Foto Recensie: Eric Steckel - Dismantle The Sun

Eric Steckel – Dismantle The Sun.
Format: CD/
Label: Eric Steckel Music
Releasedatum: November 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Andre Wittebroek

Na zijn laatste album Milestone uit 2010 komt Eric Steckel met de opvolger genaamd Dismantle The Sun en ik moet zeggen, het is een nog betere geworden, volgens mij zijn beste tot nu toe. Deze CD klinkt gevarieerder , volwassener en rijper dan haar voorgangers, Het is een CD geworden waarvan men de muzikant een stuk ouder zou inschatten dan Eric in werkelijkheid is: pas 21 als ik het goed heb. Als gitarist was Eric bij insiders al lang een geheimtip en nu hij wat ouder is ontwikkelt zijn stem zich ook merkbaar beter. Gitaar en zang zijn meer in balans en ik denk dat dat in de toekomst nog beter zal worden. De enige aanmerking die ik op zijn stem heb: ik denk dat hij te vaak gromt van achter uit de keel, misschien om vocaal wat ouder, wat rauwer over te komen, maar dat weet ik natuurlijk niet. Verder niets dan lof. De CD zelf zit in een simpel dun kartonnen klaphoesje in mooie warmrode kleuren maar moeilijk te lezen letters.

De CD begint direct met de lekker vlotte instapper Mississippi River en de toon is gezet voor de hele CD met vet, warm , uitstekend gitaarspel, diepe bastonen en strak zeer functioneel drumwerk en daaromheen dat passende bluesy-orgelspel. Day Drinking’ heeft weer die groove waarbij je vingers en voeten automatisch mee gaan tikken. Van het schitterende Empty promisses van Michael Burks schieten mijn ogen helemaal vol. Fantastisch gespeeld en een ode aan mijn dit voorjaar overleden vriend Michael Burks. Alle herinneringeen komen boven: De Blues In The Schools op mijn school, concerten in Winterswijk en Grolsch Blues Festival Schoeppingen, doorhalen tot diep in de nacht , interviews e.d. Ik mis hem………Bedankt Eric voor deze werkelijk schitterende hommage!

Love Me Or Leave Me is een uptemposong met swingend, rockend gitaarwerk in de hoofdrol. Akoestisch werk komt in het volgende nummer Last Night aan bod, ingetogen gespeeld en gezongen met mooie melodielijnen overgaand na 3.30 in een alleszeggende gitaarsolo als climax. Het heavy Outlaw vervolgt deze uitermate prettige CD-reis. Zware gitaarriffs, rockend en vet in duel met een prachtig passend orgeltje. Highway Bound is net als Last Night een ingetogen nummer, een liefdeslied met pianospel op de voorgrond en eindigend in weer dat vette gitaarwerk. Nummer acht Found Out The Hard Way heeft een waanzinnig fijne drive, beat en groove door de stuwende bas en drums en het slidegitaarspel. Voor mij het mooiste nummer! Sugar Sweet is een meer honky tonknummer: veel pianoaanslagen in combinatie met mondharmonicaspel en zang. Goed gespeeld maar wat minder mijn smaak. Het laatste nummer From Your Blues Eyes To Mine bevat veel zang en eindigt een een afsluitende solo zoals het hoort op een gitaar-CD! De melodielijn komt mij zeer bekend voor maar ik kom er nu niet op. Misschien een van de lezers?

Conclusie: Een heerlijke CD voor de bluesrockliefhebber die alles wat die muzieksoort zo mooi maakt, op deze CD terugvindt! Alweer een aanrader dus!

Kort voor Eric’s optreden in Der Scharzer Adler in Rheinberg 23 november j.l had ik nog een gesprek met hem over de nieuwe CD. Daarin vertelde Eric dat hij zeer tevreden is over deze CD. Volgens hem is dit het beste wat hij gemaakt heeft tot nu toe. Hij is vooral zeer trots op zijn orgelspel. “Daar heb ik veel op geoefend en ik ben erg vooruitgegaan, denk ik. Het schrijven van de nummers viel mee, ze gaan allemaal over echt gebeurde situaties en die zijn door mij op papier gezet.” Het gitaargeluid moet bij het nummer passen en daar heeft hij dan de juiste toon bij gezocht: “Mijn beste toon ooit!” aldus Eric.

Line Up: Eric Steckel : guitars, vocals, piano, Hammond organ – Rick Prince: bass – Andrew Haley: drums – Steve Guyger: harmonica on Sugar Sweet – Robert Sands : piano on Sugar Sweet

website:  www.ericsteckel.com

 


Ook op Blues Magazine ...