Foto Recensie: ESK-ESQUE - I’m Sure We’ll Die (EP)

ESK-ESQUE –  I’m Sure We’ll Die (EP)
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 22 oktober 2016

Tekst: Martin van der Velde

Je zou hun stijl als garageblues, of pure rauwe delta blues die rechtstreeks van de katoenvelden afkomstig lijkt te zijn kunnen bestempelen, maar blues was niet de eerste liefde van de drijvende kracht achter dit Arnhems duo. Singer-songwriter William van Giessen is ergens rond 2000 onder de naam ESK-ESQUE zijn liedjes aan het publiek gaan vertolken. Bluessongs maakten altijd al deel uit van zijn breed georiënteerd repertoire, maar wanneer hij het voorprogramma van The Posies verzorgt en zanger Jon Auer van deze band vooral positief reageert op zijn bluesgerelateerde materiaal besluit William zich helemaal op dit genre te storten en definitief afscheid te nemen van zijn activiteiten als singer-songwriter. Zijn eerste gedachte was om een trio te formeren en als snel vind hij in drummer Jeroen Schoonderbeek en bariton saxofonist Menno Romers, die onder andere Ad van Meurs in het verleden van saxofoon klanken voorzag de juiste muzikanten om zijn blues vorm te geven. Wanneer Jeroen Schoonderbeek na een klein jaartje besluit om de band te verlaten om zijn heil in een andere formatie te zoeken, besluit Willem van Giessen zelf het slagwerk met een simpel percussie setje in te vullen, waarbij met name de nadruk ligt op foot drums, die voor een stevige basis zorgt in de sound van het duo. Met ESK-ESQUE hebben de heren zich volledig toegelegd op een eigen interpretatie van rauwe bluesmuziek met invloeden uit de  rhythm and blues, soul en garage rock. De muzikanten hebben zich laten beïnvloeden door het immense repertoire van oude bluesartiesten als Lightnin’ Hopkins, Son House, Tampa Red, Muddy Waters, Leadbelly maar ook hedendaagse acts als  Black Keys, the Picturebooks en Scott Morgan hebben hun invloed op het spel van van Giessen en Romers.

In de Liquid Lounge studio van Kees Luijt in Arnhem zijn de anologe opnames voor dit album op tape vastgelegd. Deze opnames hebben de mannen nu in eigen beheer onder de titel ‘I’m Sure We’ll’ Die op EP uitgebracht. Een fraaie houtsnede die een bevriende Duitse kunstenaar heeft gemaakt siert de cover van de wallet waarin de cd is verpakt. En dan waarom het uiteindelijk allemaal om gaat, de muziek. Slechts vier stukken op deze EP, die met het titelstuk I’m Sure We’ll Die van start gaat. Op deze eerste track lijkt van Giessen gezien de structuur van de song zijn singer-songwriter verleden nog niet geheel van zich afgeschud te hebben en valt dan ook nog in die categorie. Menno Romers blaast begeleidende riffs ter ondersteuning in dit rustige nummer, om vervolgens met veel vaart en power met van der Giessen de tweede track Brother in te zetten. Een song die met stevig ingespeeld gitaarwerk vol overtuiging de speakers uit knalt. Mede door de prominent aanwezige foot drums blijft de vaart er goed in zitten. William van Giessen beschikt over een krachtige stem die samen met zijn prima gitaarspel, met het bekende ruige randje in You And The Devil een heuse vuige juke joint sfeer weet neer te zetten. Menno Romers vult met sferische baritonsaxofoon partijen de ruimtes aangenaam in. Zoals eerder aangeven, slechts vier tracks op dit album en met het sterk groovende Hear Me zijn we in een mum van tijd aan het eind van deze schijf beland. Op ‘I’m Sure We’ll Die’, die een relatief korte speelduur heeft, omdat de meeste songs compact gehouden zijn, slechts You And The Devil kent een speelduur van bijna vier minuten, weten William van Giessen en Menno Romers zich op uitstekende wijze in de kijker te spelen. Een prima debuut waarmee ze naar verwachting de nodige optredens mee kunnen binnen slepen en we ze hopelijk wat vaker op onze Nederlandse podia tegenkomen.

Ondertussen wist de programmeur van de Asser Blues Dagen de Arnhemmers al op te sporen en lieten de heren een prima indruk achter op dit gerenommeerde festival. Het door fans voor fans samengestelde blaadje ESK-ESQUE FANZINE, dat zijn drieëntwintigste editie kent is een leuk extraatje dat de band te bieden heeft.

ESK ESQUE - Brother (live)

Tracks:
01. I’m Sure We’ll Die
02. Brother
03. You And The Devil
04. Hear Me

Website: ESK-ESQUE

 


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.