Eric Steckel - Milestone (CD)

Eric Steckel
Milestone

Formaat: CD
Label: Eric Steckel Music
Release datum: september 2010

Tekst : Gerrit Harmsen

In mei van dit jaar zag ik Eric samen met Bas Paardekooper o.a. in de Wilhelmina te Eindhoven. Het volume van de jonge Amerikaan stond zo hard dat je de neiging kreeg om naar buiten te vluchten. Met de release van ‘Milestone’ wekt hij de indruk geleerd te hebben dat ‘hard’, ook heel simpel kan zitten in de muziek die hij maakt en niet speciaal in het volume. Het zal niet helemaal toevallig zijn dat het album bij mij in de mailbox gedropt is. Als liefhebber van de stevige bluesrock heb je soms een mazzeltje.

De eerste tonen knallen werkelijk de boxen uit, Eric laat geen enkele ruimte voor een misverstand en rockt er op los als nooit tevoren. Gitaar, hard hitting drums en een scheurende hammond kenmerken de eerste 2 songs. In het jazzachtige ‘2 Little, 2 Late’ horen we de jonge virtuoos op de Spaanse gitaar. Na in nummer 4 er weer met vol gas tegen aan te zijn geweest komen we bij het instrumentale ‘While My Gitar Gently Weeps’. Wat mij betreft een schitterende uitvoering die heel subtiel begint met enkele piano aanslagen. Op deze manier is coveren nog eens de moeite waard.
‘I Don’t Mind’ kan live wel eens een kraker gaan worden, rockie swingend en tevens ingetogen. Als dat geen mooie combinatie is! Ook het nummer wat hierop volgt behoort tot deze categorie. In track 8 en 9 horen we dat Eric Steckel ook van wanten weet als het aankomt op de slide gitaar. ‘It’s Tax Deductible’ kan dan wel puur een rocksong wezen, met ondersteuning van de hammond erbij wel eentje dat er wezen mag. Als afsluiter krijgen we dan nog een heerlijk funky Steckel toetje.

Al met al een evenwichtige release waar de instrumentale songs zorgen voor een prettige afwisseling en waarin de Amerikaan definitief aantoont dat het met zijn zang wel goed zit. Jammer is wel dat ik werd overvallen door het abrupte einde van deze schijf die slechts 38 minuten wervelende gitaar rock herbergt.  Mede hierdoor wel een album om te koesteren en met verlangen uit te kijken naar de optredens die deze schijf hopelijk tot gevolg zullen hebben.

Tracks:
01. Sooner Or Later
02. Shaolin, Fate
03. 2 Little, 2 Late
04. I Love The Way You Make Me Hate You
05. While My Guitar Gently Weeps
06. I Don’t Mind
07. I’ll Still Come Around
08. Put Me Down
09. It’s Tax Deductible
10. Show The World

Internet: www.myspace.com/ericsteckelband , www.ericsteckel.com


Ook op Blues Magazine ...