eric-bibb

Eric Bibb – Blues People
Format CD / Label: Dixiefrog
Releasedatum: 4 november 2014

Tekst: John Maes

Eric Bibb behoeft eigenlijk geen nadere toelichting. Deze bluesman is een van de grootste hedendaagse ‘Blues People’ in de internationale scene en kan als een grootheid gezien worden. Ik mag de tel kwijt zijn, maar dit album kan al goed zijn 25ste zijn naast nog alle compilatie albums waar hij in meegespeeld heeft. Maar dit album is wel een heel speciale en kan met recht een uitzonderlijke genoemd worden. Zeker als je de ‘story behind’ grondig leest en bestudeerd. Dat kan in het prachtig en uitgebreid verzorgde hoesje wat bij dit album gemaakt is. Naast de songteksten en de gebruikelijke productie informatie ook een complete interessante toelichting op de hommage die gebracht wordt aan de bekende ‘I have a dream’ speech door Dr. Martin Luther King. Daarnaast is het een tribute voor het origineel ‘Blues People’ het klassieke boek met dezelfde titel geschreven door Amiri Baraka (aka LeRoi Jones).

Dit album is volgens Eric helemaal begeesterd door de ‘real spirit of the blues’. Een heel arsenaal aan bevriende mede blues muzikanten hebben een gewillige bijdrage geleverd aan dit project. Om er maar een paar van te noemen; Taj Mahal, The Blind Boys of Alabama, Popa Chubby, Ruthie Foster en Guy Davis. Eric geeft aan dat dit album ook vooral een eerbetoon is aan de ontelbare blues troubadours uit de Amerikaanse geschiedenis. Eric is zelf een van deze moderne troubadours en is dan ook zeer erkentelijk en dankbaar dat hij tot dit illustere gezelschap gerekend wordt. ‘We, who traverse the highways and skyways of the planet playing the Music we know of as blues, are a rainbow tribe. We hail from many lands and cultures, making the language of the blues are own’. De belangrijkste intentie van Eric met dit album is om aandacht te hebben voor de geschiedenis van Afro Amerikanen, de originele blues mensen, als een herinnering waar zij en de muziek vandaan komen.

Muzikaal gezien is ‘Blues People’ ook een hoogstandje. Eric’s onovertroffen akoestische slidegitaar werk spettert er van af en is een van zijn herkenbaarste en aangenaamste handelskenmerken. Daarnaast zijn composities, zijn samenspel met medemuzikanten, zijn aangename duidelijke stem maken een compleet toetje met veel slagroom en een berg verse kersen; overheerlijk!!

Alle nummers uitgebreid analyseren heeft weinig zin, daarvoor moet je dit album echt zelf tot je nemen. Maar ‘Chocolate Man’ geschreven en mede gebracht door Guy Davis mag wel apart benoemd worden. Het springt er qua toon en karakter wel een beetje uit, doordat het uitermate grappig en dubbelzinnig geschreven is: ‘If you like my chocolate, I don’t mind. You can eat my bonbons two at a time’…en dat dan gezongen door twee zwarte Afro-Americans!! Gedurfd..;-)

Eric heeft in dit kader een uitgebreide tour waarbij ook Europa aangedaan wordt. Helaas niet in Nederland. Voor deze ‘We have a dream tour’ zou je af moeten reizen naar Wenen, Mannheim of Zurich. Wellicht komt er volgend jaar nog wel een mogelijkheid om Eric weer in Nederland te mogen bewonderen.

Tracks:

1 Silver spoon
2 Driftin’ door to door
3 God’s mojo
4 Turner station
5 Pink dream cadillac
6 Chocolate man
7 Rosewood
8 I heard the angels singin’
9 Dream catchers
10 Chain reaction
11 Needed time
12 Out walkin’
13 Remember the ones
14 Home
15 Where do we go

Website Eric Bibb


Ook op Blues Magazine ...