dr john spirit of satch

Dr. John – Ske-Dat-De-Dat The Spirit Of Satch
Format: CD. Label: Proper Records. Release Datum: 1 September 2014

Tekst: Jan Marius Franzen (http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/)

In 1968 maakte ik kennis met de muziek van Mac Rebennack oftewel Dr. John The Night Tripper. Dampende voodooachtige muziek uit de moerassen bij New Orleans. Muziek waarvan wij nog nooit hadden gehoord stond er op die LP Gris-Grisuit 1968. In 1970 trad the ‘Nighttripper’ op in Rotterdam en liet een verpletterende indruk achter. Daarna heeft hij onder de naam Dr. John samengewerkt met bijna iedereen die er muzikaal toe doet, met als een van de hoogtepunten zijn optreden met The Band in The Last Waltz en heeft hij een zeer indrukwekkende discografie opgebouwd. Zijn laatste plaat Ske-Dat-De-Dat The Spirit Of Satch is een tribute album aan jazz-trompettist/zanger Louis Armstrong.

Als eerste valt op dat zijn stem nauwelijks door de tand des tijds is aangetast. Verder doen veel bekende artiesten mee zoals Bonnie Raitt op het enigszins saaie I’ve Got The World On A String en hip-hopper Mike Ladd op Mack The Knife. Waarschijnlijk in een poging om de muziek van Louis Armstrong eigentijdser en voor jongeren aantrekkelijk te maken. Een hopeloze missie natuurlijk. De tijd van Louis Armstrong was mooi en hij heeft een schat aan goede muziek nagelaten, maar die tijd komt niet meer terug. Bovendien zijn nummers als Wrap Your Troubles In Dreams en Memories Of You te lang en te saai. Het geheel is uiterst smaakvol geproduceerd door Dr. John en tromboniste Sarah Morrow, die ook meespeelt. En dat is misschien ook een reden waarom het minder boeiend is: het is allemaal zo correct.

Kortom: Muzikaal gezien is er helemaal niets op aan te merken; wat wil je ook met zo’n keur van topartiesten die hun medewerking verleenden aan deze tribute. Het is allemaal best goed gedaan en het zit uitstekend in elkaar, maar het boeit niet echt. Het wordt weer eens tijd dat Dr. John weer een plaat maakt met de authentieke muziek van ‘The Nightripper’.

Tracklist
1. What A Wonderful World
2. Mack The Knife
3. Tight Like This
4. I’ve Got The World On A String
5. Gut Bucket Blues
6. Sometimes I Feel Like A Motherless Child
7. That’s My Home
8. Nobody Knows The Trouble I’ve Seen
9. Wrap Your Troubles In Dreams
10. Dippermouth Blues
11. Sweet Hunk O’Trash
12. Memories Of You
13. When You’re Smiling (The Whole World Smiles With You)

Website: www.nitetripper.com


Ook op Blues Magazine ...