Foto Recensie: Eric Clapton - Rarities 2001-2010

Format: Vinyl, Digital
Label: EPC Enterprises LLP
Release: 13 augustus 2023

Tekst: Jos Verhagen

Vooropgesteld ik ben niet zo’n kenner van Eric Clapton zoals andere redactie leden van Bluesmagazine, sterker nog ik heb geen enkele Eric Clapton fysieke plaat in mijn collectie alleen wat digitale mp3’s. Dus met weinige voorkennis heb ik dit rariteiten kabinet van Eric Clapton beluisterd. Niet gehinderd door deze gebrekkige voorkennis, is dit een lekker album met verrassende blues. Het past bij het huidige tijdsbeeld en met zijn hang naar de blues uit de seventies, de hang naar de authentieke Chicago blues.

Het album is samengesteld en geproduceerd door Eric’s vaste producer Simon Climie en bevat 8 nummers die niet meer te krijgen zijn of erg moeilijk te vinden en een enkele die nooit op vinyl zijn uitgegeven. Ze geven een goed beeld van wat de muzikale smaak van Eric Clapton qua blues anders had hij deze nummers niet laten vastleggen.

Het album opent met een instrumentale interpretatie van het nummer “Johny Guitar” van Peggy Lee, hoewel er niet gezongen wordt hoor je de klanken van de tekst er in terug. Een heerlijke Caribische groove ondersteunt het klassieke gitaarspel van Eric. “Midnight Hour Blues” is een nummer van Leroy Car, een blues artiest uit de jaren dertig van de vorige eeuw, die zo’n 200 blues nummers schreef maar zelf op 30 jarige leeftijd overleed. Een erg lekker track in Little Walters “You better watch yourself”. De versie van de Robert Johnson tracks op dit album klinken vele male vetter dan de op het album Me & Mr. Johnson. Zeker het meeslepende ritme van “Traveling Riverside blues” met die riedelende rif in de herhaling nemen je mee. De slow blues “Little Queen of spades”, met vet Hammond intro zet Eric op het juiste spoor voor zijn slowhand, de gitaar en de Hammond bieden mooi tegen spel in dit nummer. “Take a little walk with me”, hierin herken je de melodie van Sweet home Chicago, het is een variatie op dit thema en heerlijke blues. Het mooiste nummer, met een weergaloze Eric Clapton, is “Losing hand”, wat alleen als bonus track te vinden was op de Japanse uitgave van het album ‘Clapton’ uit 2010. Het album sluit al met klassieke blues in de vorm van “I Was Fooled”.

Conclusie: Het mooie van dit album, van deze takes is dat ze niet perfect zijn en net een stukje ruiger, authentieker. In denk dat er nog veel van dit moois op de plank ligt om meer van dit soort fijne blues albums te maken. Het was een aangename kennismaking met Eric Clapton.

Losing Hand

 
Tracklist:
1. Johnny Guitar
Written-By – Peggy Lee, Victor Young
2. Midnight Hour Blues
Written-By – Leroy Carr
3. You Better Watch Yourself
Written-By – Walter Jacobs
4. Traveling Riverside Blues
Written-By – Robert Johnson
5. Take A Little Walk With Me
Written-By – Robert Lockwood Jr.
6. Little Queen Of Spades
Written-By – Robert Johnson
7. Losing Hand
Written-By – Charles Calhoun
8. I Was Fooled
Written-By – Jody Williams


Ook op Blues Magazine ...