Foto Recensie: Duff McKagan - Tenderness

Duff McKagan – Tenderness
Format: CD – LP – Digital / Label: Rockfold
Releasedatum: 31 mei 2019

Tekst: Filip Heidinga

Als ik het derde solo album van, de intussen 55-jarige bassist, Duff McKagan voor het eerst beluister staat mij een grote verrassing te wachten. Dit was niet het album wat je van Duff zou verwachten. Duff groeide op in Seattle en bracht op zijn vijftiende zijn eerste single uit met zijn punk band The Vains.
In de jaren die volgde speelde Duff in vele punk bands in en rond Seattle voordat hij naar Los Angeles vertrok om het echt te maken als bassist. Ongeveer twee jaar later zou hij samen met Axl Rose, Slash, Izzy Stradlin en Steven Adler de band Guns N’ Roses beginnen en de rest is rockgeschiedenis.
In 1993 brengt Duff zijn eerste solo album uit: ‘Believe In Me’. Het album doet vrij weinig en Duff richt zich na een solo tour weer op andere projecten. Guns N’ Roses zou na 1993 niet meer optreden en langzaam aan verlaten de bandleden de band. Duff is de laatste die vertrekt in augustus 1997. In 1999 nam Duff zijn tweede solo album op maar door een wisseling van platenmaatschappij zou dit album niet uitgebracht worden.
Toch ging Duff op tour en stelde een band samen die uiteindelijk de band Loaded zou worden. Duff McKagan’s Loaded bracht twee jaar later, in 2001, hun eerste album uit ‘Dark Days’ getiteld. Echter een jaar later gaat de band alweer uit elkaar omdat Duff samen met onder andere Slash de supergroep Velvet Revolver opricht. Na zes jaar en twee studio albums verlaat zanger Scott Weiland de band en stopt de band.
Duff besluit Loaded weer bij elkaar te brengen en brengt in 2009 hun tweede album uit: ‘Sick’. Twee jaar later komt album nummer drie uit: ‘The Talking’. En in 2016 gebeurd dan het onmogelijke: Guns N’ Roses komt weer bij elkaar met Axl Rose, Slash en Duff McKagan. En Duff’s solo carrière en Loaded lijken weer op een zijspoor te worden gezet. Tot Duff eerder dit jaar ‘Tenderness’ uitbrengt.

Zoals eerder gezegd, is het even wennen als je ‘Tenderness’ voor het eerst hoort. Na twee punk albums en verschillende albums met hardrock bands Guns N’ Roses, Velvet Revolver en Loaded verwacht je weer een punk album. Reden hiervoor is waarschijnlijk omdat de man zelf intussen ook een heel ander leven leid dan in de jaren negentig. Toen had hij nog de bijnaam Duff “The Beer” McKagan door zijn alcoholgebruik, iets wat hem jaren later bijna zijn leven zou kosten.
Duff anno 2019 is afgekickt, heeft zijn diploma gehaald (hij was op zijn vijftiende zonder diploma van school vertrokken om muzikant te worden), is getrouwd en heeft twee dochters en schrijft regelmatig columns voor verschillende bladen. Hij heeft de afgelopen tournee met Guns N’ Roses (de ” Not In This Lifetime’ world tour) gebruikt om verhalen te verzamelen voor zijn album, wat uiteindelijk ‘Tenderness’ zou worden. “Ik ben gewoon met mensen gaan praten, wat ze bezig houdt.” verteld Duff hierover in een interview. En deze verhalen van over de hele wereld heeft Duff vervolgens vertaald in elf nummers.

Het album begint met de titeltrack Tenderness, ook de eerste single van het album. En meteen laat Duff horen dat hij niet één of andere domme rocker is. Het nummer gaat over het feit dat mensen in tijd van oorlog zeggen dat ze God aan hun zijde hebben, van beide kanten.
En dat er mensen zijn die moorden omdat ze denken dat hun God dat wil. Of dat mensen op een politieke partij stemmen omdat dat bij hun geloof hoort. Duff denkt daar anders over. Eigenlijk zegt hij: we hebben geen God nodig, het enige wat we nodig hebben is een beetje tenderness. Het nummer is meer een singer-songwriter nummer dan een punk nummer en zo klinkt de rest van het album ook. Ingetogen en het gaat meer over het verhaal dan alleen de muziek.
It’s Not Too Late is Duff’s commentaar op het nieuws. Tijdens de tournee met Guns N’ Roses besluit hij geen nieuws meer te kijken maar gewoon met wildvreemden een praatje te maken. “En als meer mensen dat zouden doen dan zou de wereld er een stuk beter uitzien.” Aldus Duff McKagan.
Het volgende nummer is niet geschreven tijdens de tournee met Guns N’ Roses maar al in 2008. Wasted Heart is origineel door Duff geschreven (en uitgebracht) voor het ‘Sick’ album uit 2009. Op dit album verteld Duff over de periode dat hij afkickte van drank en drugs.
Wasted Heart gaat hier ook over en vooral over de steun die hij kreeg van zijn vrouw Susan Holmes. Falling Down is misschien wel het donkerste nummer op het album. Het gaat over de mijnwerkers in Amerika, een beroep dat uitsterft. Hierdoor gaan hele dorpen failliet en zoekt de bevolking zijn/haar toevlucht in drank en drugs.
Last September gaat over misbruik in de entertainment industrie. Ergens lijkt het wel een beetje op het nummer Follow Me To Hell van het ‘Loaded’ album The Taking (Follow Me To Hell gaat over de verkrachting van een meisje van vijftien).
In Chip Away gaat het gelukkig weer over een wat vrolijker thema. Duff ziet de economische crisis als iets wat wel weer overgaat. En maakt verschillende vergelijkingen met muziekstromingen, die mij echter net iets te ver gaan. Met Cold Outside lijkt Duff weer een beetje terug te gaan naar het thema in Falling Down. Alleen heeft Duff het nu over de vele daklozen in Amerika en met name zijn thuisstad Seattle. Voor hij dit nummer schreef bezocht Duff een daklozenopvang en schreef daar dit nummer over.
Daarna gaat Duff met het nummer Feel weer een beetje terug naar Wasted Heart. Maar in Feel gaat het niet over afkicken maar brengt Duff een ode aan muzikale vrienden en helden die gestorven zijn aan een overdosis. Breaking Rocks gaat over dat als je hard werkt, je er wel komt. Hard werken wordt beloond.
Het één na laatste nummer gaat over de school schietpartij op Parkland High, waar zeventien kinderen werden doodgeschoten. Het laatste nummer van het album was, na het eerste nummer van het album, het tweede nummer die Duff schreef voor dit album. In Don’t Look Behind You komen meerdere thema’s die op het album te vinden zijn terug. Kijk niet achterom maar kijk voor je.

Kortom: Een singer-songwriter album van punker Duff McKagan is een grote verrassing maar wel een zeer aangename verrassing.


Tracklist:
01. Tenderness
02. It’s Not Too Late
03. Wasted Heart
04. Falling Down
05. Last September
06. Chip Away
07. Cold Outside
08. Feel
09. Breaking Rocks
10. Parkland
11. Don’t Look Behind You

Website: Duff McKagan


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.