ericclaptonplanestrians

Eric Clapton – Planes, Trains And Eric
Gegevensdrager: DVD/Blu-ray / Label: Eagle Rock Entertainment
Release: 31 oktober 2014

Tekst: Barbara van Geffen

Eric Clapton, wie kent hem niet. Hij geldt als één van de beste en invloedrijkste gitaristen in de rockgeschiedenis. Met zijn briljante gitaarspel maakte de Britse gitarist, componist en zanger furore bij invloedrijke bands als The Yardbirds, John Mayall & The Bluesbreakers, Blind Faith, Derek & The Dominos, Cream en eigen band. Volgend jaar maart wordt deze levende legende zeventig jaar, en dat viert hij samen met zijn fans, met maar liefst zeven shows in de Royal Albert Hall in Londen.

Momenteel staat Eric Clapton weer volop in de belangstelling door het succesvolle nieuwe album ‘The Breeze – An Appreciation Of JJ Cale’, waarop naast Clapton ook Mark Knopfler, John Mayer, Willie Nelson, Tom Petty, Derek Trucks en Don White te horen zijn. Op 31 oktober jongstleden bracht de gitaarlegende de documentaire Planes, Trains And Eric uit.

Begin dit jaar toerde Clapton en band, met zoals de titel van de DVD al aangeeft per trein en vliegtuig door Azië en het Midden Oosten. Tijdens deze tournee zijn er flink wat filmopnames gemaakt. Naast uitvoerige interviews, met zowel Clapton als zijn bandleden, bestaande uit bassist Nathan East, pianist Chris Stainton, toetsenist Paul Carrack, drummer Steve Gadd en achtergrondzangeressen Michelle John en Shar White, staan er soundchecks, oefensessies en maar liefst dertien mooie en volledige live-uitvoeringen van onder andere Pretending, Crossroads, Layla, Wonderful Tonight, Cocaine en Tears In Heaven op de DVD.

Als extraatje zijn er twee interviews: Football Or Music? en Guitars In The Desert, en twee mooie live uitvoeringen van Nobody Knows You (When You’re Down & Out) en Alabama Woman Blues toegevoegd. En ik moet zeggen. Wat een gave DVD. De interviews zijn reuze interessant en Clapton en band zijn op het podium in topvorm. Zowel het beeld als geluid zijn om door een ringetje te halen. Het enige minpuntje dat ik kan bedenken is dat er voor de aftiteling (High Time) een audio opname is gebruikt.

Planes, Trains And Eric is mijns inziens een unieke DVD (ook op Blu-Ray verkrijgbaar) en is een must have voor de die-hard Clapton Fans!

Tracklist
01 Tell The Truth
02 Pretending
03 Crossroads
04 Driftin’
05 I Shot The Sheriff
06 Little Queen Of Spades
07 Layla
08 Wonderful Tonight
09 Key To The Highway
10 Before You Accuse Me
11 Tears In Heaven
12 Cocaine
13 Hoochie Coochie Man
14 High Time (end credits) (audio only)

Extra’s:
Interviews: Football Or Music? / Guitars In The Desert
Bonustracks: Nobody Knows You (When You’re Down) & Out / Alabama Woman Blues

Line-up:
Eric Clapton (gitaar en zang)
Paul Carrack (Hammond, achtergrondzang)
Chris Stainton (keyboards)
Nathan East (bassist, achtergrondzang)
Steve Gadd (drummer)
Michelle John (achtergrondzang)
Shar White (achtergrondzang)


Ook op Blues Magazine ...