Emily Duff – Hallelujah Hello
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 27 februari 2019

Tekst: Peter Marinus

De Muscle Shoals studio was in het verre verleden verantwoordelijk voor een hoeveelheid brijante albums waarop schijnbaar moeiteloos soul werd vermengd met blues en country. De liefhebbers van dat geluid gaan ongetwijfeld zwaar kwijlen na het beluisteren van het derde album van singer-songwriter Emily Duff uit Queens, New York.
Zij begon ooit als straatmuzikante in New York én in Muscle Shoals en zong op het album ‘Gods & Monsters’ van Gary Lucas.

Nu is dus haar nieuwste album uit waarop Emily wordt begeleid door een aantal topmuzikanten, waaronder een paar Muscle Shoals kanonnen. Ik noem gitarist Will McFarlane, die deel uitmaakte van de Muscle Shoals Rhythm Section en ook diverse soloalbums uitbracht, bassist Bob Wray (o.a. bekend van the Alabama State Troupers), toetsenist Clayton Ivey (ook bekend van the Alabama State Troupers), pedal steel gitarist Wayne Bridge van the Flying Burrito Brothers, singer-songWriter James Lelanc, die in het koortje te horen is en gitarist Kelvin Holly van de countryrock band Pegi Young & The Survivors.

Emily is gezegend met een rauwe, enigszins gebroken stem, die boordevol soul zit. Die stem is gelijk volop te bewonderen in het lekker bluesy pompende Hallelujah Hello. Een nummer vol snijdend gitaarwerk en soulvolle, gospel getinte achtergrondzang.
Dan gaan we aan de gospel in Get In The Water, geïntroduceerd door het romige orgel van Clayton Ivey. En zoals het goede gospel betaamt hebben we hier te maken met een opwindend soulvol stuwend nummer waarin ook ruimte is voor de pompende fiddle van Donny Carpenter. You, You, You is een prachtige soulballad in de traditie van Sam Cooke’s “You Send Me”, met heerlijk galmende blazers. Deze ballad wordt gevolgd door nog een pracht ballad, You Better Believe, dat iets bluesier klinkt met stemmige strijkers.
Het mid-tempo countrynummer Eggs All Day heeft een behoorlijk hoog soulgehalte met de hemels huilende pedal steel van Wayne Bridge, die trouwens ook nog op de dobro te horen is. Jesus Loves This Tired Woman is daarna een breekbare gospelballad met een trillende dobro.
Ook het bluesy swingende The Day He Walked heeft een hoog gospelgehalte waarin Emily’s rauwe stem zich hoorbaar thuis voelt tussen de Stones-achtige gitaarriffs. Savin’ Sometime is een puur honky tonk nummer met Emily in de rol van een brutale Wanda Jackson-achtige zangeres, bijgestaan door een diep twangende gitaar en Clayton Ivey die zijn vingers helemaal blauw rockt op de piano. Op naar de volgende gospel. Dit keer in de vorm van een warme countryballad, Trust The Lord, waarin de sfeervolle strijkers ook weer opduiken.
De fiddle en de dobro zijn aanwezig in de deinende countrygospel Heaven Is Where I’m Bound. Emily’s gebroken stemgeluid komt tot volledige wasdom in het breekbare en soulvolle Loved Blues waarna Emily haar album waardig afsluit met de pianoballad The Fall waarin Emily haar middelvinger opsteekt naar de Heer in een toch gospel-achtig nummer.

Hallo zeg..hallelujah…wat een weergaloos album waarop op een eerbiedige wijze wordt omgegaan met soul. blues en gospel. Liefhebbers van deze muzieksoorten kunnen simpelweg niet om dit album heen!


Tracklist:
01. Hallelujah Hello
02. Get In The Water
03. You, You, You
04. You Better Believe
05. Eggs All Day
06. Jesus Loves This Tired Woman
07. The Day He Walked
08. Savin’ Sometime
09. Trust The Lord
10. Heaven Is Where I’m Bound
11. Loved Blues
12. The Fall

Website: Emily Duff