Eric Clapton And Guests – Crossroads Revisited Selections From The Crossroads Guitar Festivals

Eric Clapton And Guests – Crossroads Revisited: Selections From The Crossroads Guitar Festivals 
Format: CD – Digital /Label: Rhino Records
Releasedatum: 1 Juli 2016

Tekst: Daan Sindelka

De doorgewinterde fan van Eric Clapton komt in 2016 vooralsnog goed aan zijn trekken. Met het in mei uitgebrachte studioalbum ‘I Still Do’ liet de inmiddels 71-jarige Brit zien dat hij er nog altijd toe in staat is een prachtige plaat op te nemen en nu, amper twee maanden later verschijnt er met ‘Crossroads Revisited: Selections From The Crossroads Guitar Festivals’ een prachtige anthologie van vier Crossroads Guitar Festivals (2004, 2007, 2010, 2013), allen door Clapton georganiseerd ten behoeve van zijn in 1998 opgerichte Crossroads Centre in Antigua, een kliniek voor verslaafden.
Het album bevat maar liefst eenenveertig tracks verdeeld over drie cd’s en is ook digitaal verkrijgbaar. Al met al beslaat het album bijna vier uur aan hoogtepunten van de festivals, waar eerder overigens wel al dvd’s van verschenen. Tot het illustere rijtje namen van aanwezigen horen, zonder volledig te zijn, B.B. King, John Mayer, Ronnie Wood, Carlos Santana, Jeff Beck, Derek Trucks, Buddy Guy en Steve Winwood – er kan met recht gesproken worden over de crème de la crème van de gitaar- en blueswereld.

Met een allstar-jam op Sweet Home Chicago van Robert Johnson begint het album meteen ijzersterk. Clapton zelf laat hier, samen met Robert Cray, Buddy Guy, Hubert Sumlin en Jimmie Vaughan precies horen wat er gebeurt als je ’s werelds beste gitaristen bij elkaar brengt op één podium – er ontstaat een muzikale dynamiek die zijn weerga niet kent. Ook op nummers als Rock Me Baby, met onder andere B.B. King en Buddy Guy, Lay Down Sally met onder andere Vince Gill, Albert Lee en Sheryl Crow en Five Long Years met onder meer Johnny Lang en Ronnie Wood wordt dit meer dan bevestigd.

De veelvuldige aanwezigheid van bluesgoden B.B. King en Hubert Sumlin op het compilatiealbum maken pijnlijk duidelijk dat de tijd vliegt en dat niemand het eeuwige leven heeft. Gelukkig is hun muziek geenszins vergankelijk en zullen we voor altijd kunnen blijven genieten van het ‘rock me baby, like my back ain’t got no bones’ van B.B. King.
Met de eveneens overleden J.J. Cale speelt Eric Clapton – die zelf overigens recentelijk duidelijk heeft gemaakt fysiek behoorlijk achteruit te gaan vanwege onder meer neuropathie – After Midnight, dat door Cale is geschreven en groot is geworden door Clapton. De performance is in laid-back Cale sound en leuk detail is dat Eric, die dus meespeelt, bij het intro nog geen flauw idee heeft welk nummer ze daadwerkelijk spelen.

Gelukkig is kwalitatief hoogstaand gitaarspel niet slechts voorbehouden aan de helden van weleer en met mannen als Johnny Lang, Doyle Bramhall II, Gary Clark Junior en John Mayer is er ook verser bloed op het podium te vinden. Ook de Susan Tedeschi And Derek Trucks Band, tegenwoordig de Tedeschi Trucks Band, is zo’n groep die hoop geeft voor de toekomst. Met een spectaculaire vertolking van Space Captain van Joe Cocker’s ‘Mad Dogs & Englismen’ laten zij zien niet onder te doen voor de aanwezige oudere garde.

Hofleverancier op het album is uiteraard de host van de festivals, mister Slowhand himself. Met Claptonklassiekers als Cocaïne, Crossroads en Layla is er gegarandeerd spektakel. De solo van I Shot The Sherrif is er een om in te lijsten en samen met Steve Winwood wordt Blind Faith-spektakel gebracht met Presence Of The Lord en Dear Mr. Fantasy. Ook leuk om te horen is hoe Clapton uit zijn comfortzone treedt wanneer hij met Carlos Santana diens latin-rocknummer Jingo speelt.

Enkele van de leuke verrassingen zijn Funk #49 van Eagle Joe Walsh, uit zijn tijd bij James Gang en het countrynummer On The Road Again van Willie Nelson, met Sheryl Crow op de tweede stem en Vince Gill en Albert Lee op gitaar. Ook verrassend is het ensemble dat Albert King’s Born Under A Bad Sign brengt, zeer sterk overigens, en dat bestaat uit onder andere Booker T. en Steve Cropper, Keb’ Mo’ en de in 1929 geboren Matt Murphy.

Resumerend mag gezegd dat het album een waar muzikaal spektakel is, hetgeen natuurlijk niet vreemd is als je kijkt naar de line-up van de festivals. Vermoedelijk kan er met gemak nog een album van gelijke omvang worden gemaakt en hopelijk gebeurt dat ooit nog eens. Ook wakkert het album het verlangen aan naar een nieuw Crossroads Guitar Festival. Wellicht echter is die hoop ijdel, want gezien het eerdere driejaarlijkse karakter van het evenement was 2016 eigenlijk weer het jaar geweest. Daarbij doet gitaarvirtuoos Clapton het met het voortschrijden van zijn leeftijd en het aftakelen van zijn fysiek steeds rustiger aan. Hopelijk toch blijft het bloed kruipen waar het niet gaan kan.

https://youtu.be/Txo1WSaH-sQ

Tracklist:
CD 1:
01. Sweet Home Chicago – Eric Clapton, Robert Cray, Buddy Guy, Hubert Sumlin & Jimmie Vaughan (2004)
02. Rock Me Baby – Eric Clapton, Buddy Guy, B.B. King & Jimmie Vaughan (2004)
03. Steam Roller – James Taylor with Joe Walsh (2004)
04. What The Cowgirls Do – Vince Gill with Jerry Douglas (2004)
05. After Midnight – J.J. Cale with Eric Clapton (2004)
06. Green Light Girl – Doyle Bramhall II (2004)
07. Hell At Home – Sonny Landreth with Eric Clapton (2007)
08. City Love – John Mayer (2004)
09. Funk 49 – Joe Walsh (2004)
10. Drums Of Passion (Jingo) – Carlos Santana with Eric Clapton (2004)
11. Cause We’ve Ended As Lovers – Jeff Beck (2007)
12. Have You Ever Loved A Woman (Blues In C) – Eric Clapton (2004)
13. Layla – Clapton (2004)

https://youtu.be/UTm_JTeDGXM

CD 2:
01. Little By Little – Susan Tedeschi with The Derek Trucks Band (2007)
02. Poor Johnny – The Robert Cray Band (2007)
03. Paying The Cost To Be The Boss – B.B. King with The Robert Cray Band, Jimmie Vaughan & Hubert Sumlin (2007)
04. Tulsa Time – Sheryl Crow with Eric Clapton, Vince Gill & Albert Lee (2007)
05. On The Road Again – Willie Nelson with Sheryl Crow, Vince Gill & Albert Lee (2007)
06. Isn’t It A Pity – Eric Clapton (2007)
07. Belief – John Mayer (2007)
08. Mas Y Mas – Los Lobos (2007)
09. Big Block – Jeff Beck (2007)
10. Presence Of The Lord – Steve Winwood & Eric Clapton (2007)
11. Cocaine – Eric Clapton (2004)
12. Waiting For The Bus / Jesus Just Left Chicago – ZZ Top (2010)
13. Don’t Owe You A Thang – Gary Clark Jr. (2010)
14. Bright Lights – Gary Clark Jr. (2010)

CD 3:
01, Our Love Is Fading – Sheryl Crow with Eric Clapton, Doyle Bramhall II & Gary Clark Jr. (2010)
02. Lay Down Sally – Vince Gill with Sheryl Crow, Keb’ Mo’, Albert Lee, James Burton & Earl Klugh (2010)
03. Space Captain – Derek Trucks & Susan Tedeschi Band with Warren Haynes, David Hidalgo, Cesar Rosas & Chris Stainton (2010)
04. Hammerhead – Jeff Beck (2010)
05. Five Long Years – Buddy Guy with Jonny Lang & Ronnie Wood (2010)
06. Hear My Train A Comin’ – Doyle Bramhall II (2010)
07. Dear Mr. Fantasy – Steve Winwood & Eric Clapton (2010)
08. Born Under A Bad Sign – Booker T. with Steve Cropper, Keb’ Mo’, Blake Mills, Matt “Guitar” Murphy & Albert Lee (2013)
09. Everyday I Get The Blues – The Robert Cray Band with B.B. King, Eric Clapton & Jimmie Vaughan (2013)
10. Please Come Home – Gary Clark Jr. (2013)
11. Tumbling Dice – Vince Gill with Keith Urban & Albert Lee (2013)
12. I Shot The Sheriff – Eric Clapton (2010)
13. Crossroads – Eric Clapton (2010)

Website: Eric Clapton

 

 

 

 

 

 

 


Ook op Blues Magazine ...