Foto Recensie: Duke Robillard – Low Down & Tore Up

Duke Robillard – Low Down & Tore Up

Format: CD / Label: DixieFrog / Release: 19 september 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Tom Moerenhout

Duke Robillard is nu al zo’n 33 jaar actief op de plaat en CD sinds het debuut van zijn eerste band, Roomful of Blues.
 
Eigenlijk zou hij zou geen introductie meer nodig hebben, buiten bekendheid van zijn (30) solo-CD’s en -optredens speelde buiten Roomful of Blues met the Fabulous Thunderbirds en toerde Robillard met Bob Dylan, Tom Waits, Dr. John en Jimmy Witherspoon.
Vanaf zijn album “Swing” uit 1987 laat Robillard weten alles over Jump-blues, Jazz en Rhtyhm & Blues te weten.
 
Met de release van Low Down & Tore Up, is hij meer gericht op de Blues stijlen van de midden-tot-eind jaren vijftig met als voorbeelden Guitar Slim, Eddie Taylor, Elmore James, Sugar Boy Crawford en Pee Wee Crayton, een collectie van Lowdown Blues die een inspiratie hebben gevormd toen Duke zo’n 17 jaar oud was.
Het eerste wat buiten de liefde voor deze muziek opvalt is de perfecte productie, gewoon alles live in één of een paar tracks opgenomen met zijn band, aangevuld met Sax Gordon Beadle op tenor- en bartitonsaxofoon, need i say more ??
Opname-leider John Paul Gauthier heeft in de studio op strategische plaatsen wat microfoons neergezet en spelen met die band. De productie is in handen van Duke zelf en dat kan je rustig aan hem overlaten, het klinkt geweldig !
 Neem hierbij de echte instrumenten en versterkers voor je juiste sound zoals een 1938 Epiphone Broadway guitar, begin jaren 50 Vega amp zo ook een Gibson ES 355 en een oude Fender Strat en Duke charmante stem met een heerlijke bluesfrasering die door de jaren heen een randje gekregen heeft en zie hier een klasse CD met 14 fantastische uitvoering van bekende en onbekende Blues-songsmeden uit de vorige eeuw.
Zoals altijd; goede wijn behoeft geen krans. Kijk en luister zelf maar.

Tracks
Quicksand
Trainfare Home
Mercy Mercy Mama
Overboard
Blues After Hours
Want Ad Blues
Do Unto Others
It’s Alright
Let me Play WithYour Poodle
Tool Bag Boogie
What’s Wrong
I Ain’t Mad At You
The 12 Year Old Boy
Later For You Baby

Website Duke Robillard : www.dukerobillard.com

 


Ook op Blues Magazine ...