Recensie: ERIC CLAPTON & FRIENDS – The Breeze (An Appreciation of JJ Cale)

JJ Cale

Eric Clapton & Friends – The Breeze (An Appreciation of JJ Cale)

CD / Buschbranch/Surfdog-Universal / releasedatum: 29 juli 2014

Tekst:  Ton Kok

Eric Clapton is een grote held van mij. Muzikaal gezien begon voor mij alles met “All Your Love (I Miss Loving)” van John Mayall’s Blues Breakers album. En sindsdien is hij voor de maatstaf op muziekgebied. Ik heb hem in de loop der tijd vele malen live gezien met als hoogtepunt zijn concerten in Antwerpen en Rotterdam in 2006 met gitaristen Derek Trucks en Doyle Bramhall II in de gelederen. Dit duo speelt ook op dit album mee. Op deze cd is een dozijn gitaristen te horen en daarnaast nog een flink rijtje vocalisten en instrumentalisten.  Na het beluisteren van dit album bleef ik zitten met de vraag: hoe kan een dergelijk indrukwekkende lijst muzikanten zo’n fantasieloos middle of the road album uitbrengen?

Niemand anders dan Eric Clapton is de aangewezen persoon om een eerbetoon aan JJ Cale uit te brengen. Twee mannen, een levenslange vriendschap, wederzijdse waardering en onderling respect. Niemand hoeft te twijfelen aan de integriteit van Slowhand.

Lang geleden, na het horen van een demo van Cale, nam Clapton “After Midnight” op en behalve een commercieel succes voor Clapton was het tevens het begin van de latere cultstatus van Cale.

Is dit een slecht album? Zeker niet. Dergelijke muzikanten kunnen geen slecht album afleveren, al zouden ze dat willen. De zestien nummers op dit album klinken stuk voor stuk prima, maar het brengt gewoon niets nieuws en dat terwijl mensen als Mark Knopfler, John Mayer, Willie Nelson en Tom Petty zo een bepalende rol hebben gespeeld of nog spelen in de muziekgeschiedenis. De nummers zijn vrijwel allemaal zo laid-back als de originele versies en naar mijn mening alleen interessant voor de fans van de betrokken artiesten.

Er zijn veel JJ Cale covers in omloop, die wel iets toevoegen aan het origineel, zoals uiteraard Clapton’s versies van “After Midnight” en “Cocaine”, Maria Muldaur’s “Cajun Moon” of Lynyrd Skynyrd’s uitvoering van “Call Me The Breeze”, om er maar een paar te noemen.

Dit album zal ongetwijfeld als zoete broodjes over de toonbank vliegen en ik gun het de dames en heren, evenals de nabestaanden van JJ Cale van harte.

Clapton heeft onlangs in een interview gezegd nog één album te willen maken. Ik hoop zo vurig dat we daar nog iets van het oude vuur en creativiteit op terug zullen horen. Op dit album ontbreekt het aan beiden.

ALBUM TRACK LISTING

1. Call Me The Breeze (Vocals Eric Clapton)
2. Rock And Roll Records (Vocals Eric Clapton & Tom Petty)
3. Someday (Vocals Mark Knopfler)
4. Lies (Vocals John Mayer & Eric Clapton)
5. Sensitive Kind (Vocals Don White)
6. Cajun Moon (Vocals Eric Clapton)
7. Magnolia (Vocals John Mayer)
8. I Got The Same Old Blues (Vocals Tom Petty & Eric Clapton)
9. Songbird (Vocals Willie Nelson & Eric Clapton)
10. Since You Said Goodbye (Vocals Eric Clapton)
11. I’ll Be There (If You Ever Want Me) (Vocals Don White & Eric Clapton)
12. The Old Man And Me (Vocals Tom Petty)
13. Train To Nowhere (Vocals Mark Knopfler, Don White & Eric Clapton)
14. Starbound (Vocals Willie Nelson)
15. Don’t Wait (Vocals Eric Clapton & John Mayer)
16. Crying Eyes (Vocals Eric Clapton & Christine Lakeland)

 

 

25 juli 2014|Categories: Recensies|Tags: |13 Comments

13 Comments

 1. Marcel van der Lugt 27 juli 2014 om 14:02 - Antwoorden

  Ton, het is een eerbetoon aan JJ Cale, lijkt mij dus logisch dat dit een ‘ fantasieloos’ album is, maar wel goede. 2006 Was idd een live-speltakel!

 2. Serve Zeguers 28 juli 2014 om 10:57 - Antwoorden

  Ik denk dat je het album niet begrijpt,jammer

 3. Babs 28 juli 2014 om 22:35 - Antwoorden

  Ben het volkomen met je eens Ton!

 4. carla 29 juli 2014 om 11:17 - Antwoorden

  wil hem graag hebben, maar is me nog te duur… helaas… maar wacht wel af – wil sowieso alles hebben wat betreft EC en JJ – ben fan, blijf fan, iedereen heeft wel eens een mindere periode – blijft mi goed

 5. Hans 31 juli 2014 om 17:56 - Antwoorden

  Carla: gewoon gratis op Spotify…….

  • carla 7 augustus 2014 om 11:33 - Antwoorden

   Hans, wat late reactie: (heb geen pc, ga af en toe naar de bieb) dank voor de tip !!!

 6. JOOP 4 augustus 2014 om 12:29 - Antwoorden

  Ton, Je mag het dan (misschien terecht) fantasieloos vinden. Het blijft een heerlijke cd om via je koptelefoon in de late avond met een glas wijn buiten op het terras bij een ondergaande zon te beluisteren.

 7. neutje 4 augustus 2014 om 14:30 - Antwoorden

  Album doet goed aan als eerbetoon aan de fameuze JJ Cale.
  Clapton and friends bedankt hiervoor.

 8. Henk 4 augustus 2014 om 15:42 - Antwoorden

  Gezapigheid troef (al jaren) van deze vervelende zeur.

 9. Henk 4 augustus 2014 om 16:23 - Antwoorden

  Gewoon een lekkere cd zoals JJ hem gemaakt zou hebben

 10. andre wittebroek 7 augustus 2014 om 13:04 - Antwoorden

  Ikzelf luister liever naar JJ. Cale zelf. Helaas heb ik hem maar 1 keer live mogen zien, niet in Nederland, volgens mij is hij nooit hier geweest. Het was in 1975 in een theater aan Queenstreet in Auckland Nieuw Zeeland. Prachtig concert van een toen ook jonge JJ. Mooie herinnering.

 11. carla 12 augustus 2014 om 11:08 - Antwoorden

  IK HEB DE CD !!!!!!!!!! van een hele lieve vriend gekregen – al bijna “grijs gedraaid” – geweldige cd – voor al Lies en Cajun Moon en natuurlijk Songbird met Willie Nelson, een andere favoriet van me !!!!! en dan Crying Eyes van EC en Train to Nowhere met Mark Knopfler en Don White !!!!!

 12. chrisbernasco 16 oktober 2014 om 14:18 - Antwoorden

  Wat mij betreft een prachtig eerbetoon aan JJ Cale. Wil steeds maar niet uit mijn cd-speler. Ze imiteren JJ, soms halen ze net zijn niveau niet, om hem dan weer net te overtreffen. Dat noem ik respect!

We horen graag je mening! Voeg reactie toe