Foto Recensie: Eamonn McCormack - Like There's No Tomorrow

Eamonn McCormack  – Like There’s No Tomorrow
Format: CD / Label: Sireena Records
Releasedatum: 21 juli 2017

Tekst: André Wittebroek

Eamonn McCormack is een Ierse zanger/gitarist die al jaren meedraait in het blues/rockcircuit. Zijn voorbeelden uit het Ierse zijn Rory Gallagher, Gary Moore en Thin Lizzy en die stijl zit duidelijk in zijn gitaarspel en song-writing. Eamonn heeft nu een nieuw album gemaakt, ‘Like There’s No Tomorrow’, en het is een dubbelalbum geworden. Het is verpakt in een luxe uitklapbare hoes. Cd 1 is elektrisch en bevat elf songs en cd 2 akoestisch en heeft zeven songs. De cd is geproduceerd door Chris Tsangarides (Black Sabbath, Thin Lizzy, Mountain) en bassist is Jonathan Noyce (Gary Moore, Jethro Tull) en op drums Darrin Mooney (Gary Moore, Primal Scream).

Cd 1 begint met  het stevige, autobiografische  From Town To Town waarin Eamonn zijn  eerste toerervaringen in Amerika beschrijft. Het heeft  meteen dat strakke Thin Lizzy-ritme en klinkt erg lekker. When You Cross The Line heeft korte, krachtige riffs met prima gitaarwerk. Het rockt geweldig. De bluesrocker  Writing’s  On The Wall gaat over de situatie in Amerika en is een waarschuwing aan de bevolking voor de politiek en financiële wereld. Goede actuele tekst. De ballade One Wish is van Philip Lynott en is nooit door hem uitgebracht. Dan volgt het langste nummer en voor mij  de mooiste, de prachtige slowblues  Still Missing You met hemels gitaarwerk en prima gezongen. Het uptempo Lousy Day grooved prettig en heeft een boogie inslag en swingt zalig. Het volgende nummer Internet Star heeft een funky ritme met dito gitaarwerk ;  niet bij stil te zitten!  Bas en drums leggen een perfecte basis. Moving On is weer meer rock and roll en strak gespeeld  waarna het  ingetogen Running Back To You komt waarin de  gitaarsynthesizer voor sferische klankbeelden zorgt. Fool For Your Loving zou zo een Thin Lizzy song kunnen zijn, een mooie ballade met zang in Philip Lynott stijl. Als afsluiter van cd 1 volgt het snellere It’s A Saturday Night, een rock and roller zoals Herman Brood ze ook maakte.

Cd 2 opent met No Airs And Graces en is een ode aan Rory Gallagher en de invloed die hij op Eamonn gehad heeft. Het valt op dat het geluid zo goed is, perfect opgenomen en dat geldt voor beide cd’s. Complimenten. Voor de mondharmonica is een grote rol weggelegd. Zeer passend. You Take My Blues Away is een lied voor en aan zijn dochter. Een prachtige, gevoelige liefdesverklaring over liefde en hoop. De mandoline opent It’s Not The Spotlight en geeft het een folk-achtige kleur. De kleine echo in de stem geeft de zang een wat vollere klank , net als in de ballade Heaven’s Cry waarin de harmonica weer aan bod komt. Het eerste uptempo nummer op cd 2 is Breaking Down met topgitaar intro en een mooie passende bas en drums. Mooi eind. Knap gespeeld. De tekst gaat over het  lege en ingesloten gevoel in het leven te hebben. Het solo gespeelde This Guilt I Feel Inside met alleen gitaar, mondharmonica  en zang wordt  indringend gezongen en Eamonn geeft een eerlijk beeld van hemzelf over de situatie in de wereld. De cd sluit af met de cover Angel van Jimi Hendrix waaraan hij een eigen geluid geeft en wat een van de lievelingsstukken van Hendrix is voor Eamonn.

Conclusie:
Eamonn McCormack heeft veel werk gemaakt van deze dubbel cd en het resultaat mag er zijn. Door een elektrische en een akoestische cd te maken, laat hij zien beide stijlen goed te beheersen. Zijn stem komt hier beter uit dan op zijn vorige cd, minder vlak, past ook prima bij het akoestische. Het geluid is heel erg goed, warm, diep, vol maar ook helder. Een genot om naar te luisteren. Fijne dubbel cd!

Tracks: Cd 1 : (Electric)
01. From Town To Town
02. When You Cross The Line
03. Writing’s On The Wall
04. One Wish
05. Still Missing You
06. Lousy Day
07. Internet Star
08. Moving On.
09. Running Back To You
10. Fool For Loving You
11. It’s A Saturday Night

Cd 2: (Acoustic)
01.No Airs And Graces
02.You Take My Blues Away
03. It’s Not The Spotlight
04.Heaven’s Cry
05. Breaking Down
06.This Guilt I Feel Inside
07. Angel

Line-up:
Eamonn McCormack: vocals, guitars, mandolin, harmonica, guitarsynthesizer
Jonathan Noyce: bassguitar
Darrin Mooney: drums

Website: Eamonn McCormack

Eamonn McCormack - Fool For Loving You


Ook op Blues Magazine ...