Endre Olsen – Bøttevis Med Blått
Format: CD – LP – Digital / Label: Apollon Records
Releasedatum: 18 mei 2018

Tekst: Peter Marinus

Het is allang geen geheim meer dat er tegenwoordig prima Americana uit Scandinavië komt. En dit keer is er prima Noors Americana album verschenen van de hand van Endre Olsen. Hij speelde in het verleden in bands als Angry Wasp en Endre Olsen & The Landmarks en levert nu zijn debuut soloalbum af.
Hierop wordt hij bijgestaan door muzikanten als Tommy Haltbakk (van the Royalties), Ole Gunnar Eikeland (van Divisjonen), Einar Ollson (van o.a. Good Time Charlie), Ragnhild Kambo Grov (van The Kambourines) en Jorgen Sandvik (van The Realones).
Zoals je aan de songtitels al ziet is dit hele album in de Noorse taal opgenomen. Dat is even wennen, dat moet ik eerlijk toegeven. Maar als je daar overheen bent blijft er een zeer indrukwekkend album over.

In de opener, het titelnummer Bøttevis Med Blått, neigt het geluid van Endre naar het wat rauwere werk van bijvoorbeeld Ryan Adams maar er zijn in deze lome rocker ook wat Westcoast rock invloeden terug te horen. De zang van Endre is lekker helder. De mid-tempo rocker Alle Lyso På gaat wat meer naar het countryrock geluid van The Jayhawks terwijl er ook aanstekelijke frisse popgeluiden a la Crowded House in terug te horen zijn. De kristalheldere zang van Endre klinkt magnifiek in de ingetogen Americana ballad Halve Meg waarin ook een mooi meehuilende steelgitaar te horen is. Ook de akoestische ballad Den Forkasta Versjonen-2 klinkt zeer intiem en kruipt stiekem richting de duetten van Gram Parsons en Emmylou Harris. Daarentegen klinkt Kunne Vert Ein Annan als een rauw soort Americana boogie met snijdende gitaarriffs en dreunende drums. Dit rauwe geluid keert terug in het Neil Young-achtige Ingenplass Og Her Te. De intieme ballad Stå Der Du Står lijkt Ryan Adams met een singer-songwriter als Gerry Rafferty te mengen. In het loom wiegende Forlengst Forlatt worden de al eerder aangehaalde Neil Young invloeden gemengd met de countryrock van The Jayhawks.
De afsluiter, het lome Alt Som Ikkje Va, heeft een overweldigend, haast bombastisch intro.

Endre Olsen heeft een zeer indrukwekkend Americana album afgeleverd. Laat je niet afschrikken door het gebruik van de Noorse taal. Het is wellicht alleen wat lastig bij het meezingen. Maar Skik! verstonden we in eerste instantie toch ook niet?
Als ik Endre Olsen was zou ik het volgende album eens in het Engels opnemen. Het zou mij niet verbazen als hij dan ook wereldwijd zou doorbreken.


Tracklist:
01. Bøttevis Med Blått
02. Alle Lyso På
03. Halve Meg
04. Den Forkasta Versjonen-2
05. Kunne Vert Ein Annan
06. Stå Der Du Står
07. Der Da E Ein Vei-2
08. Ingenplass Og Her Te
09. Forlengst Forlatt
10. Alt Som Ikkje Va

Website: Endre Olsen