Eric Bibb – Deeper In The Well

Format: CD (digipak) / Label: DixieFrog / Distributie: Bertus / Release: Maart 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Jeroen Bakker

Meer dan ooit lijkt de interesse voor de Amerikaanse roots een belangrijk aandachtspunt in de muziek te zijn. ‘Geen heden zonder verleden’ is wederom van toepassing op het nieuwe werk van Eric Bibb. Op het moment dat Deeper In The Well wordt uitgebracht heeft Amerika zojuist The Black History Month, ook wel African-American History Month genoemd, achter de rug. Een maand waarin aandacht wordt besteed aan de zwarte gemeenschap die belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de culturele geschiedenis van het land.
De Amerikaanse staat Louisiana heeft door zijn strategische ligging een grote hoeveelheid aan culturen samengebracht die van enorme invloed is geweest op de muziek.
De 60-jarige zanger, schrijver en gitarist Eric Bibb is weliswaar geboren in New York maar op Deeper In The Well neemt hij de luisteraar mee op een muzikale ontdekkingsreis in deze zuidelijke contreien waar folk, blues, cajun diepgeworteld zijn. Op het menu staan dertien akoestische tracks die tezamen een stevig gekruide portie soulfood vormen, gekruid met Afro-Amerikaanse, Mexicaanse, Caribische en Creoolse specerijen, maar afzonderlijk heerlijk licht verteerbaar zijn. Er is gebruik gemaakt van bijzondere instrumenten als Cigar Box Diddly Bow, Resonator Guitar, viool en Cajun Triangle. Mooi zijn de bijdragen van o.a. Grant Dermody, harmonica op Boll Weevil, en Jerry Douglas, de dobro-specialist die binnenkort met Alison Krauss in Nederland te zien zal zijn, op In My Time.
Every Wind In The River van Taj Mahal, een goede vriend van Bibb, misstaat, in tegenstelling tot Dylan’s Times They Are A Changin’, absoluut niet in deze verzameling waarin enkele traditionals een geheel vernieuwd arrangement hebben gekregen zonder dat het authentieke karakter verloren is gegaan.
Bibb heeft zich eerder onder laten dompelen in pre-war blues en authentieke folkblues maar is er nog niet eerder in geslaagd de bron zo dicht te benaderen als nu. Beluistering van Deeper In The Well leert ons dat het goed zit met de toekomst van de Amerikaanse rootsmuziek.

Tracklisting :
1. Bayou Belle
2. Dig A Little Deeper In The Well
3. No Further
4. Sinner Man
5. Boll Weevil
6. In My Time
7. Every Wind In The River
8. Sittin’ In A Hotel Room
9. Could Be You, Could Be Me
10. Money In Your Pocket
11. Music
12. The Times They Are A Changin’
13. Movin’ Up

ERIC BIBB LIVE 2012:
26 april – Rotterdam, Lantaarn/Venster
27 april – Amsterdam, Paradiso
28 april – Groningen, De Oosterpoort (Rhythm & Blues Night)

Website artiest: www.ericbibb.com


Ook op Blues Magazine ...