Foto Recensie: Early Times and the Highrollers - Electric City
Format: CD, digital
Label: Dealer’s Choice Records
Release: 6 mei 2022

Tekst Jos Verhagen

Ik had het genoegen al eens eerder kennis te maken met de muziek van Early Times. Waar zijn vorige CD The Corner uitblonk in een streetwise vrolijkheid, komt de opvolger Electric City veel volwassener over. Het is meer pure blues die je hier hoort ook al is de openingstrack Aloha, Leilani een een vrolijk vervolg op The corner. Voor dit album besloot Early met een schone lei te beginnen , hij ruilde zijn gehele band in voor een nieuwe. Met elf zelfgeschreven nummers onder de arm voorzien van tekst en de muziek dook hij met Anton Fig (o.a. Late Night with David Letterman, Joe Bonamassa, Paul Butterfield), Brian Mitchell keyboards (Levon Helm, Joe Bonamassa) en bassist Conrad Korsch (Rod Stewart, Cyndi Lauper)de studio in. Met top engineer Jay Messina (Aerosmith, Kiss, Miles Davis) werden alle nummers in een dag opgenomen en een korte tweede sessie was nodig om de puntjes op de i te zetten. Het resultaat mag er zijn dit is een volwassen blues album geworden met met lekkere nummers en fijne gitaarwerk van Early times maar ook de Hammond van Brian Mitchell is om je vingers bij af te likken.

Onder de elf tracks ook twee gast optreden te beginnen met Bobby Rush. Hun contact was ontstaan tijdens een optreden als voorprogramma voor Bobby Rush waarna deze voorstelde samen eens iets op te nemen. Early Times naam de handschoen op om te bewijzen dat twee blues mannen van verschillende etnische afkomst en leeftijd een positive boodschap kunnen brengen, Good soul music laat horen dat dat goed gelukt is. het is een vrolijk deuntje met wat reggae invloeden. Het andere duet is met Eliza Neals, in het nummer Bonnie and Clyde, al lijken op het eerste oog hun stemmen niet te matchen, gedurende het nummer blijkt hun klankkleur wel de juiste match in een mooi lied over het hebben van je soulmate, de persoon waarmee je oud wilt worden. Electic city is een album vol vette blues, met muzikanten van dit kaliber aan boord zijn de arrangementen die Jay Messina gekozen heeft perfect uitgewerkt. Orphan train en Heartbreak Insurance klinken geweldig, de teksten van Early gaan over de belangrijke zaken in het leven en hoe in Heartbreak Insurance die Hammond fluit in de achtergrond, perfect in balans. De speelse vrolijkheid van zijn vorige album hoor je een beetje terug in Ching-a-ling, wat je in dit nummer ook hoort is de dwingende drive in het drumwerk van Anton Fig. Dit zet zich door in Tippin’ through the Tulips, deze heerlijk uptempo doordouwer met zijn dikke Hammond, het is de klasse van Brian Mitchell. Die Brian Mitchell drukt met zijn spel een belangrijke stempel op dit album. Samen met Early, die geweldige nummers kan schrijven, zoals het funky Tips for the crew, half rappend zit er een groove in dit nummer, onweerstaanbaar, het beste nummer van dit album. Ik weet niet of het toeval is maar in de laatste twee zitten rifjes verwerkt die duidelijk referentie hebben aan Joe Bonamassa. Zou dit de invloed van Anton Fig zijn. In Dark Chocolate herken je Mountain climbing en in het afsluitende instrumentale Succubus hoor je overduidelijk een gelijkenis met Notches. Succubus is wel een lekker nummer waarin Early Times laat horen dat hij een fijne gitarist is waarbij Brian Mitchell ook zijn duit in het zakje doet.

Door het werken met top muzikanten en producer zet Early Times een grote stap voorwaarts in zijn muzikale ontwikkeling. Electric City is een goed uitgewerkt blues album waar op hoog niveau wordt gemusiceerd.

Early Times & the High Rollers! (ft Bobby Rush) - "Good Soul Music"

Tracklist:
1. Aloha, Leilani
2. Good soul music (ft Bobby Rush)
3. Orphan train
4. Heartbreak insurance
5. American kid
6. Ching-A-Ling
7. Tippin’ through the tulips
8. Bonnie and Clyde (ft Eliza Neals)
9. Tips fot the crew
10. Dark chocolate
11. Succubus


Ook op Blues Magazine ...