Foto Recensie: Duke Robillard - Duke Robillard And His Dames Of Rhythm

Duke Robillard – Duke Robillard And His Dames Of Rhythm
Format: CD – Digital / Label: M.C. Records
Releasedatum: 13 oktober 2017

Tekst: Fons Delemarre

 Bij Amazon zeggen ze over Duke Robillard: ”Active: 1960s – 2010s; born October 4, 1948; genre: blues, jazz, international. Styles: contemporary blues, jazz blues, modern electric blues, swing, international fusion. Member of Roomful of Blues, The Fabulous Thunderbirds”.
In 2010 verscheen, om voornoemde muzikale veelzijdigheid van Duke Robillard te illustreren, op het onvolprezen Canadese label Stony Plain, een box met drie cd’s onder de titel: Duke’s Blues, The Blues and More’. Cd 1 bevat blues, cd 2 jump/swing en cd 3 bluesrock. Alle genoemde muziekstijlen zijn inderdaad ruim vertegenwoordigd in het zéér uitgebreide oeuvre van Robillard, die ook nog eens als gast te horen is op ontelbare albums van collega muzikanten.
Ook maakte hij albums samen met Ronnie Earl en -onder de naam Guitar Summit– samen met Jay Geils en Gerry Beaudoin. Kortom, een muzikale veelvraat én omnivoor, deze Duke Robillard. In 2015 verscheen ‘The Acoustic Blues& Roots of Duke Robillard’, een album met nummers die Robillard ooit geïnspireerd hebben het muzikantenpad te kiezen (zie deze site voor een bespreking).

Nu heeft hij een nieuw album: ‘Duke Robillard And His Dames Of Rhythm’. Mogelijk horen we hier muziek waar zijn vader in z’n jonge jaren graag naar luisterde. In ieder geval is het een verzameling van swingtunes uit de ’20s en ’30s, met als vocalisten als Madeleine Peyroux, Maria Muldauer en Catherina Russell. Zelf zegt Robillard over de muziekkeuze: I’ve always loved this period in music and wanted to dig deep into tin pan alley and the American songbook for tunes that weren’t too overdone in recent years. Also I wanted the material to be simple, swinging and bluesy.
Als gitarist speelt Robillard op dit album geheel in dienst van het orkest en de dames. Solo’s beperken zich tot korte stukjes op de akoestische jazzgitaar. De gekozen nummers zijn natuurlijk allemaal bestaande nummers. Opvallend is de aanwezigheid van My Heart Belongs To Daddy, een nummer dat ik in dubbelzinnige uitvoering tegenkwam op de tamelijk ranzige cd ‘The Copulation Blues’. Squeeze Me past misschien wel in hetzelfde straatje… Aangename verrassing is Robillards uitvoering van het prachtige Walking Stick, dat eerder gespeeld werd door Jim Byrnes op zijn cd ‘My Walking Stick’ uit 2009. Als je het leuk vindt een staalkaart van swingnummers uit het begin van de vorige eeuw te horen, is dit album echt iets voor je. Leuke uitstapjes, die twee retrospectieve albums, zorgvuldig en met liefde gemaakt.

Wat mij betreft mag er vanaf nu weer stevige kost aangeboden worden in het muziekwinkeltje van Robillard, net zoals dat gebeurde op zijn cd ‘Blues Full Circle’ uit 2016. Aan inspiratie en mogelijkheden voor samenwerking ontbreekt het Robillard nooit, dat is wel gebleken in het verleden. Suggesties voor samenwerkingsverbanden? Kim Wilson, Charlie Musselwhite of Jimmie Vaughan, die ook te horen was op ‘Blues Full Circle. Robillard is pas 69 en nog steeds zeer productief, dat blijkt wel uit het tempo van zijn cd-productie, ook in afgelopen jaren. Enkele tientallen albums sinds ‘Too Hot To Handle verscheen in 1985.
Beste Duke, als ooit het moment daar is dat je gaat denken aan een zwanenzang, vergeet dan niet even te bellen Rick Rubin. Wat mij betreft op je volgende album eerst weer eens lekker bluesrocken. Maar dat is mijn persoonlijke voorkeur…

Tracks:
01. From Monday On, feat. Sunny Crownover
02. Got The South In My Soul, feat. Maria Muldaur
03. Please Don’t Talk About Me When I’m Gone Featuring, feat. Kelly Hunt
04. Squeeze Me, feat. Madeleine Peyroux
05. Walkin’ Stick
06. Blues In My Heart, feat. Catherine Russell
07. Lotus Blossom, feat. Kelly Hunt
08. My Heart Belongs To Daddy, feat. Sunny Crownover
09. What’s The Reason (I’m Not Pleasing You)
10. Me, Myself, And I, feat. Elizabeth McGovern (Downton Abbey)
11. Easy Living, feat. Madeline Peyroux
12. Was That The Human Thing To Do, feat. Maria Muldaur
13. If I Could Be With You (One Hour Tonight), feat. Kelly Hunt
14. Ready For The River
15. Call Of The Freaks

Website: Duke Robillard


Ook op Blues Magazine ...