saxofoon (4)

Tracklist:
1. How Long
2. All In All
3. Let‘s Stay Together
4. Drifting Away
5. All She Said
6. What King Of Man
7. All Points Bulletin
8. Deep Inside
9. Made Man
10. Love By The Gun
11. The Only One
12. The Secret
13. I See You Now

Website: https://www.fivepointsgang.com/


Ook op Blues Magazine ...