Evil Empire Orchestra – Start A Fire
Format: CD – LP – Digital / Label: DOX Records
Releasedatum: 5 april 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Om ‘Game of Thrones’ te parafraseren, ‘Fire is coming’. Dit muzikale vuur brengt ook de metgezellen groove, funk, psychedelica en soul mee. Deze smeltkroes van stijlen vormt samen het muzikale palet van deze Belgische band. Het nieuwe werk van Evil Empire Orchestra is tevens hun albumdebuut, in 2017 bracht de band wel al een EP uit. Voor vele luisteraars zal dit een eerste maar  zeer aangename kennismaking zijn.

Met het beschrijven van de muziek ontkom je er niet aan om diverse vergelijkingen te trekken met andere artiesten, uit zoveel verschillende delen bestaat het geluid van de band. Zangeres Kimberley Dhondt klinkt afwisselend als Amy Winehouse of Beth Gibson van Portishead.

De muziek achter de stem is alsof de stukken van Charlie Mingus worden gedirigeerd door Danny Elfman, de componist van alle muziek bij de films van Tim Burton. Speelse muziek op de grens van soul, jazz, funk, psychedelica die regelrecht uit een soort spookwereld komt. Dansbare muziek die onder een verborgen laag soms haar licht boosaardig gezicht laat zien. Halloween in New Orleans, aan de rafelrandjes van de liedjes zie je de dansende zombies en vampiers voorbij komen.

Klein minpuntje is dat de band de muziek misschien te stevig vult, het ontbreekt aan ademruimte; alle ruimte is opgevuld. Dit maakt het album soms wat druk en overvol. Ook het constante hoge tempo van de liedjes maakt dat de luisteraar zich op een gegeven moment opgejaagd voelt. Een kleine adempauze wordt gemist.

Prima debuutplaat van een band die nu al op hoog niveau staat. Een wat gedoseerde tweede album moet de doorbraak naar een groot publiek mogelijk maken.


Tracklist:
01. Predator
02. Mariana
03. Transformer
04. At War
05. Circles
06. Frantic
07. Dangerous
08. Guns
09. Fool
10. Enough

Band:
Kimberly Dhondt – vocals
Thomas Deckx – drums
Mukti Gabriels – guitar
Dennis Nicles – bass
Martijn van den Broek – keyboard, percussion
Wannes Jacobs – baritone sax
Joachim Thys – tenor sax
Kris van Hees – trumpet

Website: Evil Empire Orchestra


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.