Eli Cook – High-Dollar Gospel
Format: CD / Label: CR 8 Records
Releasedatum: 18 augustus 2017

Tekst: Peter Marinus

Van de gitarist en zanger Eli Cook uit Virginia verschenen al zeven albums. Albums waarop hij voornamelijk elektrisch bezig was. Vaak werd hij, qua geluid, vergeleken met Robin Trower. En nu, op zijn achtste album, is Eli hoofdzakelijk akoestisch te horen. Maar dat houdt absoluut niet in, dat hij aan intensiteit ingeboet heeft.
Ook akoestisch behoudt zijn muziek een zeer rauw randje. De vergelijkingen met Robin Trower gaan op dit album uiteraard niet meer op. Wel hoor ik invloeden uit de muziek van Ry Cooder of Keb’ Mo’. Op dit album wordt Eli begeleid door Peter Spaar op de upright bas en Nathan Brown op drums.

Het album opent met het rauw stampende Trouble Maker met een gemeen snijdende slide gitaar. De zang van Eli doet mij denken aan een mix van Chris Rea en James Dewar (Robin Trower zanger). The Devil Finds Work opent als een country blues met een hard resonator gitaar geluid en gaat dan over in een vol vuur gebracht folky nummer, compleet met mandoline. Het gruizige stemgeluid van Eli komt prima tot z’n recht in het dreigend langzame Mixing My Medicine. De dreunende slowblues Pray For Rain klinkt schurend hard, mede door het rauwe gitaarwerk van Eli. Het Muddy Waters nummer Can’t Lose What You Never Had krijgt in Eli’s Uitvoering een zeer broeierige, langzame bewerking met zeer intense zang.
Led Zeppelin stond er om bekend dat ze countryblues en folkinvloeden op perfecte wijze in hun rock wisten te verwerken. Ook Eli doet dat op prima wijze in King Of The Mountain waarin de zwiepende slide centraal staat.
Mother’s Prayer is een zeer mysterieus klinkende akoestische blues met een Ry Cooder-achtig geluid. De cover van het Roosevelt Sykes nummer .44 Blues bevat wederom fabuleus gitaarwerk van Eli. Bob Dylan’s I’ll Be Your Baby Tonight krijgt een tedere uitvoering met wederom een Ry Cooder-achtig geluid. De slide gitaar schiet alle kanten op in het Keb’ Mo’-achtige Month Of Sundays.
Dit album wordt vrolijk afgesloten met met het opgewekte, luchtige folknummer If Not For You.

Een zeer prettig album met een zeer intense mix van countryblues, folk en roots muziek.

Tracklist:
01. Trouble Maker
02. The Devil Finds Work
03. Mixing My Medicine
04. Pray For Rain
05. Can’t Lose What You Never Had
06. King Of The Mountain
07. Mother’s Prayer
08. .44 Blues
09. I’ll Be Your Baby Tonight
10. Month Of Sundays
11. If Not For You

Website: Eli Cook