Foto Recensie: Ed Dupas - The Lonesome Side Of Town

Ed Dupas – The Lonesome Side Of Town
Format: CD / Label: Road Trip Songs
Releasedatum: 25 oktober 2019

Tekst: Peter Marinus

Aan alles op dit album is te horen dat singer-songwriter Ed Dupas uit Ann Arbor, Michigan, dit album heeft geschreven in een periode waarin hij in een relatiebreuk verwikkeld was. Nummers over eenzaamheid, gemis, verdriet en liefde. Daar staat dit album vol mee. Het geluid van Ed wordt nogal eens vergeleken met de Americana van Steve Earle. En daar zit wel wat in hoewel er ook invloeden van Tom Petty, Willie Nelson en Waylon Jenings te vinden zijn. Het betere Americana werk dus!

Ed’s derde studioalbum werd gedeeltelijk opgenomen in een klein kerkje in Greenville, Michigan, samen met producer Michael Crittenden, die ook nog eens de piano, orgel, banjo, mandoline en gitaar voor zijn rekening nam. Daarnaast zijn Rob Avsharian (drums), Chris Ranney (piano), Daniel Ozzie Andrews (bas), Tony Pace (lap steel, dobro), James Simonson (bas), Chuck Bartels (bas), Nelson Wood (pedal steel), Drew Howard (pedal steel) en Justin Schipper (pedal steel) op het album te horen.

Geopend wordt met The Lonesome Side Of Town, een zacht deinend Americana nummer met Ed’s knauwende, ietwat verbeten zang en de weemoedig huilende pedal steel. De eenzaamheid spat van dit nummer af. Ook in Lonely is het weemoed troef. Een breekbare, intieme ballad met een zeer sfeervol glijdende begeleiding in een stijl die ergens tussen Steve Earle en Tom Petty in zit.
De ingetogen countryballad It All Souds Like Leaving past meer in het Willie Nelson/Waylon Jennings straatje. Het nummer is echter nergens te stroperig wat vooral door Ed’s zang en de soulvolle countrybegeleiding komt.
Both Hands On The Wheel klinkt vrij optimistisch en is een huppelende, sprankelende roadsong. Dan slaat “het gemis” weer toe in The Things I Miss in een uiteraard breekbare ballad met bijpassende huilende pedal steel. En alsof Ed’s ellende nog niet genoeg is krijgt hij ook nog eens te maken met de ellendige staat van de USA in State Of The Nation. Een krachtig rockend nummer waarin Ed zich afvraagt “has anybody seen the Red White and Blue?”
Na het weemoedige mid-tempo Hypnotized volgt de intieme ballad It Tears The Heart Right Out Of Me. Een nummer vol verdriet, pijn en frustratie met een heerlijk zacht rollend soulorgel van Michael Crittenden, een diepe twang gitaar en een snijdende pedal steel. Ed’s verlangen naar liefde komt naar voren in het warm deinende Just For Two en het hoekig rockende Love Me Right. Via de breekbare ballad On My Way sluit Ed zijn nieuwe album af en gaat hij op weg naar een ongetwijfeld wederom prachtig volgend album.

Uiteraard zijn de relatieproblemen van Ed Dupas hartverscheurend maar de luisteraar heeft er in ieder geval weer een pracht van een album aan overgehouden!

https://www.youtube.com/watch?v=6Tg-YFViGlc

Tracklist:
01. The Lonesome Side Of Town
02. Lonely
03. It All Sounds Like Leaving
04. Both Hands On The Wheel
05. The Things I Miss
06. State Of The Nation
07. Hypnotized
08. It Tears The Heart Right Out Of Me
09. Just For Two
10. Love Me Right
11. On My Way

Website: Ed Dupas


Ook op Blues Magazine ...