Foto Recensie: Eric Gales - Middle Of The Road

Eric Gales – Middle Of The Road
Format: CD – Vinyl – Digital / Provogue – Mascot Label Group
Releasedatum: 24 februari 2017

Tekst: Stan van der Lugt

‘Middle Of The Road’ is het vierde album van Eric Gales voor Provogue/Mascot Label Group en is te verkrijgen als vinyl, cd en download.

De opnamen vonden plaats in verschillende studio’s in de USA onder toeziend oog van de ervaren producer Fabrizio Grossi die heeft samengewerkt met o.a. Steve Vai, Leslie West, Ice T en nog velen anderen. De fans, waaronder Carlos Santana en Dave Navarro, weten dat Gales vreselijk goed gitaar kan spelen maar hij heeft helaas nooit de status van bv. Bonamassa of Trout gekregen. Verkeerde keuzes in het verleden zijn er mede debet aan. Gales heeft inmiddels zijn demonen van zich af gegooid en dat is terug te horen in songs die optimisme uitstralen. Good Time is zo’n voorbeeld, een vrolijk dansbaar nummer met een aanstekelijke riff en refrein. De backing vocals van Ladonna Gales zijn een welkome aanvulling.
Change In Me kent een verrassend reggae deuntje, maar in Carry Yourself en I’ve Been Deceived voert heavy bluesrock de boventoon. Stevige riffs en kenmerkende gitaar solo’s, wat willen de fans nog meer? Boogie Man van Leon Russell is de enige cover en heeft een fijne bijdrage van Gary Clark Jr. die heerlijke blues licks toevoegt. Boogie Man eindigt met een duelletje tussen deze giganten zonder een aantoonbare winnaar. Niet belangrijk want de luisteraar is winnaar. Deze samenwerking smaakt naar meer. Nu we het toch over samenwerken hebben. Eugene Gales, oudere broer en bassist, legt een spannende groove neer in Repetition. Eric laat zich natuurlijk ook niet onbetuigd door er explosieve solo’s uit te gooien. Grote klasse broers.
Het album kent ook een rustpuntje in de vorm van de ballad Help Me Let Go om daarna weer het tempo op te voeren in het funky I Don’t Know. Het instrumentale Swamp is een niemendalletje dat uit de toon valt. Het is Gales vergeven. Niemand is perfect.

‘Middle Of The Road’ bevat gevarieerdere songs die balanceren tussen het grensgebied van rock, funk en blues, met de nadruk op stevig. En zo hoort het ook. Over het gitaarspel van Gales kan ik kort zijn. Onnavolgbaar en levendig. Daar komt bij dat Fabrizio Grossi puik productie werk heeft afgeleverd. De dynamiek spat van het album af.

Eric Gales - Boogie Man (feat. Gary Clark Jr.) (Official Lyric Video)

Tracks:
01. Good Time
02. Change In Me (The Rebirth)
03. Carry Yourself
04. Boogie Man (feat. Gary Clark Jr.)
05. Been So Long (feat. Lauryn Hill)
06. Help Yourself (feat. Christone “Kingfish” Ingram)
07. I’ve Been Deceived
08. Repetition (feat. Eugene Gales)
09. Help Me Let Go
10. I Don’t Know
11. Swamp

Line-up:
Eric Gales: vocals, guitars and bass guitar
Aaron Haggerty: drums
Dylan Wiggins: B3 organ
Ladonna Gales: background vocals

Website: Eric Gales Band

Eric Gales - Carry Yourself (Middle Of The Road) 2017


Ook op Blues Magazine ...