Recensie: Dr. John – Ske-Dat-De-Dat The Spirit Of Satch

dr john spirit of satch

Dr. John – Ske-Dat-De-Dat The Spirit Of Satch
Format: CD. Label: Proper Records. Release Datum: 1 September 2014

Tekst: Jan Marius Franzen (http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/)

In 1968 maakte ik kennis met de muziek van Mac Rebennack oftewel Dr. John The Night Tripper. Dampende voodooachtige muziek uit de moerassen bij New Orleans. Muziek waarvan wij nog nooit hadden gehoord stond er op die LP Gris-Grisuit 1968. In 1970 trad the ‘Nighttripper’ op in Rotterdam en liet een verpletterende indruk achter. Daarna heeft hij onder de naam Dr. John samengewerkt met bijna iedereen die er muzikaal toe doet, met als een van de hoogtepunten zijn optreden met The Band in The Last Waltz en heeft hij een zeer indrukwekkende discografie opgebouwd. Zijn laatste plaat Ske-Dat-De-Dat The Spirit Of Satch is een tribute album aan jazz-trompettist/zanger Louis Armstrong.

Als eerste valt op dat zijn stem nauwelijks door de tand des tijds is aangetast. Verder doen veel bekende artiesten mee zoals Bonnie Raitt op het enigszins saaie I’ve Got The World On A String en hip-hopper Mike Ladd op Mack The Knife. Waarschijnlijk in een poging om de muziek van Louis Armstrong eigentijdser en voor jongeren aantrekkelijk te maken. Een hopeloze missie natuurlijk. De tijd van Louis Armstrong was mooi en hij heeft een schat aan goede muziek nagelaten, maar die tijd komt niet meer terug. Bovendien zijn nummers als Wrap Your Troubles In Dreams en Memories Of You te lang en te saai. Het geheel is uiterst smaakvol geproduceerd door Dr. John en tromboniste Sarah Morrow, die ook meespeelt. En dat is misschien ook een reden waarom het minder boeiend is: het is allemaal zo correct.

Kortom: Muzikaal gezien is er helemaal niets op aan te merken; wat wil je ook met zo’n keur van topartiesten die hun medewerking verleenden aan deze tribute. Het is allemaal best goed gedaan en het zit uitstekend in elkaar, maar het boeit niet echt. Het wordt weer eens tijd dat Dr. John weer een plaat maakt met de authentieke muziek van ‘The Nightripper’.

Tracklist
1. What A Wonderful World
2. Mack The Knife
3. Tight Like This
4. I’ve Got The World On A String
5. Gut Bucket Blues
6. Sometimes I Feel Like A Motherless Child
7. That’s My Home
8. Nobody Knows The Trouble I’ve Seen
9. Wrap Your Troubles In Dreams
10. Dippermouth Blues
11. Sweet Hunk O’Trash
12. Memories Of You
13. When You’re Smiling (The Whole World Smiles With You)

Website: www.nitetripper.com

20 oktober 2014|Categories: Recensies|Tags: |2 Comments

2 Comments

  1. Fons 26 oktober 2014 om 13:36 - Antwoorden

    Helemaal mee eens, Jan! Ooit noemde de Volkskrant ‘Duke Elegant’ (1999), de tribute to Duke Ellington, terecht “…even sympatiek als pretentieloos.” Maar dat was een veel was veel aardiger product dan deze cd, die vooral professioneel, maar o zo routineus is…

  2. Mark Harmsma 29 oktober 2014 om 15:48 - Antwoorden

    Bijna helemaal mee eens Jan ;-). De recente plaat Locked Down werd door critici qua puurheid wel in verband gebracht met het oude werk (in de richting van Gris Gris), maar ik moet toegeven dat ik niet meer per definitie naar de winkel ren voor een nieuwe Dr. John. Kom ‘m wel een keer tegen hier of daar. Van het NSJ festival 2014 werden 1 of 2 nummers uitgezonden, met de New Cool Collective blazers meen ik, maar dat blies me ook niet uit m’n stoel. Andere kwestie met onze oude doctor is dat hij The Lower 911 heeft ontslagen, ik volg meesterbassist David Barard die zich publiekelijk niet erg heeft uitgelaten over die kwestie, maar het niet kon laten van vorig Jazz&Heritage Festival (New Orleans) een recensie te posten op Facebook waarin werd beweerd dat Sarah Morrow zo’n beetje de band aan het overnemen is. Laten we het zien, 20 november in de North Sea Jazz Club.

We horen graag je mening! Voeg reactie toe