Foto Recensie: Elvis - Live 1969 (Deluxe 11 cd-box)

Elvis – Live 1969 (Deluxe 11 cd-box)
Format: CD / Label: RCA – Legacy Recordings
Releasedatum: 9 augustus 2019

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Vijftig jaar geleden was de maanlanding. Vijftig jaar geleden vond Woodstock plaats. En vijftig jaar geleden was er óók de historische terugkeer van Elvis Presley naar live-optredens. Van 31 juli tot en met 28 augustus 1969 trad de King op in het International Hotel in Las Vegas. RCA/Legacy Recordings brengt een halve eeuw na dato één grote box uit met een deel van die concerten. De titel is weinig origineel – ‘Elvis – Live 1969’ – maar het gaat om de inhoud. En die is dikke prima, want hoewel de setlist per avond weinig verandert en je dus naar veel dezelfde songs luistert, is Elvis vocaal in krachtvorm en knallen de nummers je huiskamer binnen. elf cd’s met één bonk energie.

Zeg Elvis Presley en mensen denken of aan die jonge rocker uit de jaren vijftig of aan de enigszins gezette man in jumpsuits in Las Vegas. Hoewel dit laatste zeker geldt voor de latere jaren dat Elvis optrad in Las Vegas, kenmerken die eerste jaren in ‘Sin City’ zich vooral door een energieke Elvis die met machtige stem (en bewegingen) het publiek betovert. Op de setlist in die jaren een aantal oudere nummers als Blue Suede Shoes, Hound Dog en Heartbreak Hotel, maar ook nieuw materiaal opgenomen door Elvis en covers van andere grote artiesten.

Elvis Presley - 1969 (Project Trailer)


1969 was een uitstekend jaar voor Elvis-fans. Elvis nam in januari en februari van dat jaar een serie prachtige nummers op in American Sound Studio in zijn thuisstad Memphis. Onder leiding van topproducer Chips Moman zette hij onder meer krakers als Suspicious Minds, In the Ghetto en Kentucky Rain op de plaat. Krakers die zouden verschijnen als singles en op krachtige platen als ‘From Elvis in Memphis’ en ‘From Memphis to Vegas / From Vegas to Memphis’. Dit laatste album bevatte een deel van de studio-opnames uit Memphis en een deel van zijn live-optredens uit 1969.

Want RCA nam in augustus 1969 een aantal concerten op in Las Vegas, die deels zouden verschijnen op ‘From Memphis to Vegas / From Vegas to Memphis’ uit 1969, plus op het live-album ‘On Stage’ uit 1970 (de nummers Runaway van 22 augustus 1969 en Yesterday van 25 augustus 1969). De afgelopen jaren zijn er al redelijk complete concerten verschenen uit 1969, waaronder op de cdbox ‘Live In Las Vegas’ uit 2001 en via Follow That Dream Records, Sony Music’s Official Elvis Presley Collectors label. Maar nu is er dus, een halve eeuw na dato, één grote box met alle concerten die RCA destijds had opgenomen.
Allemaal opnieuw gemixed en gemastered en dat hoor je absoluut als je deze opnames vergelijkt met het originele album. De balans is dik in orde met alle muzikanten duidelijk hoorbaar en de zang en stem van Elvis mooi als onderdeel van het geheel. En niet, zoals vroeger, met zijn zang veel te veel ‘up front’ in de mix met de muzikale begeleiding wat weggemoffeld. Elf cd’s is misschien wat teveel van het goede om in één keer te draaien, want er zijn nauwelijks verschillen per avond.
Niettemin zitten er pareltjes tussen, zoals soulvolle versies van Inherit The Wind en This Is The Story: beide slechts één keer live gespeeld door Elvis. En wat te denken van een ijzersterke uitvoeringen van Suspicious Minds en In The Ghetto? En dat Elvis nog steeds de blues met volle overtuiging kon brengen blijkt wel uit meeslepende versies van Mystery Train/Tiger Man, My Babe, Baby, What You Want Me To Do en Reconsider Baby, alle te vinden op deze box.

Elvis Presley - Mystery Train / Tiger Man (August 25th, 1969)


Bijzonder genoeg worden nummers van de studio-opnames in januari en februari 1969 nauwelijks gespeeld. Behalve Suspicious Minds en In The Ghetto en eenmalige uitvoeringen van Inherit The Wind en This Is The Story werden er live geen songs gedaan van die sterke sessies. Don’t Cry Daddy, Kentucky Rain en True Love Travels On A Gravel Road zouden live gedaan worden in 1970, maar daar bleef het eigenlijk wel bij. Waarschijnlijk was het materiaal toch te donker of te ‘zwaar’ voor het publiek in Las Vegas. Een gemiste kans.

RCA/Legacy Recordings zou RCA/Legacy Recordings niet zijn als er geen storende foutjes gemaakt zouden worden. In de ronkende promo wordt gesteld dat ‘Elvis hadn’t performed on stage for over 11 years’. Ehm….nee. Afgezien van de special in 1968 was het laatste live-concert van Elvis in Hawaï op 25 maart 1961, dus ongeveer 8 jaar geleden destijds. En in het boekje staat dat de King 29 uitverkochte concerten gaf van 31 juli tot en met 28 augustus 1969. Wederom nee. Eerder 57 concerten met – afgezien van 31 juli – twee concerten op één dag (Dinner & Midnight Shows).

Maakt het uit? Een beetje. Het is vooral slordig. Je zou denken dat dat soort foutjes bij een jubileumuitgave niet voor zouden moeten komen. Gelukkig hebben we een denderende inhoud met een Elvis in piekvorm. Een historische uitgave. Blijft echter wel de vraag op wie deze release gericht is. Wat ik al schreef: elf cd’s met bijna dezelfde setlist en een gemiddelde verkoopprijs van 110 euro is niet voor de grote massa. En de Elvis-fan heeft vrijwel alle concerten uit 1969 al via eerdere uitgaven van RCA/Sony en Follow That Dream Records. Misschien komt er ooit nog een publieksvriendelijke release met minder cd’s en een betaalbare prijs. Voor nu is het vooral genieten van een energieke Elvis in een vocale krachtvorm en pareltjes.

Inhoud box:
21 augustus 1969 Midnight Show (eerder verschenen op BMG Viva Las Vegas CD2)
22 augustus 1969 Dinner Show (eerder verschenen op FTD Elvis In Person CD2)
22 augustus 1969 Midnight Show (unreleased)
23 augustus 1969 Dinner Show (recente vinyl release)
23 augustus 1969 Midnight Show (eerder verschenen op FTD Elvis At The International)
24 augustus 1969 Dinner Show (eerder verschenen op BMG box-set Live In Las Vegas CD1)
24 augustus 1969 Midnight Show (unreleased)
25 augustus 1969 Dinner Show (unreleased)
25 augustus 1969 Midnight Show (eerder verschenen op FTD Hot August Night)
26 augustus 1969 Dinner Show (eerder verschenen op FTD Live In Vegas)
26 augustus 1969 Midnight Show (eerder verschenen op FTD All Shook Up)

Website: Elvis Presley

Foto Recensie: Elvis - Live 1969 (Deluxe 11 cd-box)


Ook op Blues Magazine ...