D2CD19

Drive-By Truckers – English Ocean Deluxe Edition
Format: CD/DVD en LP (Black Ice Vérité) / Label: ATO Records
Releasedatum: 18 november 2014

Door: Jan Hogenberg

Dit jaar brachten de Drive-By Truckers hun tiende studio album English Ocean uit nadat ze een zware periode achter de rug hadden. Bandleden kwamen en gingen en het eeuwig durende kaarsje ging nagenoeg uit. Na het album Go-Go Boots in 2011 was er niet veel meer over van de band. John Neff en Shonna Tucker gingen het huwelijksbootje in en vertrokken om vervolgens een solo album voor Shonna te maken. Daar sta je dan met nog drie oerleden, Patterson Hood, Mike Cooley en Brad Morgan en multi instrumentalist Jay Gonzalez welke sinds 2010 van de partij is. Weer op zoek naar nieuwe bandleden maar ook naar de juiste spirit om de batterij weer op te laden.

Deze spirit kwam terug met het opnieuw uitbrengen van het in 2000 uitgebrachte live album Alabama Ass Whuppin’. Deze heruitgave op vinyl bracht de “Glimmer Twins” van de Truckers terug naar hun roots. Namelijk keihard rocken met een flinke scheut ‘southern thing’ in hun teksten. Three Guitars and Let’s Rock. Veel fans van het eerste uur riepen dan ook al jaren luidkeels dat het wel weer wat harder mocht allemaal zoals ze tijdens hun slopende tournees altijd doen. Englisch Ocean is zo’n album waarbij de Drive-By Truckers alles weer hebben teruggevonden zoals ooit begonnen. Met de juiste aanvulling in bassist Matt Patton van de eveneens uit Alabama afkomstige The Dexateens en waarbij Jay Gonzalez laat zien dat hij de juiste invulling is op de meer rockende nummers.

Op 12 februari dit jaar hadden de heren bedacht dat een intiem feestje voor fans en vrienden wellicht een prima gelegenheid zou zijn om hun 10de album te presenteren. Dit moest dan natuurlijk gebeuren in hun hometown Athens, Georgia in het famueze The 40 Watt Club. Het plan kwam op deze gebeurtenis vast te leggen op film en band zodat deze vastlegging kon worden gebruikt om het nieuwe album te promoten. Wat kan er verder nog misgaan denk je?

Nou, het weer misschien. Op die dag lag het zuiden van Amerika namelijk plat vanwege een ijsstorm die over het land blies. Alles lag dicht, de wegen waren onbegaanbaar vanwege de laksheid van de sneeuwploegen en iedereen kon niet anders dan blijven waar je bent. De Truckers waren op tijd, de gasten hadden van tevoren al bedacht dat ze maar eerder van huis moesten gaan en een hotelletje te boeken. Camera’s en bandrecorders aan, de ‘rock-show’ kan beginnen. Het hele album wordt van voor tot achter gespeeld en her en der aangevuld met kneiters van vroeger.

De bijgevoegde DVD Black Ice Verité laat deze registratie op prachtige wijze zien, met mooie introductie van de omstandigheden op dat moment. De beelden wisselen af in zwart-wit naar kleur. Na twee nummers weet je precies waar de fans al die tijd hun kippevel moment krijgen als ‘Shit Shots Counts’ wordt ingezet. Hier is de spirit en de ‘Southern Thing’ alom aanwezig. Drie gitaren die heerlijk tegen elkaar aan schuren en het plezier tussen de mannen druipt letterlijk van het beeld af. Matt Patton staat er als jonkie wat knullig bij, maar aan zijn enorme smile zie je dat hij zo trots is als een pauw dat hij met deze oer band mag spelen.

Deze verassing op beeld en geluid mag natuurlijk niet op de plank blijven liggen dachten de heren en wat zou het mooi zijn voor de trouwe fans om deze uitgave wat extra’s mee te geven in de vorm van wat bonus tracks van eerdere optredens zoals drie nummers van een akoestisch optreden tijdens Haybale Session Recording in Manchester, Tennessee. ’s Middags stonden de Truckers nog op het Bonnaroo Festival. Deze en nog vijf andere nummers, zoals ‘Panties In Your Purse’ en ‘Dead, Drunk And Naked’ opgenomen tijdens de Black Ice Vérité en de Heathens Homecoming Tour 2014 zijn ook nog eens mooi uitgegeven op een vinyl album.

Was het album English Ocean al een genot om te beluisteren, nu mogen we met deze Deluxe Edition ook voor de tv zitten en genieten geblazen en hetzelfde plezier en kippevel moment te hebben als de amerikaanse fans. In de liner notes van deze uitgave hoopt Patterson dat we dit leuk vinden. Nou en of!!

See You All at the Rock Show and Turn it Up!.

"Black Ice Vérité" Live Film Trailer | English Oceans | Drive-By Truckers

TRACK LISTING Deluxe Edition CD en download
1. Shit Shots Count
2. When He’s Gone
3. Primer Coat
4. Pauline Hawkins
5. Made up of English Oceans
6. The Part of Him
7. Hearing Jimmy Loud
8. Til He’s Dead or Rises
9. Hanging On
10. Natural Light
11. When Walter Went Crazy
12. First Air of Autumn
13. Grand Canyon

Track Listing Black Ice Vérité DVD
1. Black Ice Vérite’ introduction
2. Primer Coat
3. The Part of Him
4. Shit Shots Count
5. When He’s Gone
6. Hearing Jimmy Loud
7. Pauline Hawkins
8. Made Up English Oceans
9. Hanging On
10. Till He’s Dead or Rises
11. Natural Light
12. When Walter Went Crazy
13. First Air of Autumn
14. Grand Canyon

English Oceans Deluxe Edition Bonus Track Listing DVD/LP
1. First Air of Autumn
2. Grand Canyon
3. Made Up English Oceans
4. The Part of Him
5. Feb 14
6. Panties in Your Purse
7. Dead Drunk and Naked
8. Shit Shots Count

Website Drive-By Truckers


Ook op Blues Magazine ...