Foto Recensie: Filthy Horse - War And Beer.

Filthy Horse – War And Beer
Format: CD – Digital / Label: 828552 Records
Releasedatum: 8 januari 2019

Tekst: Peter Marinus

De tijden, dat folkmuziek synoniem stond voor mannen met lange baarden, wollen truien, geitenwollen sokken en pijp roken, zijn na de avontuurlijke folk van o.a. The Pogues en The Dropkick Murphys natuurlijk allang voorbij.
Dat bewijst ook het nieuwe album van de Belgische folkband Filthy Horse. Hun muziek klinkt swingend, feestelijk en emotioneel en heeft meer dan een beetje invloeden van de genoemde Pogues en Dropkick Murphys.

De band uit Kastel bestaat uit Francis Van den Broeck (zang, gitaar), Yves de Waele (violl), Peter Van den Broeck (bas), Dries Verhelst (drums), Wouter Verhelst (accordeon, mandoline) en Bart de Busschere (banjo).

In het openingsnummer Póg Mo Thón bezingt de band hun liefde voor The Pogues in een stuwend nummer met swingende accordeon en viool. Eén groot swingend folkfeest! Na een soort hakkelend wals intro gaat To The Sea al snel weer in de Pogues versnelling. Enthousiast en wild! Natuurlijk hoort er ook een emotionele ballad op een folkalbum en die komt in de vorm van Battle Of Gallipoli. Een strijdbaar nummer met een snijdende viool. In Fields Of Flanders mengt de band marsritmes met zwiepend hakkende folkpunk waardoor The Dropkick Murphys automatisch in beeld verschijnen. Heal is een ballad met rauw raspende zang van Francis. Een nummer met een emotionele sfeer, dat door de krijgslustige viool aangevoerd wordt.
Let’s Have A Beer…altijd een goed advies! Dit advies wordt door de band vormgegeven in een uitbundig swingend nummer. Een pomper, die gegarandeerd elke feesttent plat gaat krijgen. The Lie is een zonnig, luchtig huppelend feest folknummer a la The Pogues met een wrange tekst als “They bring you back in a body bag and I just don’t give a fuck” …joechei!!!
Na een a capella intro volgt het deinende, haast Dubliners-achtige Sinner’s Tattoo. En met A Story Of A Belgian Ale gaan we wederom aan het bier, een Belgisch biertje dit keer. De rauw raspende zang is haast onverstaanbaar. Francis klinkt hier alsof hij al ruim van al dat bier gesnoept heeft. Een loom deinend nummer vol verlangen…of dorst?
De band neemt feestelijk afscheid met het huppelende Pogues-achtige The Street.

Filthy Horse bewijst met dit album, dat zij in staat zijn om heerlijk uitbundige, emotionele folkmuziek te produceren. Verplichte kost voor de fans van de in deze recensie genoemde bands.

Fields of Flanders


Tracklist:
01. Póg Mo Thón
02. To The Sea
03.Battle Of Gallipoli
04. Fields Of Flanders
05. Heal
06. Let’s Have A Beer
07. The Lie
08. Sinner’s Tattoo
09. A Story Of A Belgian Ale
10. The Street

Website: Filthy Horse


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.