Dr. John - High Priest Of Psychedelic Voodoo

Dr. John – High Priest Of Psychedelic Voodoo
Medium: dubbel cd. Label: Purple Pyramid. Releasedatum: september 2015

Tekst: Fons Delemarre

’n Feest, en niet noodzakelijkwijs een feest der herkenning. Dat is het overzicht High Priest Of Psychedelic Voodoo dat verschenen is van Dr. John. Geen overzicht van zijn grootste hits zoals dat bijvoorbeeld in 2006 verscheen onder de titel Dr. John, The Definitive Pop Collection, maar een overzicht van een aantal van ’s mans bezwerende nummers uit het begin van zijn lange muzikale loopbaan.

Natuurlijk staan er bekende nummers als Tipitina en Mama Roux op deze prachtige dubbelaar, maar er is ook heel veel andere, aanstekelijke muziek te vinden die minder bekend is bij mensen zoals ik (Dr. John-beginners). Rode lijn in de muziek is, naast het prachtige, heldere geluid van alle nummers, de losjes gespeelde funk, de boogiewoogie beïnvloedde piano, de heerlijke blazers, een forse berg percussie en – vooral – de zang van Dr. John. Zijn voodoo zou je eigenlijk de stuipen op het lijf moeten jagen, maar de knipoog waarmee Dr. John de meest verschrikkelijke bedreigingen en ‘spells’ bezingt, doet je wel degelijk naar New Orleans en de bijbehorende tovenarij verlangen.

In het boekje bij de cd wordt de kennismaking van Mac Rebennack met Voodo nauwkeurig uit de doeken gedaan en leren we de man kennen naar wie Mac Rebennack zich vernoemde: Dr. John. De oorspronkelijke Dr.John was een bevrijde slaaf die de inwoners van New Orleans in de jaren 1840/1850 in New Orleans kenden als een ‘voodo-doctor’ die heil en – vooral – onheil kon brengen. Het is onbegonnen werk de 29 tracks op de cd’s langs te lopen, maar neem van mij aan dat de muziek buitengewoon overtuigend is.

Dr John - In the Night

De nummers zijn hoofdzakelijk afkomstig van albums uit de periode 1968 (Gris-Gris) tot 1977 (The Night Tripper). De keuze van de nummers is excellent, met name vanwege het wat minder bekende werk dat langskomt; en die snauwende, knauwende, uit duizenden herkenbare schorre stem van Rebennack maakt het helemaal af. Op cd 2 staan een paar (kennelijk) left-overs. Het gaat dan om slippertjes en slappe nummers als Did She Mention My Name? en The Grass Looks Greener Yonder en The Time Had Come. Maar ze kunnen het totaalbeeld niet omver blazen: op High Priest Of Psychedelic Voodoo staat prachtige, eigenzinnige muziek. Zie de missertjes maar als nummers die het muzikale tijdsbeeld compleet moeten maken….

Dus: stof je skull af, zet je veren op, drink een slokje toverdrank en laat je bezweren door The High Priest Of Psychedelic Voodoo! Mac Rebennack will put his spell on you! Of, zoals iemand het formuleerde: ‘Dr. John is the ultimate ambassador of the celebrated New Orleans sound. A brilliant boogie-woogie pianist with an expressive growl who throws rock, blues, R&B, and Mardi Gras bon temps into one immensely satisfying song gumbo.’ Smakelijk eten!

Disc 1
1. In The Night
2. Tipitina
3. Mean Cheatin Woman
4. Bald Head
5. Qualified
6. Wash, Mama, Wash
7. What Comes Around (Goes Around)
8. Quitters Never Win
9. Mama Roux
10. A Little Closer To My Home
11. Shoo Ra
12. Woman Is The Root Of All Evil
13. Danger Zone
14. Just Like A Mirror
15. Helping Hand

Disc 2
1. Cat And Mouse Game
2. She s Just A Square
3. I Pulled The Cover Off You Two Lovers
4. Go Ahead On
5. Bring Your Love
6. Zuzu Man
7. One Night Late
8. Did She Mention My Name?
9. The Grass Looks Greener Yonder
10. New Orleans
11. The Time Had Come
12. Loser For You Baby
13. The Ear Is On Strike
14. Make Your Own

Website: www.nitetripper.com


Ook op Blues Magazine ...