elvis at stax

Elvis At Stax: Deluxe Edition (3CD)
Label / Releasedatum: Sony Legacy / augustus 2013
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Vandaag is het precies 36 jaar geleden dat Elvis Presley overleed. Mooi op tijd voor dat ‘jubileum’ is Elvis At Stax verschenen, een overzicht van Elvis’ sessie bij Stax in juli en december 1973 en de laatste keer dat het heilige vuur nog een keer bij hem ontvlamde in de studio.

De release is verkrijgbaar op dubbellp, single cd en in een deluxe edition van 3 cd’s. De laatste is de versie die ik bespreek. 55 nummers, outtakes en masters –  in een prachtige box en uitstekend geluid (alleen die cover van de box, dat had mooier gekund). A lot of killer and some filler om het op voorhand even kort samen te vatten.

Ik ken – behalve Jimi Hendrix – geen enkele artiest van wie tig jaar na zijn dood nog zoveel ‘nieuw’  materiaal uitkomt. ‘Nieuw’ tussen haakjes inderdaad, want veel van de opnames zijn outtakes die over het algemeen niet veel afwijken van de bestaande masters. Verder zijn er de afgelopen jaren nogal wat opnamens verschenen op recente releases die al eerder uitgegeven zijn. In het geval van Elvis At Stax: Deluxe Edition is het gros van de outtakes al gereleased op Essential Elvis, Volume 5 – Rhythm And Country (1998) en voor een klein deel op Platinum: A Life In Music (1997) en Today, Tomorrow And Forever (2002).

Maakt het uit? Nee. Want voor de eerste keer is het beschikbare materiaal nu verzameld op één overzicht én in betere geluidskwaliteit dan voorheen. De cd’s coveren de studio-opnames van 21–25 juli 1973 en 10-16 december 1973 in de Stax studio. Behalve bassist Donald ‘Duck’ Dunn en drummer Al Jackson tijdens de sessie in juli spelen er geen muzikanten van Stax’ huisband Booker T & The MG’s mee. Een gemiste kans misschien, maar er blijft nog genoeg vuurwerk over.

De cd’s zijn gereleased inclusief studiopraat, gelach en de warm-up van de muzikanten en back-up singers tussendoor waardoor je het gevoel krijgt er middenin te zitten. I Got A Feelin’ In My Body is daarvan een prima voorbeeld. Een heerlijke track en opener van de cd met een freewheeling spirit. De band speelt soulachtig, op het funky af en ook Elvis is krachtig bij stem. Ook de voortjagende rockers als Promised Land, Raised On Rock, Talk About The Good Times, Find Out What’s Happening, If You Don’t Come Back en I’ve Got A Thing About You, Babe knallen vol kracht de stereo uit.

Elvis Presley - Promised land (take 5 unedited)

Ten tijde van de opnames in Stax was Elvis al verlaten door zijn vrouw Priscilla; de scheiding werd in oktober 1973 uitgesproken. Niet vreemd misschien dat hij zich het meest aangetrokken voelde tot het opnemen van droefgeestige ballads. It’s Midnight bijvoorbeeld (it’s midnight and I miss you), Good Time Charlie’s Got The Blues (everybody is gone away) Loving Arms, Love Song Of The Year, If That Isn’t Love; de lijst met kippenvel-op-je-armen-en-tranen-in-je-keel is lang op deze release. My Boy kun je afdoen als cliché, maar ik ben het absoluut eens met John Aizlewood: ‘so haunted it could be a Stephen King novel’. Your Love’s Been A Long Time Coming tenslotte komt uit de tenen met een uiterst gevoelige en krachtige zang van Elvis. Ik kan het nummer nauwelijks horen zonder emotioneel terug te denken aan vorige relaties.

Staan er ook mindere nummers op? Ja. Just A Little Bit, Spanish Eyes en Girl Of Mine kan ik nog steeds niet waarderen na al die jaren dat ik ze heb gedraaid, wellicht omdat de stem van Elvis hier te ‘dun’ klinkt en niets van het krachtige van de rest van de opnames heeft. Three Corn Patches is waarschijnlijk het slechtste nummer dat Leiber en Stoller ooit voor Elvis hebben geschreven. En Mr. Songman is het voorbeeld dat Elvis in de jaren zeventig zich tevreden moest stellen met de mindere songwriters. Tekstueel een slecht nummer en de uitvoer is ook ‘mwah….liever niet.’

Maar de mindere nummers nemen slechts een klein deel van het overzicht in beslag. Daar tegenover staan veel prachtige opnamens, zowel de outtakes als masters zelf. De laatste keer dat Elvis’ stem ontvlamde in de studio en hij tientallen songs in een korte tijd opnam. En dat alles verzameld in een prachtige box met uitstekend geluid. A lot of killer and some filler.

Tracks

DISC ONE
THE R&B AND COUNTRY SESSIONS –
THE OUTTAKES
01. I Got A Feelin’ In My Body (take 1)
02. Find Out What’s Happening (takes 8-7)
03. Promised Land (take 4)
04. For Ol’ Times Sake (take 4)
05. I’ve Got A Thing About You, Babe (take 14)
06. It’s Midnight (take 7)
07. If You Talk In Your Sleep (take 5)
08. Loving Arms (take 2)
09. You Asked Me To (take 3A)
10. Good Time Charlie’s Got The Blues (take 8)
11. Talk About The Good Times (take 3)
12. There’s A Honky Tonk Angel (take 1)
13. She Wears My Ring (take 8)
14. Three Corn Patches (take 14)
15. I Got A Feelin’ In My Body (take 4)
16. If You Don’t Come Back (take 3)
17. Promised Land (take 5)

DISC TWO
THE POP SESSIONS – THE OUTTAKES
01. Mr. Songman (take 2)
02. Your Love’s Been A Long Time Coming (take 4)
03. Spanish Eyes (take 2)
04. Take Good Care Of Her (takes 1, 2, 3)
05. It’s Diff’rent Now (unfinished recording)
06. Thinking About You (take 3)
07. My Boy (take 1)
08. Girl Of Mine (take 9)
09. Love Song Of The Year (take 1)
10. If That Isn’t Love (take 1)
THE JULY 1973 MASTERS
11. Raised On Rock
12. For Ol’ Times Sake
13. I’ve Got A Thing About You Baby
14. Take Good Care Of Her
15. If You Don’t Come Back
16. Three Corn Patches
17. Girl Of Mine
18. Just A Little Bit
19. Find Out What’s Happening
20. Sweet Angeline

DISC THREE
THE DECEMBER 1973 MASTERS
01. Promised Land
02. It’s Midnight
03. If You Talk In Your Sleep
04. Help Me
05. My Boy
06. Thinking About You
07. Mr. Songman
08. I Got A Feelin’ In My Body
09. Loving Arms
10. Good Time Charlie’s Got The Blues
11. You Asked Me To
12. There’s A Honky Tonk Angel (Who Will Take Me Back In)
13. Talk About The Good Times
14. She Wears My Ring
15. Your Love’s Been A Long Time Coming
16. Love Song Of The Year
17. Spanish Eyes
18. If That Isn’t Love

Website: www.elvisnews.com en www.elvisthemusic.com/us/home


Ook op Blues Magazine ...