Fiona Boyes – Voodoo In The Shadows
Format: CD – Digital / Label: Reference Recordings
Releasedatum: 19 oktober 2018

Tekst: Peter Marinus

Hoewel zij al 25 jaar in het bluesvak zit en al vijftien albums achter haar naam heeft staan zal gitariste en zangeres Fiona Boyes voor velen onder ons een nieuwe naam zijn. In een ver verleden was Fiona lid van de vrouwen bluesband The Mojos, die vijf albums uitbrachten en ging daarna op de solotoer. Niet onverdienstelijk want zij sleepte al vele bluesprijzen in de wacht zoals The 2017 Acoustic Album of the Year Award van het Blues Blast Magazine.
Haar ervaring is goed te horen op haar nieuwe album. Ze toont namelijk aan dat zij flink wat muzikale stijlen aan kan. Swamprock, boogie, 60’s gitaarpop, soul en zydeco. Dat komt allemaal op dit album voorbij waarbij ze wordt geholpen door Tim Neal (Hammond orgel, piano, bas en bariton saxofoon), Mark Grunden (drums en percussie) en gast Johnny Sansone (harmonica en accordeon).

In de opener Call Their Name klinkt Fiona als de vrouwelijke evenknie van Tony Joe White. Fiona beschikt hier over een rauwe bluesstrot en haar gitaarstijl is duidelijk op de rauwe countryblues geënt. Johnny Sansone treedt aan met zijn broeierig pompende harmonica in het funky Party At Red’s, dat ook tegen de swamprock aanleunt (“Polk Salad Annie”). Fiona steelt de show met priemend en prikkend gitaarwerk. What You Put On Me is een smerig pompende boogie in de beste John Lee Hooker traditie met een grommende Fiona en haar rauw snijdende slide en Sansone’s huilende harmonica. Dark And Dangerous Love is een warm wiegend nummer waarin vroege jaren 60 gitaarpop te horen is. Een nummer met een ouderwets beat geluid waarin Fiona’s zwoele zang opvalt samen met Tim Neal’s knorrende baritonsax. Tim is trouwens ook niet te beroerd om er ook nog even een soulvolle Hammond solo uit te gooien.
In de ballad Little Things toont Fiona aan dat zij vocaal ook de soulmuziek aan kan. Tim duikt hier al rockend op op de piano met Fiona’s hard zwevende gitaar. Fiona blijkt ook goed naar Ry Cooder te hebben geluisterd blijkens haar gitaarwerk in New Orleans. Een ingetogen liefdevolle ode aan New Orleans met rollend pianowerk en dreunende drums. Don’t Leave Your Feet At Home is een uiterst dansbare zydecotwister met Johnny Sansone op zijn swingende accordeon. I Ain’t Fooling is daarna een stoïcijns voortpompende, lome boogie met broeierig slidewerk van Fiona en haar grofkorrelige zang. De soul in With A Little Respect heeft een behoorlijk hoog gospelgehalte met warm saxwerk van Tim Neal en Johnny Sansone die al huilend het bluesgehalte op peil houdt. Fiona is solo te horen in de opzwepende countryblues van Tell Your Story Walking.
De afsluiter, de soulvolle ballad Ember heeft een vroeg jaren 60 geluid a la Frankie Ford met Fiona’s warm knallende gitaar en een super soulvol orgel.

Met dit geweldige, veelzijdige album toont Fiona Boyes aan, dat het nu toch eens hoog tijd wordt dat zij ook in Nederland eens ontdekt gaat worden.


Tracklist:
01. Call Their Name
02. Party At Red’s
03. What You Put On Me
04. Dark And Dangerous Love
05. Little Things
06. New Orleans
07. Don’t Leave Your Feet At Home
08. I Ain’t Fooling
09. With A Little Respect
10. Tell Your Story Walking
11. Ember

Website: Fiona Boyes


Ook op Blues Magazine ...