Elvin Bishop’s Big Fun Trio – Something Smells Funky ‘Round Here
Format: CD – Digital / Label: Alligator Records
Releasedatum: 13 juli 2018

 Tekst: Paul op den Kamp

Rauw, warm, stomend, vrolijk, swingend en bevlogen. Dit zijn slechts enkele associaties bij de nieuwe muziek van Elvin Bishop. Waar menig oudere artiest op een bepaald moment op retour gaat, maakt het Big Fun Trio een plaat waar nieuwe artiesten hun moeder voor zouden verkopen.

Voor diegene die hem niet kennen, een kort carrière overzicht. Elvin Bishop speelde in de jaren zestig in Paul Butterfield Blues band, deze band werd bekend met haar Chicago blues stijl, daarna ging hij solo; Zijn bekendste hit is ongetwijfeld Fool Around And Fell In Love uit 1976. Daarnaast werkt hij samen met krakers als Mike Bloomfield, B.B King, John Lee Hooker en Al Kooper.

Kans op verveling is er op deze nieuwe plaat absoluut niet. Stuwende drums en bas vormen het dampende onderstel waarboven Elvin Bishop met stem en gitaar het geheel afneemt. Met rammelende liedjes die tot dansen aanzetten en de teksten die je aan het lachen maken is deze plaat misschien nog het beste te vergelijken met een combi van John Fogerty’s ruwe stem & John Lee Hooker’s gevoel voor ritme. Ieder lied heeft een eigen invulling; de huidige Amerikaanse politieke verwarring, zelfspot over zingen als oude man of juist de fijne plek waar hij zich momenteel in zijn leven.
Het album bevat ook covers van Jackie Wilson en Ann Peebles. De soul van beiden artiesten wordt door de bluesmangel gehaald en klinken plots als onbekende nummers van Creedence Clearwater Revival. Wat weer doet hopen op een eventueel toekomstig project van het Big Fun Trio met alleen maar werk van anderen!

Hoe wreed en vreemd de wereld soms ook is, deze muziek herstelt een stukje hoop. Aan het einde van de (momenteel) donkere tunnel komt er licht.  Maar dat is uiteindelijk de kern waar het bij de blues om draait.


Tracklist
01. Something Smells Funky ‘Round Here
02. (Your Love Keeps Lifting Me) Higher And Higher
03. Right Now Is The Hour
04. Another Mule
05. That’s The Way Willy Likes It
06. Bob’s Boogie
07. I Can’t Stand The Rain
08. Stomp
09. Lookin’ Good

Band:
Elvin Bishop: Guitar and Vocals
Willie Jordan: Cajon and Vocals
Bob Welsh: Guitar and Piano
and with:
Andre Theirry: Accordion on “My Soul”

Website: Elvin Bishop


Ook op Blues Magazine ...