eric claptondownload

Eric Clapton – Old Sock
Label: Bushbranch label
Format: CD en dubbel LP
Release: Maart 2013
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Door Hananja Verduyn

Het 21e studio album van Eric Clapton heeft voor een grote verrassing gezorgd. Niet zozeer omdat het vernieuwend is of omdat hij op dit album laat horen waarom hij “God” wordt genoemd. Nee integendeel, en juist daarom is het verrassend te noemen. Ook de titel, “Old Sock”, en de cover zorgt voor een verrassing.
Dit album is een vervolg op het album “Clapton” uit 2010, ook op dit album zijn veel covers te horen, nummers die altijd heel belangrijk zijn geweest voor hem in zijn leven.

Aan dit album werkten veel collega’s en oud medewerkers van Clapton mee zoals, Steve Gadd (drums) Willie Weeks (bass) Chaka Khan (backing vocals) Doyl Bramhall II (o.a. gitaar, backing vocal) Chris Stainton (keyboard) Steve Winwood (Hammond ) Paul Mcartney ( vocals , bass) e.v.a.

12 nummers, waarvan 10 covers en twee nieuwe songs, met Doyle Bramhall II als co-writer, klinkt dit album erg vrolijk en smoothlie en op sommige momenten toch ook wel slaapverwekkend. (“Born to Lose” bijvoorbeeld)
Nummers die gespeeld en gezongen zijn door artiesten uit een ver verleden als Billie Holliday, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, ( “All of Me”) en Gene Kelly (“Our love is here to stay” uit de film An American in Paris) en artiesten uit een minder ver verleden als Peter Tosh (Till Your Well Runs Dry) worden door Eric vertolkt op een manier waaruit blijkt dat hij na een turbulent leven duidelijk in een fase in zijn leven is gekomen waarin hij rust heeft gevonden als family man (zijn dochters zijn ook te horen op dit album). Ondanks dat, klinken de nummers toch iets spannender dan de originele uitvoeringen. Het al eerder genoemde “All of Me” klinkt door de Fuzz gitaar beter dan ooit vertolkt is door de al eerder genoemde grootheden.

Verder wil ik ook vooral de Gary Moore cover “Still Got The Blues” noemen. Als eerbetoon aan zijn toen kort geleden overleden collega, hoorde ik Clapton dit nummer akoestisch vertolken in de Royal Albert Hall in 2011, maar de versie op dit album geeft mij toch ook nu weer kippenvel. De stem van Clapton heeft door de jaren heen een warme gloed gekregen waardoor nummers als deze nog gevoeliger worden.

Het nummer “Angel”, een niet eerder uitgebrachte track van JJ Cale, had door de stijl van dit nummer zo op het album “The Road to Escondido” kunnen staan.

Met de nummers “Your One and Only Man” en “Further On Down The Road” (Taj Mahal) laat Eric weer horen dat de reggae muziek hem altijd heeft gefascineerd als muzikant, wat het album een vrolijke toon geeft.

Ik had gehoopt wat meer invloeden van Doyle te horen, en op de tracks “Gotta Get Over” en “Every Little Thing” is wat van Doyle’s herkenbare gitaar werk te horen, maar het blijft allemaal erg rustig. Het album lijkt een ode aan het verleden en aan zijn helden en tijdgenoten.

Zoals eerder gezegd, niet vernieuwend, en Clapton zal hiermee zeker niet iemands leven veranderen of hoog in de charts te komen te staan.
Maar na een indrukwekkende carierre van 50 jaar hoef je niet meer zo nodig vernieuwend te zijn en kan je doen wat je wilt.

En als de jongere generatie wil weten waarom hij “God” wordt genoemd dan kan ik die jongere generatie zeggen dat er nog veel voor ze te ontdekken valt wat betreft de muziek van Clapton.
Luister naar albums uit de tijd van Cream, Blind Faith, de vele solo albums en nog veel meer, en kom dan tot de conclusie dat deze man de Blues tot toegankelijke hoogte heeft gebracht voor een groot publiek en dat hij de titel gitaar “God” waardig is.

Conclusie: ” Old Sock” is een album die je Clapton van een andere kant laat zien en die je als fan natuurlijk aanschaft. En voor de onverbeterlijke romantici is het een fijn album tijdens een Lazy Sunday.

TRACK LISTING

1. Further On Down The Road
2. Angel
3. The Folks Who Live On The Hill
4. Gotta Get Over
5. Till Your Well Runs Dry
6. All Of Me
7. Born To Lose
8. Still Got The Blues
9. Goodnight Irene
10. Your One and Only Man
11. Every Little Thing
12. Our Love Is Here To Stay


Ook op Blues Magazine ...