Duke Robillard – Passport To The Blues

Duke Robillard – Passport To The Blues

Formaat: CD / Label: DixieFrog / Distributie: Bertus / Release: oktober 2010
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst : Frank van Engelen

Passport To The Blues, heet het nieuwe album, en vooral de zoveelste in successie van Duke Robillard. The Duke zoals hij ook wel word genoemd behoeft eigenlijk geen introductie, en maakt jaar in jaar uit voortreffelijke albums. deze albums hebben allemaal de Duke aanpak, en dat is Blues vermengen met jazzy, Rocky, Funky items, en dit zo smaakkvol als het maar kan. Regelmatig kom je op zijn albums ook de nodige klassiekers tegen, maar het komt ook voor dat Robillard albums maakt met zelf gepend en dus nieuw materiaal.
Zie , hier hebben we weer zo een voorbeeld, en het liegt er vooral weer niet om. De Duke kan heel goed zelf nummers schrijven kan ik jullie zeggen, en doet dat op dit album dus met verve. Bijna allemaal eigen nummers op 1 na dus, want die is van levens gezellin Kathleen Brennan, jawel de partner van Mr. Tom Waits, Daar zo dadelijk meer over.

Passport to The BLues, de titel had niet beter kunnen worden verzonnen, want de Duke laat in dit album echt wel zijn liefde voor de Blues blijken, en doet dat wel heel erg goed ook vooral, met Gritty tunes, messcherpe solo’s en een ontiegelijk goede feel in de track’s. Hij wordt natuurlijk bijgestaan door een aantal bekenden Doug james- tenor sax, Bruce bears-Toetsen, Brad Hallen-Bass en ook mark Teixeria-drums. Allemaal mensen die hun kwalitieit al ruimschoots hebben laten zien op vorige albums van Robillard. de man die echter knalt, spettert, dweept, sluimert, gilt,en swingt is de grootmeester zelf, en ik denk beter dan ooit tevoren.

Even een paar hoogstandjes er uit halen dan maar?
Opener Working Hard For My Uncle, een Dirty Gritty track met Rollin’ sax er in, die knalt uit je speakers. dan Blues train, Funky stuff, maar wel heerlijke Blues Gutsy key’s er in, en pittig loopjes op de gitaar hals. Dan deep down , Rhode Island Red Rooster, fantastische slow blues met die typische Robillard aanpak.
Absoluut hoogtepunt wordt naar mijn idee bereikt in de enige cover die er op staat, n.l. Make It Rain van Tom Waits dus. man, wat een geweldig nummer is dit, en de feel ala Waits sijpelt uit de boxen alsof het je nooit meer los laat. uitstekende vocals, gitaar expressie, kortom werelds. het album bevat natuurlijk ook die jazzy stuff en aanverwante dingen naar de blues als Swing e.d. , maar ik besluit mijn relaas met The High Cost of Loving met een beetje Joe Cocker gehalte wat swingt als een tiet en dan nog, met het wonderschone Grey Sky Blues, wat hij naar mijn idee zo had kunnen opnemen met andere grootheid Ronnie Earl, Ik ben heel benieuwd of hij dat nog eens gaat doen, want wat was dat een een groots album nietwaar? Dit album is daarom ook verdomd goed hoor- Nooit gezien deze man, dan wordt het echt hoog tijd.

Tracks

01. Working hard For My Uncle
02. Hong Kong Suit
03. Blues Train
04. Girl Let me Tell Ya
05. Rhode Island Red Rooster
06. Fatal Heart Attack
07. Make It Rain
08. When You’re Old, You’re Cold
09. Text Me
10. Duke’s Evening Blues
11. The High Cost Of Lovin’
12. Grey Sky Blues
13. Bradford Boogie (Bonus track)

Internet : www.dukerobillard.com


Ook op Blues Magazine ...