Elliott Brood - Days Into Years

Elliott Brood – Days Into Years
Format / Label /  release: CD / Paper Bag Records / 2012 (oorspronkelijk release sep 2011)
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Je moet het maar kunnen: een plaat maken geïnspireerd door de militaire oorlogsgeschiedenis in België en Frankrijk ten tijde van WOI en die plaat nergens zwaar laten klinken, ondanks het heftige onderwerp. Elliott Brood is dat in ieder geval gelukt op  Days Into Years, een country en folkachtige release met prachtige meerstemmige zang.

Days Into Years is de vierde release van het Canadese trio Elliott Brood, na Tin Type (2004, EP), Ambassador (2005) en Mountain Meadows (2008). De plaat is oorspronkelijk al in september 2011 uitgekomen, maar ziet nu een wereldwijde release. De band bestaat uit Mark Sasso (zang, gitaar, banjo, ukulele, harmonica, kazoo), Casey Laforet (gitaar, zang en backing vocals, bas en ukulele en Stephen Pitkin (percussie en backing vocals). Dat de band uit slechts drie multi-instrumentalisten bestaat, weet je eigenlijk pas als je de linernotes erbij haalt (tenzij je band kent natuurlijk). Op de plaat klinkt het in ieder geval alsof er veel muzikanten meedoen vanwege het ‘volle’ geluid en de verschillende mooie geluidslagen.

De plaat vertelt in tien songs de verhalen van militairen, gesneuvelden, achterblijvers en betrokkenen tijdens de Eerste Wereldoorlog in België en Frankrijk, waar menig smerig loopgravengevecht is uitgevochten. Inspiratie voor de songs haalde de band uit de reis die ze door Europa maakte toen ze daar op tournee waren. ‘We’d been driving through Belgium and France, always passing by these historical war places and we decided to pull over and take this one in,’ recalls Mark. ‘We saw all these Canadian names, and it really resonated with us, these young guys that had gone off to war. I knew all about it from reading books, but when you actually visit a place where the battles were, it hits you a lot harder. We said, ‘We need to write a record about it.’

Een snelle blik over de songtitels geeft al de wanhoop van de oorlog aan, het hopen op een goede afloop en het hopen op een weerzien met geliefden en familie: Will They Bury Us? If I Get Old, Hold You, Their Will, My Mother’s Side. Toch wordt de plaat nergens zwaar, ondanks de thematiek. Lindsay, opener van de plaat, is een liefdevolle terugblik van een gesneuvelde militair op zijn leven. De banjo die subtiel prominent aanwezig is, geeft het geheel een huiselijk tintje. Lines gaat net als If I Get Old over een militair die op het punt staat dood te gaan en terugblikt. Het nummer klinkt donker en onheilspellend en de drums in het nummer herinneren aan tromgeroffel aan het front. In tegenstelling tot Lines is If I Get Old harder van toon, mede door de volop aanwezige elektrische gitaar.

Hold You, Will They Bury Us? en My Mother’s Side hebben niets van het ‘ liefelijke’ van de eerste nummers en gieren uit de boxen. Northern Air klinkt verrassend vrolijk, mede door de mondharmonica, alsof er geen oorlog is, maar de militairen weer gewoon burgers zijn en genieten van de zon op terras. Owen Sound is een ‘kleine’ song op banjo met sporadisch andere instrumenten. Zanger Mark Sasso klinkt in deze song ver af, alsof hij een paar meter van de microfoon staat. Op het eind van het nummer komt er opeens een orgeltje in dat zorgt voor een warme sfeer. Mooi!

Days Into Years klinkt niet als zware plaat, wat een prestatie is gezien de thematiek. Elliott Brood kiest op de release voor het persoonlijke perspectief waarmee de plaat aan zeggenschap wint. De muziek is country en folkachtig. Voeg daar de close harmony en het warme geluid bij en je hebt een prima plaat.

1. Lindsay
2. Lines
3. If I Get Old
4. Hold You
5. Will They Bury Us?
6. West End Sky
7. Northern Air
8. My Mother’s Side
9. Owen Sound
10. Their Will

Website: www.elliottbrood.ca

Tourdata
February 22nd, 2013 – ROOTS ON THE ROAD – Cultuurpodium Vanslag, Borger, NL
February 23rd 2013 – BURGERWEESHUIS, Deventer, NL
February 24th 2013 – PERRON 55, Venlo, NL
February 25th 2013 – ASTRA STUBBE, Hamburg, DE
February 26th 2013 – KULTURRAMPE, KREFELD, DE
February 27th 2013 – DER BOCK, Mannheim, DE
February 28th 2013 – K4, Nurnberg, DE
March 1st 2013 – PAARD, Den Haag, NL
March 2nd 2013 – World Skate Center, Den Bosch, NL
March 3rd 2013 – N9, Eeklo, BE


Ook op Blues Magazine ...