Elles Bailey (album cover)
Format: Cd, vinyl, digital
Label: Outlaw music
Release: maart 2022

Tekst: Jos Verhagen

Mijn eerste kennismaking met Elles Bailey was tijdens de Covid crisis. Veel artiesten wijdde zich aan live streams op Facebook en zo kwam ik, getipt door een Ierse vriendin, bij Elles Bailey terecht. Ik viel met mijn neus in de boter, het optreden was ijzig goed. Zichzelf begeleiden op piano was het nummer, Light in the distance, wat mij overtuigde. Vele facebook optredens verder, de CD The road I call home grijs gedraaid hebbend belandde haar nieuw Shining in the half light eindelijk op mijn bureau.

Onderwijl had ze ook nog voor de tweede maal in successie the British blues awards best artiest in de wacht gesleept, en had ik hoge verwachtingen van Shinning in the half light. Toch de eerste luisterbeurt viel me zwaar, het frivole, het lekkere rockige van The road I call home die me zo beviel was er niet. Wat teleurgesteld de Cd weggelegd en een review uitgesteld. Tot op maandag een week of twee geleden, op maandag werk ik vaak thuis met een lekker muziekje op de achtergrond en in mijn playlist kwam Different kind of love voorbij. Ik werd weer gegrepen zoals destijds door Light in the distance. Gelijk kwam het besef dat ik klaar was voor een review. Je moet je soms de tijd gunnen om niet te snel te oordelen. Nu tal van luisterbeurten verder is ook dit een heerlijke plaat. Ik durf zelfs te stellen dat ze zich met Adele’s 30 kan meten.

Haar talent is ook Joe Bonamassa opgevallen want hij nodigde haar uit voor zijn Keep the blues alive cruise. Het zou zomaar een opstapje kunnen zijn naar nog grotere dingen. Wat rustigere in tempo met meer nadruk op haar bijzondere stemgeluid kan ik alleen maar lyrisch zijn over Shinning the half light. Prachtige uitgewerkte songs als Colours start to run, Who’s that en Halfway house. Heerlijk zoals de nummers zijn opgebouwd, je meenemend, muzikaal perfect ingekleurd, fantastische backing vocals die het geheel afmaken. Afgezet tegen The road I call home laat deze Cd een ontwikkeling van Elles Bailey zien die het voor de tweede maal winnen van de British blues award best artiest volledig rechtvaardigd. Na eerdere scepsis is Shinning in the half light een genot om naar te luisteren.

Riding Out The Storm - Elles Bailey

Tracklist:
1. Cheats And Liars
2. The Game
3. Stones
4. Colours Start To Run
5. Different Kind Of Love
6. Who’s That
7. Sunshine City
8. Halfway House
9. Riding Out The Storm
10. Shining In The Half-Light

Website: https://www.ellesbailey.com/


Ook op Blues Magazine ...