Eilen Jewell – Gypsy
Format: CD – Vinyl LP/ Label: Signature Sounds Recordings
Releasedatum: 16 augustus 2019

Tekst: Roelof Passies

Een aantal maanden geleden kwam het bericht binnen dat Eilen Jewell in augustus dit jaar een nieuw album zou gaan uitbrengen. Op dat moment gingen bij mij al de kriebels door het lijf. Met deze mededeling kwam tevens een eerste song van dit album uit als single. Dit nummer genaamd Crawl bracht mij in nog hogere extase. Dit beloofde een geweldig album te worden.

Even terug in de geschiedenis. Eilen Jewell is al meer dan 15 jaar actief in de muziekscene en ze heeft al vaak in Nederland op het podium gestaan. Ik heb haar in het verleden al eens zien optreden op Blue Highways (2008), Ramblin Roots (2015) en vorig jaar nog in Arnhem Luxor Live. Allemaal memorabele optredens.
Haar platen oeuvre begint behoorlijke proporties aan te nemen. Echter als je de live albums en tribute (o.a. Lorette Lynn) cd’s en een cover blues album weglaat blijven er een paar echte beauty’s over. Wat mij betreft zijn ‘Sea Of Tears’ en ‘Queen Of The Minor Key’ haar beste albums.
Een queen is ze zeker, koningin van de mineur. Zo komt ze wel steeds over, maar oh wat heeft ze veel meer in zich. Elk nummer van haar gaat na elke luisterbeurt meer beklijven. Ik durf haast te beweren dat het album ‘Queen Of The Minor Key’ één van de beste Americana albums ooit is gemaakt.
Ze woont in Boise, Idaho, samen met haar man (drummer Jason Beek) en een dochter van vijf jaar. Sinds 2015 had ze geen eigen album meer gemaakt; in 2017 nog een tussendoortje met een geweldig blues album met alleen maar covers; ‘Down Hearted Blues’.

Nu dus een compleet nieuw album met als titel ‘Gypsy’. Zoals gezegd met als eerste single en tevens het openingsnummer Crawl. Een waanzinnig mooi country rock nummer. Eilen Jewell speelt zelf op dit nummer elektrische gitaar wat ze niet vaak doet. Dit laat ze meestal over aan mede gitarist Jerry Miller. Samen zwepen ze elkaar op tot grote hoogte. Wat een begin.
Dan gooit ze het met het volgende nummer Miles To Go op een volledig ander ritme. Heel easy neemt ze de tijd om na te denken over de liefde in haar leven. Ook dit nummer moet je een aantal keren tot je laten komen voordat het echt begint te beklijven.
Daarna gaan we ons verplaatsen naar de jaren ’50 en ’60 met country-folk muziek uit die tijd. You Cared Enough To Lie is een cover van legende Pinto Bennett. Zelfs zegt ze over dit nummer dat ze dit graag zelf had geschreven. 79 Cents (the Meow Song) is een protest nummer over seksisme, discriminatie en politici. Een mooie meezingnummer, aangevuld met een zingende zaag en trompet.
Met het nummer Beat The Drum pakt ze het stevige ritme weer op. Om met de volgende nummers weer een beetje meer de blues en rock ‘n roll kant op te gaan. Een heel persoonlijk nummer is I’m Workin Hard For Your Love met stevige tempo wisseling wederom weer een hoogtepunt op dit album.
Een ander hoogtepunt is de ballad Wittness. Een typisch Eilen Jewell nummer die heel snel in je geheugen blijft hangen, heerlijk. Ze sluit het album af met een het nummer Fear, geheel akoestisch met alleen gitaar.

Samenvattend kan ik stellen dat ik even op het verkeerde been was gezet met de eerste single die heel erg de country-rock stijl op ging. Op het album is het echter een mix van verschillende stijlen muziek die uiteindelijk van ‘Gypsy’ een heel gevarieerd album maakt.
In het najaar doet ze ons land wederom aan voor een aantal optredens. Ga zeker eens kijken en luisteren, elk optreden van haar met band is een sensatie.


Tracklist:
1. Crawl
2. Miles To Go
3. You Cared Enough To Lie
4. 79 Cents (The Meow Song)
5. Beat The Drum
6. Gypsy
7. These Blues
8. Working Hard For Your Love
9. Who Else But You
10. Witness
11. Hard Times
12. Fear

Website: Eilen Jewell

Tour:
24.11 – Lantaren Venster, Rotterdam
25.11 – De Maandag van Meurs, Muziekgebouw, Eindhoven
27.11 – Luxor Live, Arnhem
29.11 – Patronaat, Haarlem


Ook op Blues Magazine ...