Foto Recensie: Eilen Jewell – Down Hearted Blues

Eilen Jewell – Down Hearted Blues
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Signature Sounds – V2 Records
Releasedatum: 22 september 2017

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse singer-songwriter Eilen Jewell is geboren op 6 april 1979 in Boise, Idaho, waar ze ook opgroeit. Ze gaat studeren in Santa Fe, New Mexico, waar ze ook haar muzikale carrière als straatmuzikante begint. Jewell verhuist vervolgens naar Los Angeles waar ze ook als straatmuzikante optreedt op Venice Beach. Weer volgt een verhuizing, nu naar Boston, Massachusetts, waar ze in lokale muziekclubs optreedt. Sinds 2015 woont ze weer in haar geboorteplaats Boise.

In december 2005 neemt Jewell het live-live-album ‘Nowhere In Time’ op en later ‘Boundary County’. Haar albums zijn doordrenkt met country, Americana, folk met een vleugje rockabilly en surf. Ik maak voor het eerst kennis met de muziek van Eilen Jewell in 2009 met het prachtige en door critici goed ontvangen album ‘Sea Of Tears’. In 2010 verschijnt ‘Butcher Holler’, een album met covers van Loretta Lynn. Ze brengt een aantal jaren geleden ook twee gospelalbums uit met haar groep The Sacred Shakers. Eilen Jewell is al jaren een graag geziene gast op Nederlandse podia.

Eilen Jewell lijkt dus van vele muzikale markten thuis en op haar nieuwe album ‘Down Hearted Blues’, dat op 22 september zal verschijnen, maakt ze haar eerste uitstap naar de blues. De titel van het album is een verwijzing naar een song van blueszangeres Bessie Smith, een nummer dat later als jazzballad werd opgenomen door Ella Fitzgerald. Het album bevat twaalf oude bekende en minder bekende covers van oude bluessongs. De openingssong is It’s Your Voodoo Working van Charles Sheffield en in deze uptempo song geeft meteen de uitstekende band zijn visitekaartje af. In deze band die al jaren de vaste begeleidingsband is van Jewell is gitarist Jerry Miller een van de uitblinkers en dat laat hij daarna horen in de jazzy Lonnie Johnson song Another Night To Cry met zijn T-Bone Walker-achtige gitaarspel. Willie Dixon’s You’ll Be Mine is een strakke boogie met zeer prettig pianospel van Steve Fulton en de prominente staande bas van Shawn Supra, alsof Dixon zelf aanwezig is. De prettige en heldere zang van Jewell maakt van het titelnummer een feest dat ook opgeluisterd wordt met een fijne akoestische gitaarsolo en een zeer fraaie bassolo. De band is daarna weer in topvorm in I’m A Little Mixed Up, dat vooral bekend is van Koko Taylor. Contrabassist Supra opent de zeer fraaie soulblues You Gonna Miss Me. Het tempo gaat weer flink omhoog in de boogie Walking With Frankie. In Memphis Minnie’s Nothing In Rambling, blinkt Pat Storey uit op banjo. En met de heldere stem van Jewell is dit een juweel van een countryblues. Na het jazzy Don’t Leave Poor Me mag gitarist Jerry Miller weer zijn uitstekende kunsten laten horen. Crazy Mixed Up World is helemaal in de geest en de sfeer van Little Walter met wederom prachtig gitaarwerk. De slowblues You Know My Love van Willie Dixon is ronduit schitterend en het album wordt afgesloten met de zeer prettig gemusiceerde en met violen versierde countryblues The Poor Girls Story.

Conclusie:
Eilen Jewell is met haar uitstap naar de blues niet gestruikeld maar heeft een zeer prettig in het gehoor liggend bluesalbum afgeleverd. Met heel veel dank aan de uitstekende band en producer en echtgenoot Jason Beek voor het zeer heldere geluid. Een heel mooi album.

Tracks:
01. It’s Your Voodoo Working
02. Another Night To Cry
03. You’ll Be Mine
04. Down Hearted Blues
05. I’m a Little Mixed Up
06. You Gonna Miss Me
07. Walking With Frankie
08. Nothing In Rambling
09. Don’t Leave Poor Me
10. Crazy Mixed Up World
11. You Know My Love
12. The Poor Girls Story

Line-up:
Eilen Jewell – zang, gitaar
Jerry Miller – elektrische gitaar
Shawn Supra – contrabas
Jason Beek – drums, zang
Steve Fulton – pianist
Pat Storey – banjo

Website: Eilen Jewell

Ze komt in november weer naar Nederland voor concerten:
01 november: Arnhem – Luxor Live
02 november: Haarlem – Patronaat


Ook op Blues Magazine ...